Daniél Kallonas, kökschef på Skapaskolan, vinner Huddinges miljöpris 2019. Foto: Michael Jeppe

Daniél Kallonas, kökschef på Skapaskolan, vinner Huddinges miljöpris 2019. Foto: Michael Jeppe

Kökschef Daniél Kallonas får Huddinges miljöpris

19-11-26

Pressmeddelande

Daniél Kallonas, kökschef på Skapaskolan, vinner 2019 års miljöpris i Huddinge för sitt arbete med hälsosam och klimatsmart skolmat. Prissumman är på 10 000 kronor.

– Daniél får priset för att han med stort mod och mycket kunskap på kort tid har byggt upp ett skolkök som erbjuder hälsosam och klimatsmart mat. Hans kök är ett föredöme som vi ser kan vara till stor inspiration för andra, säger Christian Ottosson (C), ordförande för klimat- och stadsmiljönämnden, Huddinge kommun.

Skapaskolan är en fristående skola i Rosenhill i Huddinge med ett eget kök där det lagas mycket grönsaker och vegetarisk mat till eleverna. Endast en dag i veckan serveras fisk eller kött. Alla andra dagar bjuds det på vegetariskt och det finns alltid en helt ekologisk salladsbuffé.

Skapaskolan har tidigare uppmärksammats för sina vegetariska rätter och utsågs tidigare i år till årets klimatkök av White guide junior.

– Det känns otroligt hedrande, jag jobbar för att laga så miljövänlig och klimatsmart mat som möjligt. Det är en utmaning att göra det i skolans värld, men framgångsfaktorn är att vi serverar många olika vegetariska rätter. Då hittar alltid eleverna något de tycker om. Dessutom tillagas allt på plats och därför finns också utrymme för att förnya maten hela tiden, säger Daniél Kallonas. 


Se mer på kökets instagramkonto Matskaperiet.

Tid och plats

Priset delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde den 9 december kl.18.00-18.30. Då delas även Huddinges byggnadspris samt pris till vinnarna i instagram-tävlingen #jagfårvarajag ut. Media som vill delta på prisutdelningen, kan kontakta Ulrika Lamberth, pressansvarig.

Om Huddinge kommuns miljöpris

Huddinge kommuns miljöpris delas ut till en enskild person eller en grupp av personer, till exempel en skolklass eller en ideell förening som är verksam inom Huddinge kommun eller som genom sin verksamhet utfört en betydande insats för natur och miljö i Huddinge. Alla i kommunen kan nominera en kandidat. I år kom det in sex nomineringar.

För mer information kontakta:

Christian Ottosson,ordförande klimat- och stadsmiljönämnden, Huddinge kommun, 08–535 313 54, christian.ottosson@huddinge.se

Linda Palo, avdelningschef, miljö- och bygglovsförvaltningen, Huddinge kommun, 08-535 300 04, linda.palo@huddinge.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Huddinge kommun, 08–535 301 71, ulrika.lamberth@huddinge.se

Daniél Kallonas, årets vinnare, daniel.kallonas@skapaskolan.se. För telefonnummer, kontakta Ulrika Lamberth.

Uppdaterad 26 november 2019

Var informationen till din hjälp?