Technology and Health och Neo

Technology and Health och Neo är två byggnader som ligger intill Karolinska universitetssjukhuset. Lokalerna är anpassade för forskning och utbildning och har plats för flera olika verksamheter.

I Technology and Healths lokaler finns KTH:s skola för Teknik och Hälsa och Röda korsets Högskola samt verksamheter från Karolinska institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Neos lokaler är anpassade för forskning och utbildning. I dagsläget är Karolinska institutet hyresgäst, till hösten 2019 kommer också Widerströmska gymnasiet att flytta in.

Båda byggnaderna är byggda av SveaNor Fastigheter och Hemsö och ritade av Tengbom.

TH-Neo-1.jpg

TH-Neo-4.jpg

Inifrån Technology and Health. Ljusinsläpp bidrar till olika färger på väggarna.

Ljust trapphus med gröna möbler.

Juryns motivering

Byggnaderna ingår i regionens satsning på Life Science, med fokus på att skapa mötesplatser där människor och verksamheter kan interagera och samverka. Interiört finns stora atrier och trapphus som bidrar rumsligt till dessa möten. Byggnaderna har fasader i aluminium och glas, anpassad i skala och har en lätthet och lekfullhet i uttrycket som kontrast mot den tunga sjukhusbyggnaden och den befintliga bebyggelsen i Grantorp.

Byggnaderna ger trots sin minimalistiska utformning på utsidan olika intryck och fasadmönster beroende på var betraktaren befinner sig och skapar på så sätt ett spännande tillskott i stadsmiljön i Flemingsberg. Utstickande former bidrar också till att skapa en avläsbarhet utifrån och kopplar an till interiören som det lagts stor omsorg på. De stora ljusgårdarna med ljusinsläpp från taket och en lekfull färgsättning bidrar till att stärka byggnadernas helhet.

Hitta hit

Adress: Hälsovägen 11, Flemingsberg.

Uppdaterad 3 oktober 2019

Var informationen till din hjälp?