VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du ha ett stabilt arbete inom byggbranschen och alltid vara efterfrågad, då ska du välja VVS- och fastighetsprogrammet.

Två elever på VVS-programmet.

Om utbildningen

VVS- och fastighetsprogrammet är en utbildning för dig som är intresserad av hantverk, problemlösning, installationer och energitekniska lösningar.

Utbildningen är tekniskt avancerad och du kombinerar både teori och praktik.

Sjödalsgymnasiets utbildning har inriktningen VVS (VFVVS). Denna inriktning ger kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem, värmepumpar, solenergi, energi- och miljöfrågor. Du får genom praktisk träning i kombination med teori lära dig grunderna för en VVS-montörs arbetsuppgifter.
Du får också möjlighet att ta olika certifikat som Heta arbeten och Säker vatten. Då yrket ofta innebär en hel del kundkontakt är det också viktigt att du är intresserad av människor. Yrket passar lika bra för killar som för tjejer.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) utgör 15 veckor av utbildningen. Med VVS-och fastighetsprogrammet som grund kan du jobba nästan var du vill i världen. Du kan söka jobb direkt efter gymnasiet eller läsa in högskolebehörighet under din utbildning och sedan läsa vidare. Med en godkänd gymnasieutbildning och ytterligare två år som lärling på en arbetsplats får du göra ett yrkesexamensprov, vilket ger dig yrkesbevis som VVS-montör.

Arbetsmöjligheterna efter VVS-utbildningen är goda och branschen är inte lika konjunkturkänslig som byggbranschen i stort. Du kan exempelvis arbeta med inomhusklimat, brandskydd och energieffektivisering.

Varför VVS- och fastighetsprogrammet på Sjödal?

Vi har kompetenta och engagerade lärare som verkligen brinner för sitt jobb och gör allt för dig! Vi arbetar mycket elevnära och vårt program har funnits länge på skolan.

Högskolebehörighet

Om du väljer att läsa Svenska 2 och Svenska 3 får du högskolebehörighet.

Poängplaner

VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS 2020 (VFVVS)

Arbetsplatsförlagt lärande, APL: 2 veckor under vårterminen (VT) årskurs 2, 3 dagar i veckan årskurs 3.

Totalt antal poäng för VVS- och fastighetsprogrammet: 2 500

Uppdaterad 12 juni 2020

Var informationen till din hjälp?