Huddinge bästa friluftskommun i länet

21-09-14

Pressmeddelande

Huddinge kommun är återigen rankad som Stockholms läns bästa friluftskommun. Det visar Naturvårdsverkets ranking 2021.

Två människor med ryggen mot kameran står vid en sjö med lummig natur runtom.

Resultatet från Naturvårdsverkets årliga ranking ”Sveriges friluftskommun”, som precis blivit offentlig, visar att Huddinge kommun är bäst i länet. Förstaplatsen delas med Sollentuna. 

– Jag är stolt och glad över att Huddinge behåller förstaplatsen i länet. Friluftslivet är viktigare än någonsin och forskning visar allt tydligare att naturvistelser minskar stress och risken för sjukdomar, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat i Huddinge kommun.

Topplacering jämfört med alla kommuner i Sverige

Huddinge kommun ligger även i toppskiktet i Sverige. Totalt hamnar Huddinge på plats 42 i år i rankingen av alla kommuner i landet, vilket är en mycket bra placering.
– Konkurrensen har blivit tuffare de senaste åren eftersom många kommuner satsar väldigt mycket på friluftsliv, vilket förstås är glädjande, säger Anette Olovborn, avdelningschef natur och klimat, Huddinge kommun.

Huddinge kommun får särskilt höga poäng vad det gäller områdena "Planer för friluftsliv" (10/11 poäng) och "Information och samarbete" (7/7 poäng). Området "Aktiviteter inom friluftsliv" får något lägre poäng (11/14), bland annat på grund av pandemin. 
– Här ser vi fram emot att kunna möta våra besökare igen på till exempel våra uppskattade fladdermusvandringar och svampguidningar, säger Anette Olovborn.

Fina barnvagnslingor lyfts fram

Naturvårdsverket lyfter särskilt fram att Huddinge det senaste året utformat och markerat väldigt fina och tillgängliga barnvagnsslingor – Kanalrundan och Utkiksrundan.

Under 2021 har Huddinge kommun också tagit fram informationsfilmer om allemansrätten inom ramen för kampanjen ”Friluftslivets år 2021".

Kommunen jobbar också långsiktigt och målmedvetet med att bevara och stärka den biologiska mångfalden och för att skydda vår miljö.

– Detta arbete fortsätter och har mycket hög prioritet i kommunen. Huddinge är, och ska vara, i toppklass vad det gäller att skydda vår natur och tillgängliggöra den för våra invånare och besökare, säger Anette Olovborn.

Mer om Huddinge kommuns arbete med naturen

Här kan du läsa om Huddinge kommuns arbete.
Här kan du se och läsa mer om filmerna om allemansrätten.

Om rankingen

Enligt Naturvårdsverket har kommunerna i Sverige en nyckelroll i att skapa förutsättningar för friluftsliv. Kommunerna kan bland annat göra den långsiktiga fysiska planeringen, äger ofta mark och ansvarar för skydd och skötsel av natur.

Resultaten av rankingen används bland annat för att över tid mäta kommunernas bidrag till att nå de nationella friluftslivspolitiska målen.

Undersökningen, som ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv, är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Sveriges friluftskommun har utsetts ut sedan 2010.

För mer information kontakta:
Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat samt underhåll av stads- och utemiljöer i Huddinge kommun, 070-3531394
Hanna Modigh, pressansvarig, Huddinge kommun, 08–535 301 71

Uppdaterad 14 september 2021

Var informationen till din hjälp?