Fotograf - Mikael Jacobsson

Mikael Jacobsson - Stipendiatutställning på Litografiska Museet

Mikael Jacobsson fick Cecilia Frisendahls litografistipendium 2019. Under ett år har han haft möjlighet att arbeta i Litografiska muséts verkstad.

Återkommande

Datum: Måndagar, Tisdagar, Onsdagar, Torsdagar, Söndagar. 08 november 2020 - 06 december 2020

Återkommande intervall: Varje vecka

Tid: 12:00-15:00

Plats: Litografiska Museet, Sundby gårdsväg 6, 141 91 Huddinge

Kostnad: Gratis

Mitt bildskapande handlar om att skapa värde och meningsfullhet ur det skenbart meningslösa.

Bilderna uppmärksammar ”livets transportsträckor”, hus, förorter, kontorsmiljöer, korridorer och interiörer. Ibland är bara mellanrummet mellan objekt som möbler, dörrar och väggar i fokus. Att här hitta intressant ljus, kontrast och komposition blir en utgångspunkt. Hittills har oljemåleriet fungerat som metod och oljan varit ett bärande material.

Min konstnärliga process handlar främst om fotografi som skissmetod för komposition och motivval. Därefter har teckning och måleri fungerat som metod för att rendera bilderna till färdiga verk.

Transformeringen från foto till måleri är därför en essentiell del av processen och uttrycket. Materialet är här av största vikt. Att arbeta med stenlitografi tänkte jag skulle lyfta min process ytterligare då det är ett ädelförfarande i nivå med oljemåleri. Att mångfaldiga motiven är också att ytterligare ge det meningslösa, eller oansenliga, en betydelse.

Nu när min stipendietid kommit till sitt slut och jag kan summera vart resan tagit mig, ser jag att min process blivit öppnare och mindre kontrollerad, men även tagit en ny riktning – rakt in i skogen…

Mer information

Kontaktperson: Linda Samuelsson
Telefon: 08-746 90 91
E-post: info@litografiskamuseet.se
Arrangör: Litografiska Museet
Webbplats: http://www.litografiskamuseet.se/

Uppdaterad 3 november 2020

Var informationen till din hjälp?