När det är fler sökande till en skola än vad skolan kan ta emot, så behöver ett urval göras för att bestämma vilka barn som ska ges plats. Detta urval sker utifrån olika principer, som har i sin grund i tolkningar av skollagstiftningen.
Riktlinjer för skolplacering i Huddinge kommun
Närhetsprincipen
Närhetsprincipen innebär att kommunen, så långt som möjligt, ska se till att elever och föräldrar inte får allt för lång väg till skolan, om man inte själv valt detta. Även om man inte får plats på sin närmsta skola, eller en plats på den skola man valt, så ska kommunen ändå ta hänsyn till att avståndet från hemmet till den alternativa skolan som eleven får plats på blir rimligt. Hur lång resvägen får vara varierar mellan 2- 5 km beroende på elevens ålder. Detta gäller alltså när kommunen av något skäl tvingas frångå vårdnadshavares framförda önskemål.
Principen om relativ närhet
Principen om relativ närhet innebär att om två barn har valt samma skola men bara ett av dem kan få plats, så är det barnet som har längst väg till den närmaste alternativa skolan som prioriteras. Mer om hur relativ närhet fungerar och hur den beräknas, beskrivs i avsnittet om nedan.
Beräkning av relativ närhet
I skolvalet anger vårdnadshavare vilka tre skolor man önskar få plats på samt anger vilken av dessa som önskas i första hand respektive andra- och tredjehand.
När ansökningsperioden är slut överförs informationen om de val som gjorts till det IT system som kommunen använder för att hantera skolval och skolbyten.
Beräkningar av avståndet från hemadressen görs i systemet för varje elev i relation till var och en av de tre skolor som angetts i skolvalet. Detta avstånd jämförs i sin tur med avståndet till en referensskola som är antingen den närmsta eller, i vissa fall, den näst närmsta skolan uppmätt från elevens hemadress.
Resultatet blir att varje elev får ett värde för vart och ett av sina val som sedan kan jämföras med andra elever som sökt samma skolor.
Räkneexempel
Kalle har sökt Skola A men bor närmare till Skola B.
Avståndet till Skola A är 1600 meter och avståndet till Skola B, den närmaste skolan, är 1200 meter. Den relativa närheten är skillnaden mellan den närmaste skolan och den sökta skolan.
1200 - 1600 = -400 (negativt tal)
Elevens hemadress används vid beräkningar.
Om den skola som valts är den närmsta skolan används istället den näst närmsta skolan som referens.
Låt säga att Jafar också har sökt Skola A och den skolan är även närmast hans hemadress.
Avståndet till Skola A för Jafar är 700 m. Skola C, som ligger 1200 meter bort är den näst närmsta för honom.
1200 - 700 = +500 (positivt tal)
Jafar får då en relativ närhet på +500.
Exempel:
Jafar = +500
Kalle = -400
När kommunen fördelar platserna vid skola A kommer Jafar att prioriteras före Kalle. Det beror på att Jafar inte har andra alternativ som ligger närmre, vilket alltså Kalle i detta exempel har.
Om platserna på Skola A inte räcker till alla som sökt är sannolikheten stor att Kalle hör till de elever som inte kan erbjudas en plats på sitt förstahandsval. Skola A.
Fördelning av platser utifrån relativ närhet
Kommunens IT verktyg jämför simultant värdena för alla elever som sökt en viss skola. Varje elev i skolvalet kan alltså delta i upp till tre sådana jämförelser, en för var och en av de skolor som sökts.
Om eleven, utifrån sin relativa närhet i jämförelse med andra som sökt samma skola, kan erbjudas plats på sitt första eller andrahandsval tas eleven automatiskt bort från jämförelsen till de lägre prioriterade skolorna.
Exempel: Jafar har sökt skola A i första hand, skola C i andra hand och skola B i tredje hand. Som vi såg i exemplet ovan har Jafar en relativ närhet på 500 meter i relation till skola A. Det räcker för att Jafar ska få en plats på skolan. Det innebär att Jafar tas bort och inte räknas med när kommunen jämför värden mellan elever som sökt till skola C och skola B. Detta eftersom Jafar redan kommit in på sitt förstahandsval.
Kalle har sökt skola A i första hand, skola B i andra hand och skola C i tredje hand. Kalle hade ett negativt värde på – 400 meter i relation till skola A. När platserna ska fördelas visar det sig att fler elever har sökt skola A än det finns plats för. Kalle tillhör tyvärr de elever som inte kan erbjudas plats på skola A. Eleverna som fick plats på skola A hade alla hade ett högre värde än Kalle. Vid beräkning till andrahandsvalet skola B får Kalle ett betydligt högre värde, då denna skola också är hans närmsta. Kalle får plats på sitt andrahandsval och tas då bort från jämförelsen mellan elever som sökt skola C, som ju var Kalles tredjehandsval.
När relativ närhet inte räcker
Syskonförtur
Om två sökande har samma värde för relativ närhet och denna urvalsgrund alltså inte kan tillämpas, så ges en elev som har syskonförtur till den sökta skolan företräde. För att syskonförtur ska gälla är villkoren att:
- barnet som söker ska påbörja årskurs F-3
- syskonet som redan går på den aktuella skolan ska börja påbörja årskurs 1-3
- det är två kilometer eller kortare till den aktuella skolan.
Absolut avstånd
Om två sökande har samma värde för relativ närhet, och inte heller syskonförtur kan tillämpas för att avgöra vem av dessa som ska ges företräde, prioriteras den sökande som uppmäter det kortaste avståndet i meter mellan hemadress och den sökta skolan.
Lottning
Om varken relativ närhet, syskonförtur eller absolut avstånd kan tillämpas för att avgöra vilken sökande som ska ges företräde, tillämpar systemet lottning och avgör slumpmässigt vilken av de två som ska ges platsen.
Skolplacering nära hemmet
En del elever kan bo på platser i kommunen där en mätning ger ett ofördelaktigt resultat till alla skolor. I sådana situationer träder rätten till en skolplacering nära hemmet in.
Exempel: Maja har sökt till skola A, B och C. Vid beräkning och jämförelse av relativ närhet visar det sig att Maja inte kan erbjudas plats på någon av skolorna hon sökt till, då samtliga platser gått till elever med högre värden. Skola C och skola D ligger bägge inom kommunens definierade avstånd från Majas hem. Maja erbjuds plats på skola D, trots att hon inte sökt denna skola, enbart utifrån närhetsprincipen.
Hade skola D inte varit ett alternativ, så hade Maja erbjudits en plats på skola C trots att hon hade en sämre relativ närhet än övriga elever.
Vanliga frågor om urval och placering
Nej, så enkelt är det inte. Skollagen anger en rätt till placering vid en skola nära hemmet. Att en skola ligger nära behöver inte alltid vara samma sak som att den ligger närmst. Närheten, från hemmet räknat, anses också relatera sig till elevens ålder och mognad. Äldre elever förutsätts kunna ta sig en längre väg till skolan.
Beroende på var i kommunen en viss elev bor, och alltså även elevens ålder, kan det finnas flera skolor som vardera uppfyller kriterierna på närhet till hemmet.
När vi gör ett urval bland sökande till en viss skola, använder vi dessutom en relativ definition på närhet, där avståndet till en alternativ skola räknas med, istället för att enbart se till vilka elever som har närmst från hemmet till den sökta skolan.
Vi vet att en del skolor kommer att få fler sökande än det finns platser. Alla sökande kommer därför inte att kunna få sitt förstahandsval. I skolvalet behöver man därför formulera sitt val i form av tre alternativ. De allra flesta får en plats på någon av de tre skolor som angetts.
Ja, det spelar roll. Relativ närhet är urvalsprincipen men skolvalet tar hänsyn till vårdnadshavares önskemål. Systemet kommer att pröva din ansökan efter den prioriteringsordning du angett.
Den relativa närheten du har till en viss skola kommer att räknas fram på samma sätt, oavsett om denna skola angetts som första-, andra- eller tredjehandsval. Den relativa närheten till en viss skola avgörs istället av var du bor och vilka andra skolor som ligger nära dig. Den relativa närheten spelar emellertid bara en roll om kommunen behöver göra ett urval, det vill säga när det inte finns plats för alla sökande.
Om det finns platser så det räcker på en skola så kommer alla sökande att kunna erbjudas en plats, oavsett var och ens relativa närhet till skolan.
Om du, exempelvis, angett en skola i första hand och denna skola har plats för alla som sökt så spelar det ingen roll att din relativa närhet är bättre till ditt andrahandsval och tredjehandsval. Du har i sådant fall redan fått en plats på den skola du rankat högst i skolvalet och tas automatiskt bort från jämförelse till dina lägre rankade alternativ.
Om du, däremot, inte kan erbjudas plats på den första skolan, beroende på att den skolan blir fullbelagd och platserna erbjuds andra sökande utifrån relativ närhet, så har du, i tur och ordning, möjlighet att istället få en plats på ditt andrahands respektive tredjehandsval.
Vi strävar efter att alla ska få plats i någon av de skolor som de har sökt till. Men då många skolor får fler sökande än vad det finns platser för så kan vi inte garantera att man får plats på någon av sina önskade skolor.
Alla barn som är folkbokförda i Huddinge kommun har dock rätt till en skolplats nära hemmet, och när det är fler sökande än platser på en skola gör vi ett urval utifrån, i första hand, närhetsprincipen och kommunens urvalsgrund om relativ närhet.
Om du inte fått plats på någon av de skolor du valt, beror det på att platserna på dessa skolor tyvärr tilldelats andra elever, utifrån kommunens urvalskriterier. Kommunen har istället placerat dig på en skola som uppfyller kommunens kriterier på närhet.
Om du efter skolvalet har fått ett placeringsbesked i slutet av mars som du inte är nöjd med så har du fortfarande möjligheten att ansöka om ett byte utan att riskera den skolplacering du redan fått. På så vis får du alltså ytterligare en chans och maximerar därmed dina möjligheter att få en skolplacering som ligger mer i linje med ditt önskemål. Läs mer om skolbyte.
Kommunens hantering och tilldelningar av skolplatser går vidare att överklaga till förvaltningsrätt enligt reglerna i kommunallagen. Hur du går tillväga framgår i ditt placeringsbesked. Domstolen prövar i sådant fall om kommunen i sin hantering följt gällande regler.
Däremot kommer domstolen inte ta ställning till om den resulterande skolplaceringen är lämplig eller ej, vilket kan vara bra att känna till på förhand.
Du har rätt att söka till vilken skola du vill, både kommunal och fristående. Vill du söka till en fristående skola eller en kommunal skola i en annan kommun, kontakta den berörda skolan direkt. Det är den andra skolan som avgör om de har möjlighet att erbjuda ditt barn en plats.
Tänk på att det är viktigt att Huddinge kommun får veta om ditt barn ska börja på en fristående skola eller kommunal skola i en annan kommun. Detta så att vi kan göra en korrekt fördelning av platser till Huddinges kommunala skolor.
Föräldrar har olika motiv till varför man söker sig till en viss skola. Skolvalet är fritt och från kommunens sida görs ingen värdering av vårdnadshavares önskemål.
Om situationen kräver, om en skola inte har plats för alla sökande, måste kommunen ha rättssäkra metoder för att avgöra vilka elever som ska tilldelas platserna. Vi följer därför de urvalskriterier och den prioriteringsordning som beslutats på förhand och som därmed ska gälla lika för alla.
Vi utgår från elevens folkbokföringsadress när vi beräknar relativ närhet.
Avstånden och resvägen beräknas i det system som kommunen använder för skolplaceringar.
Det system vi använder geokodar elevens folkbokföringsadress och bestämmer en longitud/latitud position. Dessa koordinater mäts sedan mot de olika skolenheternas koordinater. Samtliga adresser som geokodas hämtas från senast tillgängliga gaturegister från Huddinge kommuns lantmäteri.
När det gäller själva resvägen så utgår systemet från vägar som bedömts som trafikmässigt säkra. Systemet mäter det anlagda gångavståndet och tar alltså inte hänsyn till temporära eller naturligt uppkomna gångvägar.
Nej. När en skola byggs om och tillfälligt flyttar till andra lokaler (till exempel paviljonger) på en annan adress, så beräknas det relativa avståndet till skolans faktiska (ordinarie) adress, alltså inte till adressen där de tillfälliga lokalerna ligger.
Alla barn har rätt till en skola nära hemmet och därför utgår vi från närhetsprincipen och kommunens urvalsgrund om relativ närhet när vi placerar. Endast i de fall det inte är möjligt att avgöra vem som har rätt till en plats utifrån relativ närhet utgår vi från syskonförtur.
Det innebär att ditt barn kan få förtur till samma skola som sitt syskon under förutsättning att barnet ska börja i årskurs F-3, syskonet går i årskurs F-3 och det är två kilometer eller kortare till skolan.
Nej. Om du är nöjd med den skola som ditt barn har fått en plats på behöver du inte göra något. Den skola som anges i placeringsbeskedet är den skola som ditt barn har en plats på.
Då kan du ansöka om skolbyte. Observera att byten endast genomförs i mån av plats och att vi inte kan garantera att ditt barn får en annan placering.
Mer information om skolbyte
Nej, vid placering utgår kommunen från den adress som eleven är folkbokförd på sista dagen för ansökningsperioden. Ni kan dock söka till vilken skola ni vill och i den mån det är möjligt försöker vi tillgodose era önskemål om skolplacering.
Skulle ni inte få den skola ni önskar har ni möjlighet att ansöka om skolbyte.
Mer information om skolbyte
För att kunna delta i skolvalet på samma villkor som andra barn som redan bor i kommunen måste ditt barn knytas till en adress i Huddinge i systemet för att vi ska kunna beräkna närheten till olika skolor. Folkbokföringsadresser hämtas per automatik och sökanden som saknar en adress i Huddinge när ansökan läses över i systemet kan inte tilldelas en skolplats utifrån relativ närhet.
Om du har köpt en fastighet i Huddinge men ännu inte hunnit tillträda denna vid tidpunkten för skolvalet är det viktigt att du kontaktar barn- och utbildningsförvaltningen för att vi ska kunna föra in en kommande adress manuellt. I samband med att du gör det behöver du inkomma med ett köpekontrakt eller motsvarande samt en anmälan om framtida adressändring från skatteverket. Notera att vi, i dessa fall, endast kan ta hänsyn till befintliga adresser i Huddinge kommuns gaturegister.
Då vi har en skyldighet att erbjuda alla barn som är folkbokförda i Huddinge kommun en skolplats prioriterar och placerar vi dessa först.
Finns det platser kvar erbjuder vi i första hand de femåringar som är folkbokförda i Huddinge och som ansökt om att börja förskoleklass ett år tidigare, och därefter barn som är folkbokförda i annan kommun.