Bygg och anläggning

I byggbranschen behöver du vara både duktig som hantverkare och gilla att arbeta för andra människor. På Sågbäcksgymnasiet jobbar vi för att du ska växa in i ditt kommande yrke som hantverkare och samtidigt utvecklas socialt. Vi varvar teori med praktik och tänker att allt du tillverkar på programmet ska vara av den kvaliteten att en kund blir nöjd med resultatet.

Elev på bygg.
Fotograf Thomas Henriksson

Innehåll

Programmet ger dig grundläggande kunskaper inom hela byggprocessen. Du får arbeta med nybyggnation, underhåll och renovering av hus och anläggningar. 

Inriktningar - Husbyggnad och Måleri

Från åk 2 kan du välja inriktning. Alla elever startar med ett gemensamt ”basår” då du får pröva på olika yrkesinriktningar och metoder inom byggbranschen.

APL - Lärling

De praktiska kurserna hålls i skolans egen bygghall samt i snickeri- och måleriverkstäder. Därutöver gör du APL (arbetsplatsförlagt lärande) ute på företag. Denna tid ger dig möjlighet att skapa en yrkesroll och ger även träning i kommunikation och förståelse för olika människor och yrkesgrupper.

Observera att alla våra elever på Bygg- och anläggningsprogrammet blir lärlingar i årskurs 3. Det innebär att halva tiden av din utbildning i åk 3 sker under APL på ett företag.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du direkt söka arbete som lärling på byggföretag som betongare, träarbetare eller målare.

Om du vill kan du under din gymnasitid läsa in grundläggande högskolebehörighet för att sedan vidareutbilda dig till exempelvis byggnadsingenjör.

Sågbäcksgymnasiets Byggprogram är branschrekommenderat av BYN.

Branschrekommenderad skola, BYN

Vårt Bygg- och anläggningsprogram är branschrekommenderat av BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd).

BYN

 

 

Uppdaterad 6 april 2021

Var informationen till din hjälp?