Vill du plugga vidare eller söka jobb direkt efter gymnasiet? Vilka ämnen är mest spännande? Vilket program lockar? Vad är viktigt i ditt skol- och utbildningsval? Östra gymnasiet har svaren på dina frågor inför gymnasievalet!
Besök oss och ställ frågor
Det finns många möjligheter att uppleva och prova på Östra gymnasiet. Fram till den 17 maj 2022 kan du besöka oss som Elev för en dag eller via en Walk&Talk guidad rundvandring.
Elev för en dag – prova på en skoldag på Östra Elever i nionde klass kan prova på en halv skoldag på Östra på valt program och inriktning. Upplev en vanlig skoldag, sitt med på lektioner och ät lunch. Självklart kan du ställa frågor till den elev på Östra som tar hand om dig under hela besöket.
Walk&Talk En personligt guidad rundvandring (på ca 30 minuter) genom skolan tillsammans med en elev från det program och inriktning du är intresserad av. Besök skolans restaurang och café, idrottslokalerna (idrottshall och gym bland annat), biblioteket, studierum och programkorridorer. Självklart kan du ställa frågor till eleven som guidar dig. Dock ingår INGA lektionsbesök.
Under läsåret 2021-22 kommer Östra gymnasiet att erbjuda möjlighet att besöka skolan som "elev för en dag". Då går du med en elev som går den utbildning du är intresserad av (program och inriktning).
Att vara elev för en dag är ett bra sätt att få en känsla för hur både programmet och inriktningen känns. Inte minst får du chans att känna på den härliga atmosfären här på Östra, både under och mellan lektioner!
Intresseanmälan inte bindande
Att göra en intresseanmälan är inte bindande! Du kan fortfarande tacka nej när du blir kontaktad om du skulle ha ändrat dig.
Elev för en dag och Covid-19
På grund av Covid-19 erbjuder Östra gymnasiet endast besök under halvdagar, vilket motsvarar 1-2 lektioner inklusive lunch. Vi kan endast ta emot 1-2 besökare åt gången per klass.
Såhär går det till:
Gå in på länken för intresseanmälan till elev för en dag via knappen nedan
Fyll i dina uppgifter
Inom ett par veckor blir du kontaktad per telefon eller sms av en elevambassadör på Östra som går den utbildning du angett du är intresserad av
Tillsammans kommer ni överens om en dag som passar er båda för besöket (inga prov eller redovisningar)
Under besöksdagen tar elevambassadören hand om dig, du får aktivt vara med på lektionen, äta lunch, gå runt på skolan och hänga med eleven och klassen
En rundvandring på plats i skolan innehåller inga lektionsbesök eller umgänge med en klass, men du får se hela skolan och har möjlighet att ställa frågor om skolan, utbildningarna och annat som är viktigt för dig att veta i ditt gymnasieval.
Under en rundvandring får du följa med en elev som går det program och inriktning som du angett att du är intresserad av. Då får du se skolans lokaler - skolbyggnad, salar, idrottshall, gym, musiksal, matsal, café med mera. Du får också en personlig presentation av det program du är intresserad av. Såklart har du också möjlighet att ställa frågor om skolan, programmet, lärarna, eleverna, gymnasievalet eller vad du nu undrar inför gymnasiet.
Rekommenderat max antal deltagare för en fysisk rundvandring i skolan är fyra personer. Ditt eller ert besök är personligt. Det innebär att det enbart är ni som deltar på rundvandringen och inga andra besökare.
Walk and talk-rundvandring
Denna typ av rundvandring innebär att du kan få en digital rundvandring live via videolänk på skolan tillsammans med en av Östra gymnasiets elevambassadörer.
Innehållet i och förutsättningarna i rundvandringen är desamma som om du vore på plats på Östra gymnasiet.
Med walk and talk-rundvandring finns ingen begränsning på hur många som är med, så du kan till exempel ta med dina kompisar eller din familj.
Intresseanmälan inte bindande
Att göra en intresseanmälan är inte bindande! Du kan fortfarande tacka nej när du blir kontaktad om du skulle ha ändrat dig.
Såhär går det till:
Gå in på länken för intresseanmälan för rundvandring via knappen nedan
Fyll i dina uppgifter, eller era uppgifter om ni är flera
Inom ett par veckor blir du kontaktad per telefon eller sms av en elevambassadör på Östra som går den utbildning du angett du är intresserad av
Tillsammans kommer ni överens om en dag som passar er alla för besöket (inga prov eller redovisningar)
Under besöksdagen möter elevambassadören upp dig eller er och visar er runt på skolan. Du får information om skolan, utbildningarna och allt annat som är viktigt att veta. Du eller ni får såklart också möjlighet att ställa frågor. Rundvandringen tar ca 30 minuter.
Här kan du kika på filmer som hjälper dig att välja gymnasium.
Öppet hus - om gymnasiestudiernas upplägg!
En film för dig som skall välja gymnasium - fakta om bland annat studieupplägget för gymnasieutbildningar, som program, inriktning, fördjupning och individuella val. Även tips på hur du lyckas med studierna. Medverkar gör bland annat Östra gymnasiets rektor Stefan Vilkman.
SYV tipsar om gymnasievalet
Lena Fredsberg, studie- och yrkesvägledare på Östra gymnasiet, bjuder på råd och tips inför gymnasievalet. Till exempel hur du kan ta reda på om en skola passar för just dig!
Elever om Östra
Elever berättar om hur det är att gå på skolan, vad som är bäst med Östra och varför de valde just Östra gymnasiet.
Idrott och Hälsa
Östra gymnasiets idrottslärare berättar om idrott, hälsa och friluftsliv.
Östra gymnasiet på Youtube
Du hittar många fler filmer om Östra på vår Youtube-kanal. Till exempel berättar elever om hur det är att gå på de olika programmen på Östra. Det finns "rundvandringsfilmer" där du kan se hur det ser ut i skolan. Få ett fågelperspektiv på östra genom att kika på vår drönarfilm.
Du kan utforska Östra gymnasiet via en virtuell 360-rundtur. Då kan du se skolan inifrån och vända och vrida på bilderna 360 grader. Plus hoppa vidare inåt i skolan via pulserande cirklar:
Här får du en bred samhällsvetenskaplig och högskoleförberedande utbildning med fokus på ekonomi eller juridik. Vi tar in vad som händer i vår omvärld för att du som elev ska kunna sätta in händelser i ett sammanhang.
Hos oss utvecklar du din kompetens så att du kan ta dig vidare till högre studier, och med hjälp av ditt engagemang kommer du kunna förverkliga dina idéer, vare sig det handlar om att driva företag eller lösa juridiska problem.
Naturvetenskapen hjälper dig att förstå komplexa frågor som rör naturen, människan och samhället. Genom en kombination av både teori och praktik utvecklar du din kunskap, ett kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt för att kunna ställa upp och lösa naturvetenskapliga problemställningar.
Inom samhällsvetenskapen är människan i centrum. Socialt entreprenörskap är ett av inslagen med syfte att skapa engagemang och nytänkande.
På samhällsprogrammet utvecklas din förmåga att tolka, förstå och förklara människors beteenden och företeelser i samhället. Kritiskt tänkande och ett samhällsvetenskapligt arbetssätt är viktiga examensmål.
Du kan läsa El- och energiprogrammet med inriktning Dator- och kommunikationsteknik. Det är en spännande utbildning som ges med programfördjupningen "Eventteknik". Inom programfördjupningen kan du även få grundläggande högskolebehörighet.
Teknikprogrammet är en bred teoretisk utbildning. Med hjälp av en bra grund i de naturvetenskapliga ämnena får du undersöka teknikens roll och påverkan i samhället.
Elever som söker till teknikprogrammet är ofta fulla av idéer och har en naturlig nyfikenhet på nyheter och utveckling, vilket är en förutsättning för att kunna arbeta med innovation på olika plan. Detta tar vi till vara på genom att eleverna använder sina idéer på ett professionellt sätt då vi arbetar med moderna metoder och arbetssätt.
Vill du utvecklas inom musik samtidigt som du studerar på något av våra högskoleförberedande program?
Då kan du välja Östra gymnasiets musikinriktning som finns på Ekonomi, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap och Teknik. Större delen av din utbildning läser du tillsammans med din klass på det program du går. Musikkurserna läser du tillsammans med övriga musikelever i samma årskurs (från olika program).
Musikundervisningen har pop-/rockinriktning och vänder sig till dig som sjunger eller spelar gitarr, bas, piano eller trummor.
Här hittar du svar på frågor som Östra gymnasiets elevambassadörer har fått på digitala gymnasiemässans chatt. Förhoppningsvis kan svaren stilla din nyfikenhet om Östra gymnasiet ur ett elevperspektiv.
Frågorna är från besökare på mässan och svaren är från ett antal olika elevambassadörer som deltog på mässan.
Vad innebär det att vara elevambassadör?
Det är flera stycken elever från alla årskurser och program på Östra som är med på mässor och svarar på frågor, visar runt på infokvällar på skolan och gör lite andra aktiviteter. Och om du vill vara elev för en dag här på Östra gymnasiet, får du följa med någon av ambassadörerna på det program du är intresserad av.
Är det svårt att gå på Östra?
Nej, jag skulle inte säga att Östra är svårare än någon annan skola, skillnaden är att många är ganska studiemotiverade, men såklart hjälps alla åt för att gemensamt nå målen. Därför har vi en väldigt bra sammanhållning på skolan. Vi får också mycket bra hjälp från våra lärare och skolan sätter alltid in extra resurser när det behövs för att någon ska klara kursen, så jag skulle inte säga att du behöver oroa dig för att det ska vara svårare här.
Är det en bra arbetsmiljö på Östra?
Man kan till exempel plugga ostört i biblioteket. Och det är inte en stressig atmosfär på skolan.
Är El- och energi en yrkesförberedande linje?
Ja det är det! Efter gymnasiet kan du börja jobba som antingen Eventtekniker eller Datatekniker (men inte som elektriker).
Hur upplever du stämningen på er skola? Mellan både elever och lärare.
Vår skola är väldigt inbjudande och glad! Det är lätt att få kompisar som går på andra linjer, då vi exempelvis har lektioner i alla olika delar av skolan och har idrott med en annan klass. Jag som går i tvåan känner att jag har en bra och öppen relation med alla mina lärare och kan skämta med dem, även om jag är en väldigt tyst person.
Hur är lärarna?
Mycket bra om du frågar mig. Alla lärare som jag har haft hittills är engagerade i ämnena de lär ut vilket gör lektionerna mycket roligare! Flera lärare ser dessutom till att det finns extra lektioner där man kan få hjälp om det behövs :)
Skulle du säga att det är en trygg miljö med snälla elever?
Absolut! Östra gymnasiet har en mycket trygg miljö, med motiverade elever och lärare. Alla hjälper och stöttar varandra.
Vad får man göra på samhälls- respektive teknikprogrammet?
Teknikprogrammet har betydligt mycket mer matte och naturvetenskapliga ämnen som fysik. Du får även läsa datorteknik, programmering och webbutveckling om du väljer teknik med inriktning infomedia. Samhällsprogrammet har inte alls lika mycket matte, du läser istället ämnen som samhällsvetenskap, geografi och historia. Du får nörda ner dig i invecklade samhällsproblem och lära dig om olika sätt att analysera och förstå samhällsproblem, för att sedan kunna förstå hur det ser ut idag och hur det kommer se ut i framtiden :)
Finns det någon hets och konkurrens om betyg?
Jag skulle istället säga att alla är väldigt hjälpsamma. Till exempel om någon inte har förstått en fråga, så brukar någon annan i klassen hjälpa till. Det kan vara lite stressigt med betygen ibland, men det är aldrig någon hets mot någon annan.
Vad innebär Naturvetenskap med musikinriktning?
Det innebär att läsa Naturvetenskapsprogrammet, men med några musikkurser. Rekommenderas starkt för den som är musikintresserad!
Aktiv och ganska blandad, det finns många olika program och även andra aktiviteter. Till exempel finns gym, musiksal öppen för elever samt bibliotek. Nivån är generellt hög och stämningen bra.
Finns det några fördelar på Östra, som inte brukar finnas på många andra gymnasier?
a. Det finns en väldigt bra mångfald och möjligheter av kurser med diverse olika inriktningar både estetiska som akademiska.
b. Lärarna och resterande personal på skolan jobbar ständigt för en bra miljö och för att engagera sig i vår skolgång och i roliga aktiviteter för att göra skolgången till mer än bara plugg. Nobeldagen, olika temadagar, Danstävlingen, lock in och så vidare. I de flesta av dessa aktiviteter spelar personalen en stor roll och piggar upp stämningen. Exempelvis inviger personalen varje år danstävlingen genom ett eget dansnummer (se bild nedan).
Är gymmet öppet för privat träning efter lektioner eller kostar det extra?
Ja det är öppet mellan 7-17 för privat träning. Det kostar 100 kr per läsår.
Jag skulle vilja gå på SABE med kriminologi. Min dröm är nog att bli psykolog. Hur är den inriktningen?
Den inriktningen är ganska rolig, du läser roliga kurser som psykologi, sociologi och filosofi. Det är väldigt bra lärare också som är väldigt kunniga.
Är klasserna sköna på Östra gymnasiet?
Ja det skulle jag säga. Skolan är väldigt lugn. Under min tid (är på tredje läsåret nu) har jag aldrig varit med om bråk.
Vilket operativsystem kör skoldatorerna?
Vi använder Google Chrome datorer av märket Lenovo.
Hej! Jag undrar om du vet vilka möjligheter er skola har för anpassning för elever med vissa diagnoser? Går det att missa dagar och lektioner och ta igen det senare eller hemma?
Ja! Jag själv har migrän och har missat mycket, men det har inte varit några problem att ta igen! Ibland går det inte att skriva om vissa prov man har missat, men då går det att komplettera det på andra sätt.
Vad är bra med Östra?
Det bästa med Östra är att det är så öppet och man kommer lätt i kontakt med elever från andra linjer. Något annat som är bra är att alla lärare är engagerade och ser alla elever.
Hur är maten?
Det finns alltid minst två rätter att välja på, varav en är vegetarisk. Om man mot förmodan inte skulle tycka om något av det finns det fil och flingor.
Är skolans café öppet hela tiden?
Caféet har öppet mellan 9-16 och har allt ifrån mackor och smoothies till godis och energidricka.
Ja absolut, när du börjar i skolan så kommer du få en blankett som du fyller i om modersmål.
Tycker Östra verkar som en väldigt bra skola, men är lite nervös ifall jag inte skulle orka med för mycket press, men har ändå driften till att plugga, är det liksom utöver det vanliga med skolan?
Det kommer såklart vara på en högre nivå och därmed kan man känna att det är stressigare och det kan krävas att man är kvar efter skolan och pluggar. Men ingenting som inte går att klara av. Det finns väldigt härliga studieytor och tysta rum, så man kan koncentrera sig.
Finns det ett bibliotek i skolan?
Ja det finns det! Vi har ett stort skolbibliotek med ett stort utbud. Vi har även studierum i biblioteket om du vill sitta och plugga med några kompisar. Biblioteket tar även in böcker om du säger till vår bibliotekarie att du skulle vilja läsa en specifik bok.
Vad är skillnaden mellan matematik på Natur - natur och Natur - sam?
Enda skillnaden: på Natursam läser du matte 1c, 2c och 3c och på Naturnatur 1c, 2c, 3c och 4.
Finns det olika lokaler för olika ämnen och har ni idrottshall?
Vi har korridorer för varje program, men du har inte bara lektioner i din korridor. Vi har en idrottshall. Det finns också gym, ett fantastiskt kafé, massor av studierum och ställen att bara chilla på.
Om du menar själva lokalerna är dom väldigt öppna och glada om man kan säga så. Annars så är det väldigt lugnt och tyst i skolan även om folk pratar med varandra. Ibland kan de som går musik sitta och spela piano i caféet vilket är väldigt uppskattat.
Vad är skillnaden mellan ekonomi-ekonomi och ekonomi-juridik?
Den största skillnaden är att ekonomi juridik läser flera juridikkurser. Båda är högskole-förberedande program, så många fortsätter att läsa på högskolor eller universitet sen.
Om man vill bygga upp företag i framtiden är det bättre att ta ekonomi-ekonomi (jämfört med ekonomi-juridik)?
Ja, jag skulle rekommendera ekonomi i så fall. Vi håller just nu på att driva uf-företag och deltar i olika tävlingar. Detta är en väldigt bra träning inför verkliga livet.
Finns möjligheter att arbete i skolan under håltimmar (lediga lokaler där man kan jobba)?
Ja absolut! Det finns många studierum och om det finns lediga klassrum är det oftast bara att fråga en lärare om att öppna. Utöver det finns det många studieytor i korridorer och liknande.
Tycker du att det har varit tre roliga år på Östra gymnasiet?
Jag tycker det har varit riktigt kul. I början hade vi många ”lär känna klassen” dagar. På idrotten har vi bland annat åkt skridskor, campat, paddlat och vandrat i skogen. Jag som valde att fortsätta läsa spanska 4 fick åka till Spanien med mina klasskompisar. Vi har även besökt olika universitet för framtida studier. Så jag har många roliga minnen.
Ställ dina frågor till en elevambassadör!
Om du har fler frågor - varför inte anmäla dig till Elev för en dag. Då får du prova på en skoldag här på Östra gymnasiet och följa med en elevambassadör på det program du är intresserad av. Självklart kan du också ställa alla dina frågor till den elevambassadör som tar hand om dig under dagen.
Gränsen för antagning på olika program avgörs av vilka elever som söker till skolan och vilka meritpoäng de har. Det går inte att säga vad antagningspoängen kommer att bli nästa år. Och det är inte skolan som bestämmer antagningspoängen.
I tabellerna nedan ser du antagningspoängen till Östra gymnasiet det här läsåret.
Antagningspoäng 2021 Östra gymnasiet
Utbildning
Ant.gräns
Median
Antal intagna
Reserver
EE
Dator
190
205
11
6
EK
Ekonomi
282,5
302,5
28
35
EK
Juridik
277,5
307,5
32
44
EK
Estet
555
595
4
1
NA
Natur
320
330
45
60
NA
Samhälle
315
320
13
18
NA
Estet
512,5
545
6
3
SA
Samhälle
277,5
302,5
17
36
SA
Beteende
267,5
297,5
32
44
SA
Media
280
305
5
10
SA
Estet
565
565
1
1
TE
Teknik
305
320
36
42
TE
Info
292,5
300
22
28
TE
Estet
585
620
4
2
Antagningspoäng - pdf
Nedan hittar du en nedladdningsbar PDF med antagningspoängen till Östra gymnasiets utbildningar för de senaste två åren.
Sök upp studie- och yrkesvägledaren på din skola - få vägledning i hur du ska tänka över ditt val och få hjälp med valalternativ.
Gå på skolornas informationskvällar/ öppna hus eller ring och fråga om du får "skugga" en elev under en dag. Då kan du verkligen känna på hur skolan och undervisningen känns.
Välj något som intresserar dig på längre sikt- intresset ska hålla i sig i tre år!
Prata mycket om ditt val med förälder, kompisar och lärare - det är bra att verkligen prata igenom ett beslut innan man bestämmer sig.
Välj inte efter vad kompisarna väljer! Du måste i så fall vara övertygad om att du själv är lika intresserad av programmet som kompisen är.
Nedan hittar du Östra gymnasiets utbildningskatalog i digitalt format. Den gäller för utbildningar som startar hösten 2021. Den riktar sig främst till elever, vårdnadshavare och studie- och yrkesvägledare i årskurs 9.
Åk till Skogås station (se karta nedan för restider). Från stationen är det tre minuters promenad till skolan.
Kommer du från exempelvis Handen, Nynäshamn eller Västerhaninge, gå av långt fram i tåget och gå i tågets riktning. Kommer du norrifrån (exempelvis Älvsjö, Årsta eller Stockholms södra), gå av långt bak i tåget och gå tillbaka i den riktning tåget kom ifrån. Gå nedför trapporna från stationen, ut till vänster, direkt vänster igen och följ gångvägen bredvid pendelspåret. Sedan ser du skolan till höger. Sväng upp höger för att komma till huvudentrén.
Med buss
Buss 742 till hållplats Fäbodvägen. Gå över bron som går över järnvägsspåret. Strax efter bron så har du skolan på din vänstra sida.
Buss 828 eller 831 till hållplats Edboskolan. Östra gymnasiet ligger bakom Edboskolan (den gula tegelbyggnaden). Gå upp till T-korsningen i början av backen och ta vänster.
Med bil
Norrifrån: kör väg 73 mot Nynäshamn. Följ skyltar mot Trångsund. Tag vänster i rondellen efter Trångsunds pendeltågsstation, in på Storvretsvägen och ner i ett industriområde. Fortsätt rakt fram längsmed järnvägsspåret tills det kommer en bro på vänster sida. Kör över bron in på Skogåsleden. Ta sedan vänster in på Kvartettvägen. Skolan, med parkeringsplatser, ligger på din vänstra sida.
Söderifrån: Kör väg 73 mot Stockholm. Följ skylt mot Trångsund. Kör av via avfart och fortsätt rakt fram mot Skogås. Kör vänster in på Österleden och kör rakt fram i rondellen. Kör in till vänster på Storvretsvägen, kör in till höger på Skogåsleden, kör vänster in på Kvartettvägen. Skolan, med parkeringsplatser, ligger på din vänstra sida.
Med reservation för ändringar
Observera att möjligheten att göra besök i skolan under 2021-22 kan komma att förändras beroende på hur pandemin utvecklas och vilka restriktioner skolan blir skyldiga att följa. Kontrollera gärna dagen innan ditt planerade besök att det inte skett någon förändring.
Uppdaterad 12 maj 2022
Tack för att du återkopplar till oss!
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.