Restaurang och livsmedel

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är till för dig som vill arbeta med människor, med service och inte minst med mat och dryck. På Sågbäcksgymnasiet får du vara med att driva Restaurang 3FEM2 som är öppen för allmänheten. Det betyder att maten du lagar och serverar bedöms och uppskattas av betalande gäster.

Elev och lärare på restaurangprogrammet.
Fotograf Fredrik Skeppholm


Innehåll

Hos oss får du lära dig hantverket det innebär att laga och hantera mat och dryck. Du utbildas i en professionell miljö av engagerade och kunniga lärare. I Restaurang 3FEM2 får du som elev praktisera dina kunskaper inom kök, servering och bar. Under din utbildning finns det möjlighet att tävla inom kök och servering.

I åk 3 strävar vi efter att i kursen ”Mat och dryck i kombination” genomföra en utlandsresa där vi fördjupar och befäster kunskaperna inom området.

Du får en nära koppling till arbetslivet genom APL (arbetsplatsförlagt lärande), som ingår med totalt 15 veckor. Då kommer du att vara på en restaurang och träna på både kök och servering. Möjlighet kan finnas att genomföra din APL utomlands.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du bland annat söka jobb som kock, kallskänka, servitör/servitris, bartender, barista, men även arbete med catering, event eller delikatessförsäljning. Detta är en internationell bransch och du kan söka dig utomlands för att arbeta!

Om du läser in högskolebehörighet under gymnasietiden kan du sedan vidareutbilda dig på någon av de många högskolor som finns i branschen.

Uppdaterad 6 april 2021

Var informationen till din hjälp?