Inom samhällsvetenskapen står människan i centrum och du utvecklar din förmåga att tolka, förstå och förklara människors beteenden och företeelser i samhället.
Vi tittar närmare på människan både som individ, gruppmedlem och samhällsmedborgare. Du går på djupet i svenska och utländska samhällens strukturer, verksamheter och funktioner. Och reflekterar över frågor som demokrati, kommunikation, etik, genus, miljö och makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.
Målet är bland annat att du skall utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt som ger dig verktyg för att avgöra om påståenden är grundade på fakta och urskilja värderingar i olika typer av källor. Du söker, sorterar och bearbetar information med källkritiska metoder.
Ytterligare mål är att utveckla samarbetsförmåga, kreativitet och att omsätta idéer till praktisk handling.
Inriktningar du kan välja mellan
Beteendevetenskap Om människans utveckling, vad som formar och påverkar oss både som individer och i samspel med andra. Du får perspektiv och förklaringsmodeller som ger en större förståelse för människors agerande och inte minst ditt eget.
Medier, information och kommunikation Ungdomars medieanvändning är utgångspunkten och praktiska övningar i bild, text och ljud varvas med teori. Du lär dig olika sätt att kommunicera, hur du förmedlar ett budskap effektivt och hur media kan påverka medborgarna och deras omvärldsuppfattning.
Samhällsvetenskap För dig som tycker om att problematisera och diskutera samhällsfrågor. Titta närmare på olika samhällssystem, kulturer, religioner och människans skiftande livsvillkor. Du lär dig också att tolka och förklara företeelser och sammanhang i samhället utifrån ett historiskt såväl som nutida perspektiv.
Musikinriktningen är för dig som vill utvecklas inom musik samtidigt som du studerar på antingen Ekonomi, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap eller Teknik.
Utgångspunkten för innehållet i utbildningen är en av de nationella inriktningar som finns på programmet: Ekonomi musik – grund i inriktning ekonomi (EKEK) Natur musik – grund i inriktning naturvetenskap (NANA) Samhälle musik – grund i inriktning samhällsvetenskap (SASA) Teknik musik – grund i inriktning teknikvetenskap (TETE)
Musikundervisningen har pop-/rockinriktning och vänder sig till dig som sjunger eller spelar gitarr, bas, piano eller trummor. Du läser fyra musikkurser om sammanlagt 400 poäng.
Förutom engelska på avancerad nivå, studerar vi olika kulturers värdesystem, mänskliga rättigheter och hur internationellt samarbete påverkar den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen.
Juridik & kriminologi
Vi fördjupar oss i hur skyddet av de mänskliga rättigheterna fungerar i Sverige och internationellt. Du får även lära dig om våra grundlagar, om EU-rätt, om olika synsätt på brott och straff och hur det går till i en rättegång.
Pedagogik & Ledarskap
Vi studerar människors lärande, utveckling och socialisation i olika sammanhang. I denna programfördjupning tittar vi även närmare på ledarskap ur olika perspektiv samt hur individer och grupper påverkar och påverkas av ledaren. Fördjupningen har även tydligt fokus på kommunikation, konflikt och konflikthantering.
Socialt företagande
Här är fokus på kommunikation, metod och analys av marknadsföring och marknadsinformation. Andra inslag i fördjupningen är lagar, etik och hållbar utveckling kopplat till marknadsföring. Viktiga faktorer för affärsutveckling är ytterligare ett inslag.
Gränsen för antagning på olika program avgörs av vilka elever som söker till skolan och vilka meritpoäng de har. Det går inte att säga vad antagningspoängen kommer att bli nästa år. Och det är inte skolan som bestämmer antagningspoängen.
I tabellerna nedan ser du antagningspoängen till Östra gymnasiet det här läsåret.
Antagningspoäng 2022 Östra gymnasiet
Utbildning
Ant.gräns
Median
Antal intagna
Reserver
EE
Dator
182,5
215
15
8
EK
Ekonomi
292,5
312,5
28
70
EK
Juridik
267,5
292,5
32
38
EK
Estet
490
500
4
0
NA
Natur
312,5
327,5
46
61
NA
Samhälle
300
312,5
12
17
NA
Estet
520
550
6
1
SA
Samhälle
272,5
297,5
17
45
SA
Beteende
280
297,5
32
49
SA
Media
260
290
10
9
SA
Estet
590
612,5
5
3
TE
Teknik
295
305
28
38
TE
Info
270
292,5
32
37
TE
Estet
552,5
555
4
2
Antagningspoäng - pdf
Nedan hittar du en nedladdningsbar PDF med antagningspoängen till Östra gymnasiets utbildningar för de senaste två åren.
Du läser ämnen som samhällsvetenskap, geografi och historia. Du får nörda ner dig i invecklade samhällsproblem och lära dig om olika sätt att analysera och förstå samhällsproblem, för att sedan kunna förstå hur det ser ut idag och hur det kommer se ut i framtiden :) Ludvig (Sam + Media)
Vad betyder det att gå Samhällsvetenskap med musik?
Jag går Sam-Sam med musik och skulle rekommendera den för att den är väldigt öppen. Du får en bred teoretisk utbildning och stora valmöjligheter efter gymnasiet. Sam-Sam musik är annorlunda men roligt och du träffar många andra elever. Ett bra val om du vill ha musik vid sidan om, men samtidigt få stora möjligheter till vidare studier. Ellen (Sam + Sam + musik)
Skulle du rekommendera Östra gymnasiet till andra?
Lärarna är jättebra och pedagogiska. Jag har aldrig känt att det är omöjligt att diskutera med dem om det är mycket stress och så. Och våra temadagar är roliga för de bryter vardagen. Sen är det så mycket roliga aktiviteter utöver skolarbetet och vi går på t ex museum, friluftsliv, programdagar. Så det är inte bara lektioner. Det gör att dagarna går snabbt. Natalia (Sam + Media)
Hur är det att gå på Sam beteende inriktningen?
Den inriktningen är ganska rolig, du läser roliga kurser som psykologi, sociologi och filosofi. Det är väldigt bra lärare också som är väldigt kunniga. Sophie (Sam + Beteende)
Skulle du rekommendera din utbildning till andra?
Jag skulle definitivt rekommendera min utbildning eftersom Sam + Sam är väldigt kul. Det är väldigt bra lärare och eleverna är både snälla, roliga och duktiga vilket bara höjer dig själv. Wilmer (Sam + Sam)
Träffa elevambassadörer, SYV, lärare och rektor. Portarna öppnas klockan 18:30. Gemensam info om skolan och våra utbildningar startar klockan 19 i matsalen. Därefter guidade rundturer och möjlighet att ställa frågor. Plus fika i vårt mysiga café.
Varmt välkommen på Infokväll: Torsdag 9 november 2023 Onsdag 29 november 2023 Måndag 11 december 2023 Tisdag 16 januari 2024 Torsdag 8 februari 2024
Östra live drop-in kl 14-16:30
Bli guidad av en elevambassadör genom skolan och ställ frågor om Östra gymnasiet och de utbildningar du är intresserad av. Drop-in kl. 14-16:30.
Varmt välkommen på Östra live: Fredag 26 januari 2024 - klockan 14-16:30 Fredag 12 april 2024 - klockan 14-16:30 Fredag 3 maj 2024 - klockan 14-16:30