Elever svarar på frågor!

Östra gymnasiets fantastiska elevambassadörer är med på Öppna hus, infokvällar, gymnasiemässor och tar även hand om Elev för en dag besökare. Varje läsår svarar de på mängder av frågor om Östra och våra utbildningar. Nedan finns deras svar på över 60 vanliga frågor...

Elever från Östra gymnbasiet chattar med besökare på digitala gymnasiemässan.

Vad innebär det att vara elevambassadör?

Det är elever från alla årskurser och program på Östra som är med på mässor och svarar på frågor, visar runt på infokvällar på skolan och gör lite andra aktiviteter. Och om du vill vara elev för en dag här på Östra gymnasiet, får du följa med någon av ambassadörerna på det program du är intresserad av.

Är det svårt att gå på Östra?

Nej, jag skulle inte säga att Östra är svårare än någon annan skola, skillnaden är att många är ganska studiemotiverade, men såklart hjälps alla åt för att gemensamt nå målen. Därför har vi en väldigt bra sammanhållning på skolan. Vi får också mycket bra hjälp från våra lärare och skolan sätter alltid in extra resurser när det behövs för att någon ska klara kursen, så jag skulle inte säga att du behöver oroa dig för att det ska vara svårare här.

Är det en bra arbetsmiljö på Östra?

Man kan till exempel plugga ostört i biblioteket. Och det är inte en stressig atmosfär på skolan.

Hur är gemenskapen på Östra?

Jag tycker att Östra är en jättebra skola. Gemenskapen är väldigt bra mellan elever från olika årskurser, men även gemenskapen mellan elever och lärarna!

De äldre eleverna var till exempel väldigt välkomnande mot oss ettor när vi började. Och om man har problem med kurser och så finns det nästan alltid någon klasskamrat som vill hjälpa till också.

Vad var det som gjorde att du valde Östra?

Jag valde Östra för att jag kände en speciell atmosfär på skolan redan när jag klev in på öppet hus. Det kändes som att man inte kom till en vanlig skola. Själva byggnaden var öppen och stor och luftig. Och människorna på skolan kommunicerade med varandra – det var så lugnt.

Finns det föreningar eller likande på Östra gymnasiet?

Vi har en schackklubb som är frivillig att anmäla sig till. Vi har även Skol IF (skolans idrottsförening) och Notes som är en musikförening. En kemiklubb finns även tillgänglig att anmäla sig till. Och så finns Elevkåren.

Hej, har ni mycket moderna språk?

Två och en halv timme språk per vecka (måndag och onsdag).

Är El- och energi en yrkesförberedande linje? 

Ja det är det! Efter gymnasiet kan du börja jobba som antingen Eventtekniker eller Datatekniker (men inte som elektriker).

Hur upplever du stämningen på er skola? Mellan både elever och lärare.

Vår skola är väldigt inbjudande och glad! Det är lätt att få kompisar som går på andra linjer, då vi exempelvis har lektioner i alla olika delar av skolan och har idrott med en annan klass. Jag som går i tvåan känner att jag har en bra och öppen relation med alla mina lärare och kan skämta med dem, även om jag är en väldigt tyst person.

Hur är lärarna?

Mycket bra om du frågar mig. Alla lärare som jag har haft hittills är engagerade i ämnena de lär ut vilket gör lektionerna mycket roligare! Flera lärare ser dessutom till att det finns extra lektioner där man kan få hjälp om det behövs :)

Skulle du säga att det är en trygg miljö med snälla elever?

Absolut! Östra gymnasiet har en mycket trygg miljö, med motiverade elever och lärare. Alla hjälper och stöttar varandra.

Vad får man göra på samhälls- respektive teknikprogrammet?

Teknikprogrammet har betydligt mycket mer matte och naturvetenskapliga ämnen som fysik. Du får även läsa datorteknik, programmering och webbutveckling om du väljer teknik med inriktning infomedia.
Samhällsprogrammet har inte alls lika mycket matte, du läser istället ämnen som samhällsvetenskap, geografi och historia. Du får nörda ner dig i invecklade samhällsproblem och lära dig om olika sätt att analysera och förstå samhällsproblem, för att sedan kunna förstå hur det ser ut idag och hur det kommer se ut i framtiden :)

Vad är roligast med att gå Teknik med inriktningen Teknikvetenskap?

Jag tycker om teknik, maskiner, datorer och liknande och på teknikvetenskap får jag lära mig de principer som dessa uppfinningar bygger på. Det tycker jag är väldigt kul. Att få en grundlig förståelse för saker som vi använder i vardagen.

Hur upplever du att gå på Samhällsvetenskap med inriktning Beteendevetenskap?

Jag älskar att gå Sam Beteende och jag har utvecklats extremt mycket tack vare Östra gymnasiet. Jag har blivit en stjärna på att tala, men även utvecklats i skrift och ändå är jag både dyslektiker och hade scenskräck när jag började gymnasiet.

Finns det någon hets och konkurrens om betyg?

Jag skulle istället säga att alla är väldigt hjälpsamma. Till exempel om någon inte har förstått en fråga, så brukar någon annan i klassen hjälpa till. Det kan vara lite stressigt med betygen ibland, men det är aldrig någon hets mot någon annan.

Berätta om det naturvetenskapliga programmet tack. Är det stora klasser? Blockschema eller vanliga lektioner. Är det matsal eller matkort?

Klasserna är drygt 30 personer och det är vanliga lektioner, oftast på en timme och en kvart. Vi har egen riktig matsal.

Om jag väljer Natur kommer jag få mycket stöd av lärarna?

Ja, jag går själv Natur och tycker att jag alltid kan fråga lärarna om det finns något jag är osäker på eller inte vet.

Jag undrar om det finns lektionssalar för alla ämnen på skolan och hur stor del av undervisningen är lärarledd?

All undervisning är lärarledd och det finns lektionssalar i alla programkorridorer och gemensamma klassrum. Det finns inte specifika klassrum där alla har samhällskunskap eller matte utan olika kurser och lärare använder olika klassrum.

Skulle du rekommendera Östra gymnasiet?

Jag uppskattar miljön som vi har här på skolan. Östra gymnasiet är en väldigt öppen skola och det gäller både bokstavligt med höga tak och liknande, men också ett väldigt öppet klimat som välkomnar alla.

Är det mycket press?

Det beror helt på en själv. Om man vill prestera högt och gör det uppenbart för lärare, så stöttar dem en. Är man inte särskilt ambitiös, så pressar inte lärare en onödigt mycket.

Hur skulle du beskriva verksamheten i din skola?

Aktiv och ganska blandad, det finns många olika program och även andra aktiviteter. Till exempel finns gym, musiksal öppen för elever samt bibliotek. Nivån är generellt hög och stämningen bra.

Finns det några fördelar på Östra, som inte brukar finnas på många andra gymnasier?

a. Det finns en väldigt bra mångfald och möjligheter av kurser med diverse olika inriktningar både estetiska som akademiska.

b. Lärarna och resterande personal på skolan jobbar ständigt för en bra miljö och för att engagera sig i vår skolgång och i roliga aktiviteter för att göra skolgången till mer än bara plugg. Nobeldagen, olika temadagar, Danstävlingen, lock in och så vidare. I de flesta av dessa aktiviteter spelar personalen en stor roll och piggar upp stämningen. Exempelvis inviger personalen varje år danstävlingen genom ett eget dansnummer (se bild nedan).

Personalens showdansgrupp inviger danstävlingen på Östra gymnasiet.

Vad är roligast med idrotten på Östra?

Friluftsdagarna med idrotten (långfärdsskridskor + vandring på Sörmlandsleden). Att få komma ut i naturen och utforska den på egen hand. Lärarna har låtit oss gå själva om vi önskat det vilket jag giller = ansvar.

Är gymmet öppet för privat träning efter lektioner eller kostar det extra?

Ja det är öppet mellan 7-17 för privat träning. Det kostar 50 kr per läsår.

Jag skulle vilja gå på SABE med kriminologi. Min dröm är nog att bli psykolog. Hur är den inriktningen?

Den inriktningen är ganska rolig, du läser roliga kurser som psykologi, sociologi och filosofi. Det är väldigt bra lärare också som är väldigt kunniga.

Är klasserna sköna på Östra gymnasiet?

Ja det skulle jag säga. Skolan är väldigt lugn. Under min tid (är på tredje läsåret nu) har jag aldrig varit med om bråk.

Är informations och medieteknik på Teknikprogrammet intressant?

Inriktningen Informations och medieteknik på Teknik fokuserar mycket på programmering och webutveckling, så om du tycker om sådant kommer det säkert passa dig.

Vilket operativsystem kör skoldatorerna?

Vi använder Google Chrome datorer av märket Lenovo.

Vad är roligast under läsåret?

Danstävlingen är extremt roligt. Den samlar hela skolan – alla enheter – språkintroduktion och Anpassad gymnasieskola är också med. Alla är engagerade och glada.

Hej! Jag undrar om du vet vilka möjligheter er skola har för anpassning för elever med vissa diagnoser? Går det att missa dagar och lektioner och ta igen det senare eller hemma?

Ja! Jag själv har migrän och har missat mycket, men det har inte varit några problem att ta igen! Ibland går det inte att skriva om vissa prov man har missat, men då går det att komplettera det på andra sätt.

Finns det möjlighet för extra stöd till folk med tex ADD?

Ja vi har ett studiotek där elever med diagnoser kan få ett enormt stöd. Själv har jag dyslexi och studioteket har fantastiska specialpedagoger som hjälpt mig utvecklas något enormt.

Vad är bra med Östra?

Det bästa med Östra är att det är så öppet och man kommer lätt i kontakt med elever från andra linjer. Något annat som är bra är att alla lärare är engagerade och ser alla elever.

Hur är maten?

Det finns alltid minst två rätter att välja på, varav en är vegetarisk. Om man mot förmodan inte skulle tycka om något av det finns det fil och flingor. 

Är skolans café öppet hela tiden?

Caféet har öppet mellan 9-16 och har allt ifrån mackor och smoothies till godis och energidricka.

Vad är godast i café Östra?

Det många brukar köpa - som är den mest kända och som är ganska god - är Toscakakan, men annars kan jag även rekommendera kärleksmumsen, den är min favorit.

Mer fakta om skolans restaurang och café!

Erbjuder ni hemspråk?

Ja absolut, när du börjar i skolan så kommer du få en blankett som du fyller i om modersmål.

Tycker Östra verkar som en väldigt bra skola, men är lite nervös ifall jag inte skulle orka med för mycket press, men har ändå driften till att plugga, är det liksom utöver det vanliga med skolan?

Det kommer såklart vara på en högre nivå och därmed kan man känna att det är stressigare och det kan krävas att man är kvar efter skolan och pluggar. Men ingenting som inte går att klara av. Det finns väldigt härliga studieytor och tysta rum, så man kan koncentrera sig.

Elever studerar i biblioteket.

Finns det ett bibliotek i skolan?

Ja det finns det! Vi har ett stort skolbibliotek med ett stort utbud. Vi har även studierum i biblioteket om du vill sitta och plugga med några kompisar. Biblioteket tar även in böcker om du säger till vår bibliotekarie att du skulle vilja läsa en specifik bok.

Vad är skillnaden mellan matematik på Natur - natur och Natur - sam?

Enda skillnaden: på Natursam läser du matte 1c, 2c och 3c och på Naturnatur 1c, 2c, 3c och 4.

Hej! Jag undrar mest hur det första året i gymnasiet var?

Det var en högre takt än i grundskolan studiemässigt, vilket det är i alla gymnasier. Men året var väldigt kul, flera roliga aktiviteter tex danstävling, volleyboll och lock in!

Måste man plugga mycket på Natur-Sam och kommer min fritid försvinna?

Jag själv behöver plugga ganska mycket i natur-sam linjen. Men jag har också tid för mycket annat. Jag brukar plugga varannan dag och varannan dag brukar jag hänga med vänner efter skolan eller bara chilla. Sedan inför prov kanske jag pluggar lite oftare.

Hej! Rekommenderar du Naturvetenskapsprogrammet med musik?

Om du gillar no ämnena och musik, så kan jag starkt rekommendera den. Du får då en varierande undervisning där du använder båda hjärnhalvorna. Det är mycket konserter i skolan, det är väldigt coolt faktiskt!

Hur är stämningen på Östra gymnasiet?

Det är en uppiggande och glad stämning i skolan. Och det är lätt att ta kontakt med vem som helst på skolan – både lärare och elever – för att t ex fråga om hjälp.

Finns det olika lokaler för olika ämnen och har ni idrottshall?

Vi har korridorer för varje program, men du har inte bara lektioner i din korridor. Vi har en idrottshall. Det finns också gym, ett fantastiskt kafé, massor av studierum och ställen att bara chilla på.

Mer info om Idrott och hälsa på Östra!

Vad är skillnaden mellan ekonomi-ekonomi och ekonomi-juridik?

Den största skillnaden är att ekonomi juridik läser flera juridikkurser. Båda är högskoleförberedande program, så många fortsätter att läsa på högskolor eller universitet sen.

Om man vill bygga upp företag i framtiden är det bättre att ta ekonomi-ekonomi (jämfört med ekonomi-juridik)?

Ja, jag skulle rekommendera ekonomi i så fall. Vi håller just nu på att driva UF-företag och deltar i olika tävlingar. Detta är en väldigt bra träning inför verkliga livet.

Vad är det roligaste med Ekonomi Juridik?

På juridiklektionerna jobbar vi mycket med straffrätt och olika “case” som vi ska lösa vilket är riktigt kul att göra. Jag älskar att vi även har fått våra alldeles egna lagböcker och att vi ofta har rättegångsspel.

Hur är själva miljön på skolan?

Om du menar själva lokalerna är dom väldigt öppna och glada om man kan säga så. Annars så är det väldigt lugnt och tyst i skolan även om folk pratar med varandra. Ibland kan de som går musik sitta och spela piano i caféet vilket är väldigt uppskattat.

Jag är osäker med mitt gymnasieval och Östra gymnasiet rekommenderas av en vän jag har i skolan, skulle du rekommendera att söka till Östra?

Jag fick också Östra gymnasiet rekommenderat till mig, men var också osäker om jag skulle välja att gå här. Jag rekommenderar dig att gå på informationskvällarna på Östra då du får mer information om skolan och även kan se hur det ser ut här. Men jag skulle rekommendera Östra stark!

Är matten svår på Natur Natur?

Alltså den är ju svårare än i nian. Men om man pluggar tillräckligt på lektionerna och även lite hemma, så blir det enklare och det går bättre på proven.

Känner du att du har lärt dig och utvecklats inom matte på Östra?

Ja, det skulle jag absolut säga. Matten är tuff, men man lär sig och utvecklas hela tiden.

Vad gör du på rasterna?

Vi pluggar ganska mycket. Oftast tillsammans. Och så spelar vi mycket kort. Eller fikar eller bara hänger och umgås. Ta promenader gör vi också.

Trivs du på Östra gymnasiet?

Jag trivs jättebra här. Jag har hittat många nya vänner och trivs med lokalerna, lärarna och skolan generellt.

Skulle du kunna ge exempel på skoluppgifter som du har inom olika ämnen just nu (svenska, engelska, matte, no, moderna språk)?

(fråga ställd till en Östra elev i åk2 på Natur)

I kemi, fysik och matte arbetar vi nästan bara i boken, i biologi ska vi ha en kort muntlig redovisning som examination, i svenskan har vi precis gjort klart en muntlig redovisning, i engelskan gör vi mest worksheets och mindre uppgifter och i moderna språk ska man sätta ihop en "teater" där man ska hålla en konversation i ca 10-15 minuter.

Finns möjligheter att arbete i skolan under håltimmar (lediga lokaler där man kan jobba)?

Ja absolut! Det finns många studierum och om det finns lediga klassrum är det oftast bara att fråga en lärare om att öppna. Utöver det finns det många studieytor i korridorer och liknande.

Hur mycket kräver lärarna av er? Jag har alltid haft lätt för mig, men redan nu inser jag att jag inte kan glida igenom på en räkmacka resten av skolgången. Jag kommer behöva hitta ett sätt att studera på som fungerar för mig. Jag kommer dels behöva hjälp från lärarna men också att de inte sätter för stor press på mig. Hur ser du på det? Tror du jag kommer kunna hitta ett sätt utan att stressa ihjäl mig?

Jag har varit likadan själv, men lärarna hjälper en verkligen. Lärarna vill ju självklart att du ska nå dina mål och så högt som möjligt, men de lyssnar på en och hittar lösningar för att du ska göra det. De vill ju självklart att du ska nå så långt som möjligt och kunna så mycket som möjligt till efter gymnasiet.

Jag vill bli pilot, men vet inte vilken ämne/program jag ska välja i gymnasiet, kan du hjälpa mig?

Det är mycket fysik i utbildningen till pilot, så då skulle jag säga att Natur eller Teknik programmen skulle passa dig bäst!

Hur är det att vara på Östra?

Östra känns inte som att du är i skolan. Det är mer som ett andra hem – en plats där man verkligen trivs och där det är lugnt och skönt och där man gärna stannar kvar.

Har ni några råd för hur jag skall lyckas med gymnasiestudierna?

Planera din tid väl, försök att hitta en balans mellan studier, fritid och sport för att minska stress. Hitta ett gäng vänner/en grupp som hjälper dig och motiverar dig (det kommer hjälpa dig i både skolan och socialt).

Ta ansvar och gör det du ska göra! Tro aldrig att du kan jobba upp betygen i trean innan studenten och därför strunta i resten av läsåren. Fokusera alltid.

Vad tycker du om eran elevkår? Är den aktiv typ och anordnar massa aktiviteter och så?

Ja, Elevkåren är väldigt aktiv och ordnar bland annat inspark, lock-in, temavecka och massor av andra olika aktiviteter.

Vad tycker du om aktiviteterna i skolan (typ lock-in, bal, etc)? Är de bra?

Vi har många olika aktiviteter såsom lock-in, danstävling, volleybollturnering, konserter och liknande utspritt över läsåret. Ja, det är jättekul och mysigt. Det gör att man kan umgås med folk från andra linjer också. Vi har även programdagar där vi går in lite djupare på ämnena, har föreläsningar om olika saker eller går på museum och liknande.

Tycker du att det har varit tre roliga år på Östra gymnasiet?

Jag tycker det har varit riktigt kul. I början hade vi många ”lär känna klassen” dagar. På idrotten har vi bland annat åkt skridskor, campat, paddlat och vandrat i skogen. Jag som valde att fortsätta läsa spanska 4 fick åka till Spanien med mina klasskompisar. Vi har även besökt olika universitet för framtida studier. Så jag har många roliga minnen.

Fler frågor - besök Östra och ställ dem!

Har du ännu fler frågor - kom till Östra och ställ dem.

Antingen kan du anmäla dig som Elev för en dag och kan då ställa frågor till den elevambassadör som tar hand om dig under hela besöket. 

Eller så är du varmt välkommen att ställa frågor på Infokväll/Öppet hus!

Elev för en dag – prova på en skoldag på Östra
Elever i nionde klass kan prova på en skoldag på Östra på något av våra program (Ekonomi, Natur, Samhällsvetenskap, Teknik eller El- och energi). Upplev en vanlig skoldag, sitt med på 2-3 lektioner, var med på raster, få en känsla för programmet och ät (vår goda) lunch:

Anmäl dig till Elev för en dag här!

Infokvällar 2023/24

Träffa elevambassadörer från våra program, SYV, lärare och rektor och få svar på dina frågor. Portarna öppnas klockan 18:30. Gemensam genomgång i matsalen klockan 19, därefter guidad rundvandring och möjlighet att ställa frågor. Plus fika i vårt mysiga café.

Torsdag 9 november 2023
Onsdag 29 november 2023
Måndag 11 december 2023
Tisdag 16 januari 2024
Torsdag 8 februari 2024

Öppet hus på dagtid - drop-in kl 14-16:30
Fredag 26 januari - klockan 14-16:30
Fredag 12 april - klockan 14-16:30
Fredag 3 maj - klockan 14-16:30
Öppet hus på dagtid är ett bra sätt att lära känna Östra gymnasiet en helt vanlig skoldag. Elevambassadörer tar emot dig, svarar på frågor och tar dig med på en guidad rundvandring i skolan.

Uppdaterad 17 oktober 2023

Var informationen till din hjälp?