Teknikprogrammet är en bred teoretisk utbildning, vars elever är fulla av idéer och har en naturlig nyfikenhet och ett stort utvecklingsintresse. Något som är en förutsättning för att kunna arbeta med innovation på olika plan. Utbildningen tar tillvara på elevernas innovationslust bland annat genom olika projekt som är så nära verkligheten det bara går.
Med hjälp av en bra grund i de naturvetenskapliga ämnena får du undersöka teknikens roll och påverkan i samhället. Du utvecklar dina kunskaper i teknik, fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer.
Du lär dig att se sambanden mellan de olika delarna när teknik utvecklas och förstå hur teknikutveckling sker i samhället. Du studerar både befintlig teknik och teknikutveckling. Du tränar dig i att analysera, modellera, simulera, bedöma rimlighet, utveckla, se samband, dra slutsatser och argumentera för tekniska system.
Inriktningar på Teknikprogrammet
Teknikvetenskap Här får du fördjupade teoretiska kunskaper inom teknik, matematik och fysik och behörighet att läsa vidare till bland annat civilingenjör. Du kommer också lära dig olika arbetsmetoder inom teknikvetenskap och får prova på till exempel modellering och simulering.
Informations- och medieteknik Inriktningen passar dig som är intresserad av IT, webbutveckling och digitala medier. Perfekt för dig som vill utveckla din kreativitet såväl som dina praktiska och teoretiska kunskaper inom datorämnena. Östra erbjuder dessutom möjligheten att läsa matematik i högt tempo (avancerade matematik) - kurser i åk 3 som ger meritpoäng till universitet/högskolan.
Musikprofilen är för dig som vill utvecklas inom musik samtidigt som du studerar på antingen Ekonomi, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap eller Teknik.
Utgångspunkten för innehållet i utbildningen är en av de nationella inriktningar som finns på programmet: Ekonomi musik – grund i inriktning ekonomi (EKEK) Natur musik – grund i inriktning naturvetenskap (NANA) Samhälle musik – grund i inriktning samhällsvetenskap (SASA) Teknik musik – grund i inriktning teknikvetenskap (TETE)
Musikundervisningen har pop-/rockinriktning och vänder sig till dig som sjunger eller spelar gitarr, bas, piano eller trummor.
För dig som går ”Informations- och medieteknik”, men som också vill bli behörig till högskolans civilingenjörsutbildningar genom mer studier i matematik och fysik.
Medieteknik
Här får du som läst ”Informations- och medieteknik” fördjupa dina kunskaper inom IT och digitala medier. Du kommer att lära dig webbserverprogrammering samt designa gränssnitt till appar, webben och andra mediekanaler – allt från layout och färger till användarvänlig navigation.
Kriminalteknik
Här blandas naturvetenskap med beteendevetenskap och ger en inblick i hur kriminaltekniskt arbete fungerar i verkligheten. Praktik blandas med teori när du får göra laborativa DNA-analyser och psykologiska profiler.
Matematik
Här kan du fördjupa dig i matematikens möjligheter och få en inblick i den matematik man läser på högskolan. Du får bland annat läsa diskret matematik, strategier för matematisk problemlösning, funktionslära, integrationsmetoder, matriser och vektorer. Observera att det skiljer en kurs mellan inriktningarna på TE (se tabell till höger).
Informations- och medieteknik
Om du läser inriktning teknikvetenskap och är nyfiken på att lära dig grunderna inom programmering och webb så är det här en bra fördjupning.
Fyra elever på Teknikprogrammet svarar på frågor...
Vad är det bästa med att gå på Teknikprogrammet?
Det bästa med teknik är att jag får arbeta både teoretiskt och praktiskt. Bland annat den utökade labb-tiden på kemin gör lektionerna ännu roligare! Arbetsmiljön på Östra är dessutom bra. Lektionerna är lugna med bra studiero, och det finns många platser på skolan som är perfekta att plugga på.
Emelie (Teknik + Teknikvetenskap)
Skulle du rekommendera din utbildning till andra?
Jag läser teknik-teknik och skulle absolut rekommendera teknik till andra. Det är mycket matte så det är bra om du gillar matte. Jobbat mycket i projekt och med CAD och det har varit jätteroligt.
Lisa (Teknik + Teknikvetenskap)
Är informations och medieteknik på Teknikprogrammet intressant?
Inriktningen Informations och medieteknik på Teknik fokuserar mycket på programmering och webutveckling, så om du tycker om sådant kommer det säkert passa dig.
David (Teknik + Informations och medieteknik)
Vad får man göra på teknikprogrammet (och inriktningen Informations och medieteknik)?
Teknikprogrammet har mycket matte och naturvetenskapliga ämnen som fysik. Du får även läsa datorteknik, programmering och webbutveckling om du väljer teknik med inriktning infomedia.
Bli guidad av en elevambassadör genom skolan och ställ frågor om Östra gymnasiet och de utbildningar du är intresserad av. Drop-in kl. 14-16:30.
Varmt välkommen på Östra live: Fredag 27 januari 2023 Fredag 21 april 2023 Fredag 12 maj 2023
Infokvällar på Östra gymnasiet
Träffa elevambassadörer, SYV, lärare och rektor. Gemensam info om skolan och våra utbildningar startar klockan 19:00 i matsalen. Därefter guidade rundturer i skolan och möjlighet att ställa frågor. Plus fika i vårt mysiga café. Portarna öppnas klockan 18:30.
Varmt välkommen på Infokväll: Torsdag 10 november 2022 kl 19:00 Onsdag 30 november 2022 kl 19:00 Tisdag 6 december 2022 kl 19:00 Tisdag 17 januari 2023 kl 19:00 Torsdag 9 februari 2023 kl 19:00
Gränsen för antagning på olika program avgörs av vilka elever som söker till skolan och vilka meritpoäng de har. Det går inte att säga vad antagningspoängen kommer att bli nästa år. Och det är inte skolan som bestämmer antagningspoängen.
I tabellerna nedan ser du antagningspoängen till Östra gymnasiet det här läsåret.
Antagningspoäng 2022 Östra gymnasiet
Utbildning
Ant.gräns
Median
Antal intagna
Reserver
EE
Dator
182,5
215
15
8
EK
Ekonomi
292,5
312,5
28
70
EK
Juridik
267,5
292,5
32
38
EK
Estet
490
500
4
0
NA
Natur
312,5
327,5
46
61
NA
Samhälle
300
312,5
12
17
NA
Estet
520
550
6
1
SA
Samhälle
272,5
297,5
17
45
SA
Beteende
280
297,5
32
49
SA
Media
260
290
10
9
SA
Estet
590
612,5
5
3
TE
Teknik
295
305
28
38
TE
Info
270
292,5
32
37
TE
Estet
552,5
555
4
2
Antagningspoäng - pdf
Nedan hittar du en nedladdningsbar PDF med antagningspoängen till Östra gymnasiets utbildningar för de senaste två åren.