Tingshuset – bostäder och service

Vi har tagit fram en detaljplan för kvarteret Tingshuset som möjliggör bostäder och service.

Vad händer nu?

  • Under 2023 förbereder vi för att bygga om allmän plats och gör förberedande markarbeten. Vi utför även ekologiska kompensationsåtgärder som exempelvis att sätta upp fågel- och fladdermusholkar.
  • Kommunfullmäktige antog detaljplanen för fastigheterna Tingshuset 1 och 2 med flera den 17 oktober 2022. Detaljplanen fick laga kraft den 17 november 2022.

Vad gör vi?

Vi har tagit fram en ny detaljplan för fastigheterna Tingshuset 1 och 2 med flera.

Här ska omkring 450 bostäder och service byggas på det som idag framför allt är parkering. På så sätt kan marken användas mer effektivt, något som går i linje med kommunens övergripande mål.

Kvarteret ligger mellan Huddinge station och riksväg 226 (Huddingevägen). Under planarbetet har risker, buller och luftkvalitet utretts särskilt noggrant. Dagvatten, skyfallshantering och grundläggningsförhållandena har också varit centrala frågor i planarbetet.

Vy mot kvarteret från Huddinge stationsväg. Befintliga Tingshuset till höger i bild. Bild: Arkitema
Vy mot kvarteret från Huddinge stationsväg. Befintliga Tingshuset till höger i bild. Bild: Arkitema

Illustrationsplan över tillkommande kvarter runt Tingshuset.
Illustrationsplan över tillkommande kvarter runt Tingshuset.

Cykelvägar, park och parkering

För att kunna bygga det nya kvarteret flyttar och breddar vi gång- och cykelvägarna runt Tingshuset.

  • Mellan det befintliga Tingshuset och järnvägsspåret breddas gång- och cykelvägen till standard för regionalt cykelstråk, totalt 5 meter.
  • Gång- och cykelvägen mot Huddinge stationsväg flyttas närmare vägen och breddas. I samma område utför vi ledningsarbeten för den nya bebyggelsen.
  • Cykelvägen norr om Tingshuset flyttas så att den ansluter till det regionala cykelstråket längre norrut, för att göra plats för den nya bebyggelsen.

Vi kommer också utveckla parken med fler gångbryggor, en tydligare entré från Huddinge stationsväg och utföra ekologiska kompensationsåtgärder.

Parkeringen mellan Tingshuset och järnvägen behöver också anpassas för den nya bebyggelsen med nya infarter och laddningsmöjligheter. Vi ser över dagvattenhanteringen. Antalet infartsparkeringsplatser kommer inte att minskas.

Utbyggnaden kommer göras etappvis där vissa åtgärder görs före byggnationen av husen och andra görs efter.

Ekologiska kompensationsåtgärder

Vattenlevande insekter, groddjur, fladdermöss och fåglar – det är många arter som har sin hemvist vid kvarteret Tingshuset och Kyrkdammarna. Vi kompenserar olika arter för livsmiljöerna som försvinner i samband med att nya hus byggs.

övervintringsplats för grodor.
Övervintringsplats för grodor.

  • Fåglarna får tio fågelholkar som har satts upp under hösten 2023. Under en fågelinventering bedömdes 26 arter häcka i området. Därför har vi satt upp fågelholkar för att framförallt gynna svartvit flugsnappare och stare.
  • Insekterna har fått en stor mulmholk bland träden. Det är en stor holk som har samma uppgift som ett ihåligt träd, en livsmiljö som många insekter är beroende av. Sälgen är en viktig pollenkälla för många insekter. De sälgar som kommer att tas ner för att kunna anlägga en gång- och cykelväg kommer därför att kompenseras genom att planteras sex nya sälgar planteras på lämpliga platser i området.
  • Grodorna har fått groddjursdammar och två övervintringsplatser, så kallade grodhotell, för att främja deras förutsättningar. Tre arter av groddjur har hittats i området: mindre vattensalamander, vanlig groda och vanlig padda. Alla tre är fridlysta. En bedömning har gjorts att de inte påverkas under byggtiden eller av de nya husen. Vi gör också insatser för att minska risken att groddjur skadas eller dör under byggtiden.
  • Fladdermössen har fått sju fladdermusholkar. Även vegetationen runt om kommer anpassas för att gynna fladdermössen. Det görs genom att nya buskar, växter och ängar planteras, eftersom det bidrar med mer nektar som gynnar för insekter, vilka i sin tur blir mat för fladdermössen. Sex arter av fladdermöss har hittats i området vid Kyrkdammarna. En art, nordfladdermus, är rödlistad. Dammarna och den befintliga vegetationen bevaras så långt som möjligt.

Fladdermusholk sätts upp.
En fladdermusholk sätts upp.

Övriga åtgärder som har gjorts eller ska göras på platsen:

  • Snårvegetation och buskträd planteras.
  • Ängar med enkelblommande växter planteras.
  • Död ved är livsviktig som mat och bostad för många djur, svampar och växter. Därför bygger vi två faunadepåer i närliggande naturmark, där skyddsvärda eller äldre träd läggs ut som död ved.
  • Informationsskyltar som förklarar och informerar om de olika åtgärderna sätts upp.

Trafikstörningar under arbetet

Vi strävar efter att framkomligheten ska påverkas i så liten utsträckning som möjligt.

Tidsplan

Detaljplanen vann laga kraft

17 november 2022
Kompensationsåtgärder (groddamm med mera) 2023
Förschakt och geotekniska undersökningar 2023
Projektering och upphandling av entreprenör 2023–2024
Utbyggnad av allmän plats, del 1 2024–2025
Utbyggnad av allmän plats, del 2 2028

Uppdaterad 4 december 2023

Var informationen till din hjälp?