Fordon och transport

På Fordon- och transportprogrammet får du lära dig yrkets grunder i våra välutrustade verkstäder samt ute på företag. På Sågbäcksgymnasiet erbjuder vi inriktningen personbil. Det behövs idag mer utbildad arbetskraft inom fordonsbranschen!

Bild på elev i verkstad.

Innehåll

Den snabba tekniska utvecklingen inom fordonsbranschen kräver en utbildning som förbereder dig för varierande krav. Du måste vara en duktig mekaniker, som även behärskar elektronik och datasystem. Dessutom behöver du goda språkkunskaper, eftersom bilindustrin är en internationell bransch där en stor del av text är på engelska. Som bilmekaniker kommer du att möta många kunder, varför servicekänsla och självkännedom är viktiga delar.

APL - Lärling

Under utbildningen kommer du att vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) i fordonsbranschen, vilket ger dig en god inblick i ditt yrkesval.

Alla elever på Fordon- och transportprogrammet går över till att bli lärlingar i årskurs 3. Det innebär att du i årskurs 3 genomför halva tiden av din utbildning på ett företag.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du börja arbeta som personbilsmekaniker, systemtekniker, reservdelshanterare, bilförsäljare eller med rekond, karosseri och underhåll. Du kan också under skoltiden läsa in högskolebehörighet för att läsa vidare på högskolan efter gymnasiet.

Uppdaterad 11 december 2023

Var informationen till din hjälp?