Ishockeygymnasium

Talangfulla spelare ska med god handledning och bästa möjliga träningsförutsättningar kunna utvecklas till spelare på elitnivå. Som elev på ishockeygymnasiet ska du även klara av studierna med goda resultat.

SGY bedriver, i samarbete med Huddinge IK, ett NIU- gymnasium som är auktoriserad av Svenska Ishockeyförbundet. Ishockeygymnasiet är en mycket viktig del av Huddinge Hockeys elitverksamhet. Ansökan senast den 1 december.
 

NIU Ishockey innebär
Du som sökande får stor möjlighet att kombinera studier på gymnasienivå och satsa för att nå elitnivå inom ishockey. 

Idrottsinriktningen fördelas på Idrottsspecialisering 1, 2 och 3 och Tränings- och tävlingslära 1 som tillsammans utgör 400 poäng.

Idrottsspecialisering/ tränings- och tävlingslära – ishockey bedrivs två förmiddagar i veckan inom skolschemat. Här förenas kvalificerad ishockeyträning med studier på gymnasienivå.

I genomsnitt tränar eleverna 6-8 gånger och spelar två till tre matcher i veckan. Huddinge IK kontrollerar att antagen elitishockeygymnasieelev registreras och ges möjlighet till spel och träning i Huddinge Hockeys J18, J20 eller A-lag (representationslag) eller annan förening i den utsträckning och på den nivå som bäst gagnar elevens ishockeymässiga utbildning.

Det kan vara lätt att glömma bort att du i grunden går på ett nationellt gymnasieprogram som kommer att kräva mycket arbete ifrån dig. Ansvaret vilar alltid på dig, men med vår hjälp kan vi tillsammans lyckas med att elitsatsa på hockeyn och samtidigt klara av gymnasiestudierna. Du kommer ha en personlig mentor som du alltid kan kontakta, samt lärare som vet vad elitidrott kräver och som förstår din satsning på både skola och idrott.

Antagningsprocessen

Ansökan NIU ishockey

NIU är en nationellt godkänd idrottsutbildning där antagningen ska ske inom vissa bestämda ramar.
 Eleverna är begränsade till att välja 4 alternativa NIU skolor, utan inbördes rangordning, så tänk igenom valen ordentligt.

Under tiden fram till dess att ansökningsperioden har gått ut, sker kontakter med klubbtränare och distriktstränare samt provträningar och scouting av matcher. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs av respektive arrangerande gymnasium, samverkande förening och den instruktör som ansvarar för träningen.

Reservplats kan erbjudas spelare, vilket innebär att de får en plats om någon av de antagna spelarna väljer att tacka nej eller hoppar av. Skulle det visa sig att trupperna i föreningen förändras mycket under hösten, och fler platser kan erbjudas, så får även ett nej/avslag ändras till ett erbjudande om plats förutsatt att eleven inte tackat ja till en plats på annan ort.

Vid frågor kontaktar du:
Jesse Turkulainen
jesse.turkulainen@edu.huddinge.se  

För mer information om utbildningen får du gärna kontakta någon av våra studie- och yrkesvägledare.

  

Uppdaterad 8 oktober 2020

Var informationen till din hjälp?