Sjöeffekten

Din sjö har effekt på dig. Och du på den. Bada, fiska, åka skridskor eller bara ta en skön promenad längs stranden. Våra sjöar är fantastiska och värda att värna om.

Visste du att det som hamnar i gatubrunnarna på din gata oftast rinner rätt ut i din sjö? Det finns mycket vi kan göra tillsammans för att hålla våra sjöar friska och rena.

Bild på brunn med skräp ovanpå
Hjälp våra sjöar att må bättre

Stockholms stad, Huddinge kommun, Tyresåns vattenförbund och Stockholm Vatten och Avfall samarbetar för att sjöarna ska må bra. Vi gör en hel del för sjöarna redan idag, men vi behöver din hjälp också! Längre ner kan du se exempel på vad vi gör för fem av våra sjöar.

Så kan du hjälpa sjöarna

  • Kasta skräp, cigarettfimpar, snus och tuggummi i papperskorgen. Mycket av skräpet som hamnar på gatan rinner ner i gatubrunnarna och ut i närmaste sjö.
  • Tvätta bilen i en biltvätt eller i en avsedd biltvättshall. Om bilen tvättas på gatan rinner miljöfarligt smuts och tvättmedel ner i brunnarna och ut i sjön.
  • Undvik ogräsmedel och bekämpningsmedel på din tomt. Det följer med regnvattnet ner i brunnarna.
  • Välj grus eller plattor till din uppfart så att regnvatten kan rinna igenom marken och renas. Vattnet kan inte tränga igenom asfalt, utan rinner istället över gatorna och samlar på sig smuts som sedan hamnar i sjöarna via brunnar och diken.
  • Gödsla med måtta och enligt anvisningen. Undvik konstgödsel helt.
  • Gå, cykla eller åk med kollektivtrafiken istället för att köra bil.
  • Lämna alltid kemikalier, som olja eller färg, på miljöstationer. Spola aldrig ner det i avloppet eller i gatubrunnen.

Vad är dagvatten?

Dagvatten är regn och smältvatten som rinner ner i gatubrunnar och diken. Dagvattnet hamnar därefter oftast i en sjö nära dig. Smuts och föroreningar från vägarna dras också med i vattnet och hamnar i sjön.

Därför är det väldigt viktigt att vi håller dagvattnet så rent som möjligt.