Att lyckas med studierna

För oss på SGY är det viktigt att du lyckas med dina studier. Därför vill vi ge dig några tips på hur du ska plugga för att nå ett bra resultat.

Här kommer ett axplock, och vill du veta mer om studieteknik kan du läsa boken "101 tips för framgångsrika studier" av Anna Tebelius Bodin. Flera av nedanstående råd kommer därifrån.

Sätt upp mål!

Formulera konkreta mål du vill uppnå. Skriv ner dem! Det kanske är att få minst E i alla ämnen under dina tre gymnasieår, att få A i något ämne, att våga hålla tal osv. Påminn dig ofta om målen. Föreställ dig hur du kommer att känna dig när du har lyckats. Frammana den känslan så ofta du kan.

Hitta din motivation

Känner du dig omotiverad och skoltrött? Försök att hitta din motivation och ditt intresse. Brinner du för att spela dataspel? Varför gör du det? Är det tävlingsmomentet? Eller det sociala umgänget? Försök väcka de olika skolämnena med samma motivation!

Satsa på dina styrkor

Utveckla dina styrkor så mycket som möjligt! Arbetsmarknaden efterfrågar ofta special kompetens. Är du ganska bra på matte? Se då till att verkligen satsa där och bli bäst! Framgång i livet bygger inte på att du är bra på ”det mesta”, utan att du utvecklar din talang och blir riktigt bra på just den. I andra ämnen kanske det räcker med att klara en E-nivå.

Prioritera

Gör en lista över vilka saker du behöver göra i skolan och i vilken ordning. Prioritera de mest akuta!

Ta kontroll över tiden

Bestäm när du ska plugga och hur länge. Håll dig till den tiden och fuska inte. Ju mer strukturerad du blir, ju mer tid får du över till annat.

Fokusera

Stäng av facebook medan du pluggar och undvik att gå in på andra internetsajter än de som behövs för ditt arbete. En del pluggar bättre med musik, men för många andra är det förödande för koncentrationen. Hur är du? Var ärlig mot dig själv. Är du inte fokuserad blir du ineffektiv. Det är bättre att du belönar dig själv med surfande och musik efter att du är klar med ditt arbete.

Tänk på det du läser

Tvinga hjärnan att tänka medan du läser. Om man inte fokuserar på innehållet har man inte en chans. Läs en bit i taget. Stryk under viktiga delar. Förklara högt för dig själv (eller någon annan) vad det handlar om. Anammar du den här tekniken kommer du snart att läsa på ett mer medvetet och tidsbesparande sätt.

Läs mycket!

Läs böcker, tidningar, seriösa internetsidor. Det kommer att öka ditt ordförråd och få upp din läshastighet!

Gå på lektionerna!

Det kan tyckas självklart, men en stor framgångsfaktor för att lyckas i skolan är faktiskt att ha bra närvaro! Då halkar du inte efter och hänger hela tiden med på vad som händer.

Låt skolan hjälpa dig

Om du kört fast totalt med skolarbetet eller kommit för lång efter, så tveka inte be om hjälp! Kontakta skolans speciallärare. Berätta för din lärare hur det ligger till så kan ni tillsammans lägga upp en plan för hur du ska kunna fixa kursen.

Lycka till!

Uppdaterad 11 oktober 2021

Var informationen till din hjälp?