Träning för alla – över 85

19-02-25

Nyhet

De är alla över 85 år gamla och det knakar i både knän och andra leder, men när det är träningsdags ger alla ändå 100 procent.

Kvinna i träningslokal som slår på en boxboll
Sonja Federioi går lös på boxningssäcken
Fotograf - Mikael Jeppe

– Det här är det bästa kommunen har gjort och ledarna är jätteduktiga, berömmer Börje Thorsell.

Han är en av fem över 85 år gamla Huddingebor som trotsat kyla och extrem halka för en timmes träning i Huddingehallen. De brukar vara fler men vintervädret gör att några har valt att stanna hemma. ’

– Träningen ger många ringar på vattnet. Vi tränar upp muskulaturen för balansens skull och det gör att vi känner oss säkrare i vardagen.Vi mår bättre och så har vi trevligt tillsammans, säger före detta idrotts- och matteläraren Inger Bengtsson, en av tre ledare.

De börjar med gemensam uppvärmning till Abba-låten ”Dancing Queen”, för att sedan gå över till tiotalet styrketräningsstationer med bland annat knälyft sittande på en pilatesboll, boxning, balansgång på silvertejp och jogging. När alla har jobbat sig igenom stationerna är det dags för avslappningsövningar och fika. Några wienerbröd är det inte tal om utan dryck, frukt och kakor.

– Det är jättebra, alla leder mjukas upp och så får vi trevlig samvaro på köpet, säger Marianne Stedfeldt.

De träffas varje måndag och har för närvarande plats för 15 träningssugna 85-plusare. Det som började som ett projekt är nu permanentad verksamhet.

– Studier visar att fysisk aktivitet är bra även för de äldsta i samhället. Den ger bland annat minskad risk för fallolyckor, men även det sociala samspelet i en grupp har stor effekt på livskvalitén. Det är främst kvinnor som söker sig till träningen men den är lika nyttig för män, säger Linda Örneblad, verksamhetschef för idrott och anläggning.

Kom och träna!

Den som vill provträna med 85 plus-gänget på måndagar kl. 10–11 kan kontakta Huddingehallens reception på 08-535 372 60.

Text och foto: Mikael Jeppe

Uppdaterad 28 februari 2019

Var informationen till din hjälp?