Härbreparken i Skogås

I Skogås har kommunen tillsammans med Lekplatsbolaget utformat en park baserat på böckerna om Lasse-Maja av Martin Widmark med illustrationer av Helena Willis.

Valleby, staden där Lasse-Majas detektivbyrå löser mysterier, är lekplats i Härbreparken. Lekplatsen har byggts specifikt för platsen och är uppbyggd i form av en miniatyrstad med flera små hus ifrån böckerna. Plåttak, träpaneler, klinkergolv och återvunna material (gamla kaffeburkar, glasögon med mera) har använts i utformningen.

Miniatyrhusen på lekplatsen Valleby i Härbreparken. Foto: Håkan Lindgren
Foto: Håkan Lindgren

En korvkiosk som lekstuga. Ett miniatyrhus på lekplatsen Valleby i Härbreparken. Foto: Håkan Lindgren
Foto: Håkan Lindgren

En lekstuga som polisstation. Ett av miniatyrhusen på lekplatsen Valleby i Härbreparken. Foto: Håkan Lindgren
Foto: Håkan Lindgren

Miniatyrhusen på lekplatsen Valleby i Härbreparken. I bakgrunden flerbostadshus. Foto: Håkan Lindgren
Foto: Håkan Lindgren

Juryns motivering

En tidigare bortglömd gårdsmiljö har genom projektet utvecklats till en målpunkt, inte bara inom kommunen utan även för stora delar av södra Stockholm. Parken är unik i sitt slag och visar på en stor innovation och snickarglädje. Lekplatsen är uppbyggd med byggnader i trä och karakteristiska detaljer blandat med robusta lekredskap. Detaljrikedomen och fantasin är platsens signum och gör den till en lekplats utöver det vanliga. Miljöerna i LasseMaja böckerna levandegörs och får besökarna att förflyttas till en annan plats. Parken är ett exempel på hur en plats kan lyftas genom stor omsorg, gestaltning och god arkitektur.

Hitta hit

Adress: Härbrevägen 2A, Skogås.

Hämtar kartdata...

 

Uppdaterad 21 augusti 2023

Var informationen till din hjälp?