På Östra gymnasiet kan du läsa profilen informationsteknik med utgång mjukvarudesign. Kurserna i utbildningen är till stor del inriktade mot programmering. Skolan samarbetar med representanter från IT-branschen och från högskolan i ett TE4-råd. Rådets mål är att varje student på TE4 examineras med branschens mest efterfrågade kunskaper. Som gymnasieingenjör har du en attraktiv yrkestitel och dina kunskaper gör det även lättare för dig att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.
Östra gymnasiets bjuder in DIG till en två dagars kostnadsfri Hackathon på påsklovet. Under hacket kommer du att skapa en applikation byggd på Javascript. Ledare är två erfarna elever som går termin två på det fjärde tekniska året (TE4 Gymnasieingenjör) på Östra gymnasiet.
När: klockan 9-16, tisdag 11 - onsdag 12 april 2023 Plats: Östra gymnasiet i Skogås (tre minuters promenad från Skogås pendeltågstation) Vem kan delta: Elever i åk 3 på teknikprogrammet (oavsett vilket gymnasium du går på). Anmälan (via epost): carina.envall@huddinge.se
Totalt läser du 900 poäng under ditt år på TE4, varav några av dessa kurser är riksgemensamma och 500 poäng bestäms av skolorna själva. I samråd med näringslivs- och högskolerepresentanterna i TE4-rådet har vi valt att satsa på kunskaper inom backend-programmering då efterfrågan på den typen av programmerare är större på arbetsmarknaden.
Som backend-programmerare arbetar du bland annat med basbearbetning och databaser. Exempel på program kan vara C# och SQL. I utbildningen får du också kunskaper om gränssnittsdesign för att säkerställa att utseende och funktionalitet är kompatibla.
Arbetssätt likt högskolan på TE4
Som student på det fjärde tekniska året (TE4) på Östra gymnasiet, kommer arbetssättet att vara mer likt högskolans. Du kommer att läsa flera kurser åt gången som tenteras vid kursens slut. Föreläsningar kommer att varvas med laborationer och inlämningsuppgifter.
Förutom dina ordinarie lärare kommer även gästföreläsare från olika företag. Du får under hela läsåret låna en bärbar dator som du använder till skolarbetet.
I projekten kommer du att få användning för dina kunskaper från de olika kurserna med moderna agila arbetssätt såsom SCRUM (en professionell projektplaneringsmodell) samt olika verktyg för onlinearbete. I hela utbildningen följer vi också CDIO-modellen som är vanlig i högskolorna. Det innebär att vi arbetar från idé till färdig produkt via design och implementering.
APL - arbetsplatsförlagt lärande
Östra gymnasiet samarbetar med flera företag från IT-branschen och högskolor och under vårterminen har alla studenter på utbildningen APL, arbetsplatsförlagt lärande. APL görs på ett av våra samarbetsföretag och via programrådet säkerställs att praktikplatserna svarar mot utbildningens innehåll och krav.
Vi får också regelbundet besök av gästföreläsare med den senaste spetskompetensen från IT-branschen. Den starka kopplingen till högskola och näringsliv ger dessutom värdefulla kontakter inför framtiden.
Efterfrågad kompetens
Som examinerad gymnasieingenjör har du en attraktiv yrkestitel och branschens mest eftersökta kunskaper. Representanterna från näringslivet och högskolan i TE4-rådet är mycket positiva till utbildningen och efterfrågan på arbetsmarknaden är väldigt stor.
Direkt efter avslutad utbildning kommer du att kunna arbeta med programmering generellt, skriva effektiv kod, jobba med befintliga program såväl som utveckla nya. Kunskaperna från utbildningen gör det även lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.
Under utbildningens gång läser du totalt 900 poäng varav några av dessa kurser är riksgemensamma och 500 poäng bestäms av skolorna själva.
Obligatoriska kurser 400 poäng
Examensarbete - 100p
Gymnasieingejören i praktiken - 200p
Mjukvarudesign - 100p
Övriga kurser 500 poäng
Datalagring - 100p
Gränssnittsdesign - 100p
Programmering 2 - 100p
Programmering 3 - 100p
Teknik: Specialisering - 100p
Datalagring
Du lär dig att skapa och hantera databaser, du organiserar stora datamängder på ett strukturerat sätt. I kursen ingår hur lösningar för datalagring designas och hur det är möjligt att komma åt lagrad data från mjukvaruapplikationer.
Gränssnittsdesign
Här skapar du användarvänlig och bra design.
Programmering 2
Denna kurs är en fortsättningskurs på programmering 1 och du får vidareutveckla dina kunskaper i de mest använda programmeringsspråken. Kursen inleds med en summering av programmering 1.
Programmering 3
Är en bred kurs där du bl.a. lär dig grundläggande terminologi inom programmering, skriva effektiv kod samt jobba med problemlösning.
Teknik – specialisering
Här får du praktiskt arbeta med programmering och möjlighet att utveckla dina tekniska kunskaper. Innehållet i kursen är tvärvetenskapligt och kommer att matchas ihop med övriga kurser på utbildningen, bland annat i de projekt som du kommer att arbeta med under ditt TE4-år.
Har du redan läst en kurs
Om du under din gymnasieutbildning redan läst någon av ovanstående kurser så kan du fortfarande söka utbildningen. Du kommer då att få läsa en annan kurs som är i linje med utbildningen (inom programmerings-/IT-området).
Behörighetskrav för att ansöka till TE4 är gymnasieexamen från teknikprogrammet eller en examen från motsvarande utbildning i ett annat land.
Förkunskapskrav är kurserna Programmering 1 och Webbutveckling 1. Du kan ansöka även om du saknar dessa kurser då vi erbjuder komplettering av kurserna vid utbildningsstart.
Dina studier på det fjärde tekniska året (TE4) måste påbörjas senast det året du fyller 22 år och du kan söka utbildningen oavsett var du bor i Sverige.
Folkbokförda i Stockholms län, Håbo eller Gnesta ansöker via Indra (ansökningstjänsten för gymnasieantagningen i Stockholms län).
Du behöver ett lösenord vid ansökan. Mejla ditt personnummer till gymnasieantagningen@storsthlm.se så får du lösenordet via post.
Är du skriven i en annan kommun, ansök via din hemkommuns antagningskansli. Ansökan och kopia av din gymnasieexamen skickar du till antagningskansliet i din hemkommun.
OBS! Glöm inte att skicka betygen! Du måste själv skicka in eller ladda upp en kopia på din gymnasieexamen till gymnasieantagningen eller ditt antagningskansli.
Har du frågor om utbildningen eller kanske vill besöka TE4 under några timmar och träffa studenterna. Kontakta Carina Envall (carina.envall@huddinge.se), projektansvarig för TE4 på Östra gymnasiet.
Jag valde TE4 för att det kändes som ett bra år för att få en smak av vad jag kommer att göra i framtiden. Det som gjorde TE4 extra spännande var att det ingår praktik hos företag. Jag är väldigt taggad på att söka jobb efter utbildningen.
Vad tycker du om TE4 på Östra gymnasiet?
Utbildningen är superkul och lärorik. Våra lärare är alltid pålästa på det senaste, vilket gör att jag vet att det vi lär oss kommer att användas även ute på arbetsplatser. Jag tycker om att vi jobbar i team, samt att det är mycket eget ansvar.
Största skillnaden jämfört med gymnasiet?
På TE4 är det mycket mer eget ansvar och du jobbar med uppgifter under en längre period utan ett schema. Lokalerna är också en stor skillnad. Här på TE4 på Östra har vi en egen lokal med tre enskilda kontor för varje team och varje kontor har datorer.
Studenterna på TE4 har en egen avdelning för såväl arbete som trivsel och det finns en mysig loungedel med soffor och pentry.
Dessutom tre kontorsrum där eleverna har sina egna arbetsplatser med dockningsstation för att kunna jobba med uppgifter och projekt.
Lektionerna hålls i TE4s egna lokaler eller i skolans föreläsningssalar. Fasta tider tillämpas under just föreläsningar men vid projektjobb är arbetstiderna i stort sett fria. TE4-elever kan komma och gå till klockan åtta på kvällen om så önskas.