Barberare

Barberarbild.


Barberare kallas också ofta för herrfrisör. Barberaren fokuserar på den manliga kundkretsen; klipper och formar hårväxt, är expert på att raka och forma ansiktshår samt ansa och styla skägg och mustasch.

Från och med hösten 2021 startar vi den nya inriktning hantverk barberare på Sjödalsgymnasiet. Det första året läser man gemensamt med övriga frisörelever för att sedan inrikta sig mot barberare det andra året.

Gubbar med skägg.

Vår utbildning ger dig som elev en stabil grund att stå på när du senare börjar arbeta som barberare. Hos oss kommer du bl.a. lära dig klippa och forma manlig hårväxt, lära dig om olika hudtyper, ansiktsanatomi, skägg, behandling med varma och kalla handdukar samt hur man använder rakkniv och rakborste som arbetsverktyg. Du får också lära dig särskild klippteknik för herrar med sax och maskin, och du får fördjupning i hår och hud. Utbildningen går också närmare in på arbetsmiljö och yrkeshygien. Barberare är ett serviceyrke. Att arbeta som barberare handlar om mycket mer än bara teknik, metoder och verktyg. För att bli en skicklig yrkesutövare är det viktigt att lätt kunna få kontakt med människor och ge god service. Det sociala samspelet mellan dig och kunden är avgörande för att bli framgångsrik i yrket.

Undervisningen bedrivs i ljusa och moderna salonger med kundmottagning där du får chans att praktisera det du lär dig.

Praktik, dvs. arbetsplatsförlagt lärande (APL), sker under 15 veckor av utbildningen.

När du fullföljt din utbildning har du möjlighet att göra barberare gesällprov och bli licensierad behörig barberare.

Högskolebehörighet
Om du väljer att läsa Svenska 3 och Engelska 6 får du  högskolebehörighet.

Nyhet E-sport.

Uppdaterad 10 december 2020

Var informationen till din hjälp?