Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du att experimentera med smaker och skapa unika matupplevelser? På Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Sågbäcksgymnasiet får du utveckla din kreativitet i köket och lära dig om allt från råvaruhantering och näringsriktig matlagning till internationella matkulturer. Du tränar på att möta kunder, ge service och servera professionellt i vår restaurang 3FEM2. Här får du en utbildning som öppnar många dörrar till inom restaurangbranschen.

Elev som flamberar i restaurangen.

Om utbildningen

Hos oss får du lära dig hantverket du behöver för att laga och hantera mat och dryck. Du utbildas i en professionell miljö av engagerade och kunniga lärare. I Restaurang 3FEM2 får du som elev använda dina kunskaper inom kök, servering och bar. Under din utbildning har du också möjlighet att tävla inom kök och servering.

I årskurs 3 försöker vi alltid, i kursen ”Mat och dryck i kombination”, genomföra en utlandsresa. Där har du möjlighet att fördjupa och befästa dina kunskaper inom dessa områden.

APL

Genom APL, arbetsplatsförlagt lärande, kommer du nära arbetslivet. Under denna period är du på plats på en restaurang och får träna på både kök och servering i verkligheten. Det kan också finnas möjlighet att genomföra din APL utomlands.

Programblad

Inriktning

Kök och servering

Vår inriktning kök och servering förbereder dig praktiskt och teoretiskt för att arbeta som exempelvis kock eller med servering. Förutom att arbeta som kock eller servitris arbetar även tidigare elever som dietister, kostrådgivare samt inom livsmedelsindustrin och livsmedelshandeln.

Elev serverar gäster i restaurangen.

Yrkesutgång

I årskurs 3 väljer du fördjupning/yrkesutgång. Du lär dig att laga mat i varm-, kall- och storkök. Maten du lagar serveras till betalande gäster. På så sätt lär du dig betydelsen av kvalitet och god service – och hur du skapar en helhetsupplevelse för gästerna.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du bland annat söka jobb som kock, kallskänka, servitör/servitris, bartender eller barista. Du kan också arbeta med catering, event eller försäljning av delikatesser. Detta är en internationell bransch, vilket innebär att du också kan söka dig utomlands för att arbeta.

Uppdaterad 15 november 2024