El- och energiprogrammet

En modern och spännande utbildning där datorteknik och eventteknik är huvudingredienserna. En utbildning där teori varvas med praktiska övningar och på vårterminen i årskurs tre har du även en lång praktikperiod (som för många leder vidare till fast jobb).

Elever på EE programmet riggar inför konsert.

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till flera yrkesutgångar och möjlighet till fortsatta studier på yrkeshögskola eller högskola/universitet.

En modern och spännande utbildning, med mycket teknik, där teori varvas med praktiska övningar. Det ingår även en hel del praktik, som gör dig extra redo för arbetsmarknaden direkt efter examen. Välj mellan många intressanta karriärmöjligheter efter utbildningen, dock inte elektriker. 

Via denna utbildning får du även grundläggande högskolebehörighet och kan sedan efter gymnasiet studera vidare på högskola eller universitet!

Datoroer och nätverk på EE programmet.

Dator-, nätverks- och kommunikationsteknik är ämnesområden inom inriktningen på El- och energiprogrammet. En bred grundutbildning om datorer, operativsystem, programvaror och nätverk. Du får lära dig hur du installerar, administrerar, underhåller och reparerar dator- och kommunikationssystem.

Utbildningen inom datorteknik sker bland annat i senaste OS windows11 samt att bygga olika OS i virtuell miljö. I nätverksteknik började de under höstterminen 2022 med Windows server 2019 och också systemuppbyggnad i virtuella miljöer. Dessutom satsning på Cisco plattformen, där målet är ett certifikat.

Elever från El- och energiprogrammet sköter mixerbordet vid skolans konserter.

Programfördjupningen Eventteknik - bjuder på spännande och unika breddningskurser inom ljud-, ljus- och bildproduktion. Kurserna förbereder dig för arbete inom eventområdet, såsom exempelvis konserter, festivaler och mässor.

Du får arbeta mycket praktiskt under denna del av utbildningen, då skolans musikelever regelbundet håller konserter på skolan (både under dagtid och kvällskonserter) och El- och energi håller i scenproduktionen i form av exempelvis ljus och ljudmix. Plus att El- och energi eleverna ansvarar för ljud och ljus på alla övriga event på skolan också, till exempel danstävlingen och Öppna hus.

På El- och energiprogrammet ingår två perioder av praktik, då du får prova på att använda dina kunskaper i verkligheten. Du har en kortare praktikperiod i årskurs 2 och sedan en lång period med praktik under stora delar av vårterminen i årskurs 3. Många EE-elever har fått jobb på sina praktikplatser efter gymnasiet.

Prova på El- och energi som Elev för en dag - anmäl dig här!

Grundläggande högskolebehörighet

Du läser 2 800 poäng på El- och energiprogrammet och via denna utbildning får du även grundläggande högskolebehörighet och kan sedan efter gymnasiet studera vidare på högskola eller universitet. Detta via godkänt betyg (lägst E) i kurserna Svenska 1-3, Engelska 5-6, Matematik 1, plus godkänt Gymnasiearbete.

Det går även att välja bort tre kurser (Svenska 2-3 plus Engelska 6) för att komma ned till 2 500 poäng. Men gör du detta (väljer bort dessa tre kurser) får du inte grundläggande högskolebehörighet.

Kursinnehåll för el- och energiprogrammet

Uppdaterad 3 oktober 2023

Var informationen till din hjälp?