Snöröjning och halkbekämpning
Här informerar vi om kommunens arbete med snö- och halkbekämpning och hur du som invånare kan hjälpa till.
Buss-, gång- och cykelvägar prioriteras
Vi börjar med att ploga bussvägar och prioriterade gång- och cykelvägar där flest människor rör sig. Här ska plogningen vara klar cirka fyra timmar efter påbörjat arbete. Därefter plogar vi övriga gator.
När plogningen startar kan variera och beror bland annat på väderlek, snödjup samt prioriteringsordningen på gatorna. En jourtjänst bedömer läget och bestämmer när de ska ut och ploga, en så kallad ”utkallning”.
Allt ska vara plogat inom 16 timmar
Det tar i regel cirka 16 timmar att snöröja hela kommunen från det att plogningen har startat. Inte förrän då kan vi hantera en felanmälan som kommit in till oss. Sandning och saltning sker vid behov efter att man har plogat.
Om du upplever att din gata inte blivit plogad enligt ovan kan du göra en felanmälan. Tänk på att ange exakt adress.
Felanmälan i Huddinge kommun
Omfattande snöfall kan påverka snöröjningen
Vid snöfall samt halka där varning utfärdats från SMHI (gul, orange eller röd) behöver insatserna prioriteras utifrån det rådande läget. Det kan leda till att vi inte har möjlighet att genomföra snöröjning och halkbekämpning enligt ordinarie rutiner under den tid som varningen gäller.
Under kraftigt eller pågående snöfall tar snöröjningen längre tid och vi kan inte garantera att alla gator och vägar bli halkfria.
Vid omfattande snöfall informerar vi under kontorstid via Facebook. Följ oss gärna där.
När snöröjningen är färdig kör vi bort snö från platser där det kan bli stora problem med sikt eller framkomlighet eller där snöhögarna kan vara en trafikfara.
Vi strävar efter att lägga upp snön mot allmänning om det går, annars lägger vi upp snön så här:
- Gator och vägar utan gångbana – snövallarna läggs på båda sidor.
- Gångvägar - vallarna läggs på båda sidor.
- Trottoarer – vi strävar efter att lägga snön på den sida där det inte finns någon belysning.
Vi gör så gott vi kan för att undvika stora snövallar framför infarter genom att vinkla bort plogbladet när det går.
Ibland är det tätt mellan infarterna och det kan ändå bli en stor vall. Du som är fastighetsägare får därför räkna med att ta bort vallen framför din egen infart.
I många villaområden, i så kallade 30-zoner, är trottoarerna så pass smala att vi inte plogar dem. Det kan bero på att utrymmet behövs för att lägga snö från den plogade gatan på.
Vi har gjort bedömningen att det ändå går att ta sig fram säkert eftersom bilisterna inte får köra mer än 30 kilometer i timmen i dessa områden.
I villaområden med trottoarer på båda sidor om vägen försöker vi hålla den belysningssidan snöfri.
Du som invånare kan vara med och göra stor skillnad. Du kan till exempel underlätta snöröjningen genom att följa parkeringsregler.
Här är tips för dig som bostadsägare
- Skotta framför din egen uppfart
Skotta framför din egen infart/uppfart och håll området vid brevlåda och soptunna fria från snö men tänk på att inte skotta ut snön på gatan.
- Ta bort snövallen själv
Bildas det en vall vid din infart när gatan har plogats får du själv skotta bort vallen. När vi plogar strävar vi i första hand att inte bygga stora vallar.
Vid behov kör vi bort snö från platser där snövallar och snöhögar medför trafikfara.
- Flytta din bil så att vi kan ploga
När större snömängder ska tas bort skyltar vi upp 24 timmar i förväg. Då behöver du flytta din bil. Om du inte flyttar bilen, kan den behöva forslas bort och du får betala böter och bortforslingsavgift.
- Ställ inte soptunnan i vägen för plogbilen -
Ställ soptunnan innanför tomtgränsen
Ställ inte din soptunna utanför tomtgränsen så att den står i vägen för plogbilen. Sopbilen har en räckvidd på två meter när den ska tömma soptunnan.
- Beskär buskar och träd
Ta bort grenar som hänger ut över gatan eller trottoaren. Höjden som krävs för att underlätta snöröjningen är minst 4,5 meter.
Fri sikt i korsningar - klipp häcken
Huddinge kommun ansvarar för:
- de flesta vägar i kommunen
- parkeringar
- gång- och cykelvägar
- trappor.
Trafikverket ansvarar för de större vägarna:
- E20, E4
- Huddingevägen
- Nynäsvägen
- Haningeleden
- Lännavägen från Storängsleden mot Haninge (väg 259)
- Lissmavägen
- Glömstavägen
Kontakta Trafikverket om du behöver felanmäla något på dessa vägar.
Enskilda föreningar ansvarar för vinterväghållningen på enskilda vägar inom bland annat dessa områden:
- Dåntorp
- Gunhildsvik
- Gömmaren
- Kvarntorp-Lissma
- Lissma-Öran
- Lyckåsen
- Mellanberg
- Mellansjö
- Orlångsjö-Högmora
- Sofieberg
- Solbacken
- Ådran
Det tar i regel cirka 16 timmar att snöröja hela kommunen från det att plogningen har startat. Inte förrän då kan vi hantera en felanmälan som kommit in till oss. Vid extrema snöfall kan det ta längre tid att snöröja hela kommunen.
Om du upplever att din gata inte blivit plogad enligt ovan kan du göra en felanmälan om det. Tänk på att ange exakt adress.
Felanmälan i Huddinge kommun
Saltning och sandning av vägar
Vi använder salt mot halkan på bussgatorna och en saltblandad sand och stenflis på övriga vägar. Liksom för snöröjningen prioriterar vi bussgator och gång- och cykelvägar före villagator.
Branta vägar och vägkorsningar halkbekämpar vi så tidigt som möjligt. I särskilt branta backar finns sandlådor placerade.
Det finns några platser i kommunen där du kan hämta sand för privat bruk för att använda på din egen tomt när det är halt. Sanden ska räcka till alla så ta inte mer än två hinkar per tillfälle.
Ange din kommundel för att visa plats där du kan hämta sand. Vill du istället se alla kommunens platser klickar du enbart på Sök.
Från vintern 2018 till 2021 sopsaltar vi några gång- och cykelbanor i kommunen för att underlätta för våra gångtrafikanter och cyklister att ta sig fram vintertid.
Istället för att sanda sopas snö och is bort med en maskin som samtidigt lägger ut salt som håller gång- och cykelvägen halkfri.
Sopsaltning
Uppdaterad 22 november 2022
Tack för att du återkopplar till oss!