NIU Friidrott

Friidrott.

Kombinera elitidrott med studier

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)
Friidrott

Vill du kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå? Då är du välkommen att söka Sjödalsgymnasiets nationella idrottsutbildning NIU Friidrott. Utbildningen går att kombinera med skolans alla olika program, och din friidrottsutbildning utgör 400 p av gymnasiekursernas sammanlagda 2500 p. Det är fördjupningskurserna i de olika programmen och det individuella valet som ersätts av kurserna i specialidrotten friidrott.

Utbildningen vänder sig till dig som tränar och tävlar i friidrott på elitnivå eller har ambitionen att nå nationell elit. I specialidrottskurserna får du en gedigen utbildning som bygger på fyra olika kurser: Tränings- och tävlingslära 1 samt idrottsspecialisering 1 + 2 + 3. Kurserna innehåller bland annat idrottspsykologi, näringsfysiologi, idrottsskador och liknande.

Din träning på skoltid planeras och leds av legitimerade specialidrottslärare och friidrottstränare, i samråd med din hemmatränare. Målet är att du ska kunna satsa på ditt friidrottande samtidigt som du genomgår en gymnasieutbildning som passar dig.

Sjödalsgymnasiets NIU Friidrott är ett lokalt/regionalt alternativ för dig som vill bo kvar hemma och ha stöd av vänner, klubb och familj för att utvecklas både som elitfriidrottare och gymnasieelev. På Sjödalsgymnasiet anser vi att närmiljön har en mycket viktig roll i din idrottssatsning. Endast ett par minuter bort har du friidrottshall, friidrottsarena, simhall och gym, allt för att kunna effektivisera din vardag.

Så här gör du

  • Första steget är en ansökan till NIU-Friidrott, senast i mitten av december direkt via Friidrottsförbundet.
  • Andra steget är en ansökan till ett av skolans nationella program som du vill kombinera med friidrotten. Denna ansökan görs på vanligt sätt via Gymnasieantagningen. Det krävs godkänd antagning i båda stegen för att få börja.
  • Uttagningar till NIU Friidrott bedöms utifrån färdighet och lämplighet och baseras på tester och intervjuer. Det innebär att du kan bli antagen till NIU Friidrott om dina tester visar på goda förutsättningar att utvecklas för nationell elit.
  • Besked om antagning till NIU Friidrott får du i mitten på januari, så att du i februari kan göra ditt första gymnasieval utifrån den antagningen.
  • Ansökan till Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) 2021/22 görs senast 1 december 2020 via denna länk

    Ansökan till det eller de program på skolan du är intresserad av där NIU-plats anordnas görs på vanligt sätt med ansökan på www.gyantagningen.se


Läs mer om NIU här!

 

Kontakt
Fotios Makrostergios
Ansvarig för NIU Friidrott
fotios.makrostergios@huddinge.se
08-535 370 44

Johan Lundström
Rektor på Sjödalsgymnasiet
johan.lundstrom2@huddinge.se
08-535 370 05 / 070-878 99 92m utbildningen

 

Uppdaterad 11 oktober 2021

Var informationen till din hjälp?