Bygg och anläggning

I byggbranschen behöver du vara både duktig som hantverkare och gilla att arbeta för andra människor. På Sågbäcksgymnasiet jobbar vi för att du ska växa in i ditt kommande yrke som hantverkare och samtidigt utvecklas socialt. Vi varvar teori med praktik och tänker att allt du tillverkar på programmet ska vara av den kvaliteten att en kund blir nöjd med resultatet.

Elever i bygghallen.

Innehåll

Programmet ger dig grundläggande kunskaper inom hela byggprocessen. Du får arbeta med nybyggnation, underhåll och renovering av hus och anläggningar. 

Inriktningar - Husbyggnad eller Måleri 

Från årskurs 2 kan du välja inriktning. Alla elever startar med ett gemensamt ”basår” då du får pröva på olika yrkesinriktningar och metoder inom byggbranschen.

APL - Lärling

De praktiska kurserna hålls i skolans egen bygghall samt i snickeri- och måleriverkstäder. Därutöver gör du APL (arbetsplatsförlagt lärande) ute på företag. Denna tid ger dig möjlighet att skapa en yrkesroll och ger även träning i kommunikation och förståelse för olika människor och yrkesgrupper.

Observera att alla våra elever på Bygg- och anläggningsprogrammet blir lärlingar i årskurs 3. Att vara lärling innebär att halva tiden av din utbildning sker under APL på företag.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du direkt söka arbete som lärling på byggföretag som träarbetare eller målare.

Den som vill kan, under gymnasitiden, läsa in grundläggande högskolebehörighet för att sedan vidareutbilda sig till exempelvis byggnadsingenjör.

Sågbäcksgymnasiets Byggprogram är branschrekommenderat av BYN.

Branschrekommenderad skola, BYN

Vårt Bygg- och anläggningsprogram är branschrekommenderat av BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd).

BYN

Uppdaterad 11 december 2023

Var informationen till din hjälp?