Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammet är till för dig som behöver komplettera betyg för att bli behörig till nationellt program på gymnasiet. Introduktionsprogrammen ska ge obehöriga elever möjlighet att komma in på ett nationellt program, eller leda till att de kan få ett arbete.

Bild på elever i klassrum.

Om utbildningen

Alla elever följer en individuell studieplan och det är den som visar vad utbildningen ska innehålla. På Sågbäcksgymnasiets introduktionsprogram kommer du att få stöd och hjälp med dina studier. Du får bland annat en egen mentor och studievägledning. Vi arbetar mycket med olika pedagogiska hjälpmedel och digitala verktyg för att stötta och underlätta för dig i dina studier. Vi anpassar vår undervisning efter dina behov. Du får bland annat stöd i dina ämnen, språkligt stöd och stöd för att kunna följa strukturen på lektionerna. Hos oss har du alla möjligheter att lyckas med dina studier och ta dig vidare i livet. 

Programblad

Inriktningar

På Sågbäcksgymnasiet erbjuder vi fem inriktningar på Introduktionsprogrammet.

Yrkesintroduktion

Om du saknar flertalet godkända betyg för behörighet till ett nationellt yrkesprogram kan du söka Sågbäcksgymnasiets yrkesintroduktion mot något av skolans fyra yrkesprogram. Det är ett treårigt studiespår där du får en yrkesinriktad utbildning för att kunna komma ut i arbete. Du kan läsa både ämnen från grundskolan som du inte är behörig i och ämnen från nationella program i gymnasieskolan. Det finns stora möjligheter att anpassa utbildning efter dina förutsättningar och behov. Du kommer att göra en stor del av din yrkesutbildning ute på praktikplatser.

Detta är vägen för dig som

  • vill ha mycket arbetsplatsförlagt lärande
  • vill ha möjlighet att läsa grundskolans teoretiska ämnen, i kombination med en del av gymnasieskolans karaktärsämnen.

Ansökan till Yrkesintroduktion

Ansökan till Yrkesintroduktion gör du på gymnasieantagningens hemsida. Där gör du också ditt inriktningsval.

Programinriktat individuellt val

Om du är obehörig till ett nationellt program, men har betyg i svenska och matte eller engelska, samt ytterligare 3 ämnen kan du söka till programinriktat val mot något av skolans fyra yrkesprogram. Där påbörjar du din yrkesutbildning samtidigt som du läser in matte eller engelska för att bli behörig. Du har ett läsår på dig att bli godkänd i matte eller engelska.

Språkintroduktion

Språkintroduktion är till för dig som nyligen kommit till Sverige. Utbildningen har fokus på svenska språket för att du ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan eller till en annan utbildning så snart som möjligt. Förutom svenska läser du även andra skolämnen på grundläggande nivå, tex matematik, idrott och estetiskt ämne, engelska, SO-ämnen (samhällskunskap, geografi, religion och historia) och NO-ämnen (fysik och biologi).Din utbildning på Språkintroduktion utgår ifrån dina kunskaper i svenska och vilka ämnen och kurser som du behöver för din fortsatta utbildning.

Innan du börjar studera hos oss träffas vi för ett startsamtal. Där planerar vi för dina studier hos oss. Utbildningen kan se olika ut beroende på dina framtidsplaner. Utifrån hur mycket svenska du kan placeras du i en av våra fyra nivåer, som kallas för ”steg”. Vid startsamtalet bestäms vilken klass du kommer att tillhöra.

Individuellt alternativ

Individuellt alternativ är en individuellt utformad utbildning som vänder sig till dig som saknar flera ämnen för att bli behörig till gymnasiestudier. Utbildningen innehåller främst grundskoleämnen som du saknar godkända betyg i. Det kan också ingå andra insatser som tex praktik. Du kan också läsa vissa kurser i gymnasieämnen om du har förutsättning att klara dem. Tillsammans med din mentor utformar du din individuella studieplan. Målet är behörighet till nationellt program på gymnasiet. Undervisningen sker tillsammans i grupp och bygger på aktivt deltagande.

Individuellt alternativ, Klippan – specialpedagogik

Klippan är en del av introduktionsprogrammet, och vänder sig till elever.som är i behov av ett särskilt specialpedagogiskt stöd för att uppnå gymnasiebehörighet.
För de elever som saknar flertalet betyg och har långt kvar för att uppnå behörighet till gymnasiet samarbetar Klippan med vårdnadshavare och externa aktörer för att vägleda till alternativ utbildning eller verksamhet.

Verksamheten erbjuder också ett individuellt anpassat upplägg för elever med långvarig skolfrånvaro med målet att återfå en fungerande skolrutin.

Här får du tillgång till en samlad arbetsmiljö, med små undervisningsgrupper och hög personaltäthet för att skapa trygghet och stöd. Din studieplan utformar du tillsammans med din mentor, efter dina behov och förutsättningar. Klippan finns i egna lokaler på Patron Pehrs väg 10, i centrala Huddinge centrum.

Klippan informationsbroschyr

Viktigt vid ansökan till Klippan

Om du vill söka till Klippan måste du göra en ansökan genom gymnasieantagningen – till introduktionsprogrammet individuellt alternativ specialpedagogik på Sågbäcksgymnasiet.

Om du är elev, vårdnadshavare eller skolpersonal och önskar komma på besök till Klippan inför ansökan till hösten behöver du anmäla ditt intresse. Anmäl dig till Öppet hus/Hälsa på genom att fylla i nedanstående länk. Vi har öppet hus den 10/12, 5/2 och 5/5.

Anmälan Öppet Hus/Hälsa på

Har du frågor om programmen?

Kontakta någon av våra studie- och yrkesvägledare. För frågor om Klippan, kontakta specialpedagog Ulrika Petterson.

Ulla Schiller

Studie- och yrkesvägledare

Barn- och fritidsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Programinriktat val (IMV)
Yrkesintroduktion (IMY)
Individuellt alternativ - Klippan
Anpassad gymnasieskola

Linnéa Soläng

Studie- och yrkesvägledare

Bygg- och anläggningsprogrammet
Fordons- och transportprogrammet
Programinriktat val (IMV)
Yrkesintroduktion (IMY)
Individuellt alternativ (IMA)
Språkintroduktion (SPRINT)

Uppdaterad 11 april 2025