Härbreparken i Skogås

I Skogås har kommunen tillsammans med Lekplatsbolaget utformat en park baserat på böckerna om Lasse-Maja av Martin Widmark med illustrationer av Helena Willis.

Rösta på din favoritbyggnad

Valleby, staden där Lasse-Majas detektivbyrå löser mysterier, är lekplats i Härbreparken. Lekplatsen har byggts specifikt för platsen och är uppbyggd i form av en miniatyrstad med flera små hus ifrån böckerna. Plåttak, träpaneler, klinkergolv och återvunna material (gamla kaffeburkar, glasögon med mera) har använts i utformningen.

Harbreparken 3463_1000px.jpg

Harbreparken 3225_1000px.jpg

Harbreparken 0452_1000px.jpg

Harbreparken 3459_1000px.jpg

Juryns motivering

En tidigare bortglömd gårdsmiljö har genom projektet utvecklats till en målpunkt, inte bara inom kommunen utan även för stora delar av södra Stockholm. Parken är unik i sitt slag och visar på en stor innovation och snickarglädje. Lekplatsen är uppbyggd med byggnader i trä och karakteristiska detaljer blandat med robusta lekredskap. Detaljrikedomen och fantasin är platsens signum och gör den till en lekplats utöver det vanliga. Miljöerna i LasseMaja böckerna levandegörs och får besökarna att förflyttas till en annan plats. Parken är ett exempel på hur en plats kan lyftas genom stor omsorg, gestaltning och god arkitektur.

Hitta hit

Adress: Härbrevägen 2A, Skogås.

 

Uppdaterad 26 augusti 2020

Var informationen till din hjälp?