Sjödalsvägen/Apelvägen – förskola, skola och idrottsanläggning
I kvarteren Aspen 2 och 3 samt Hörningsnäs 1:28 och 1:29 med flera planerar vi för skola, förskola och idrottsanläggning som behövs när Storängen omvandlas från industriområde till bostadsområde.
Den blå markeringen visar detaljplanens ungefärliga område.
Vad händer nu?
Detaljplanen var på samråd 14 januari–11 februari 2022. Nu går vi igenom de synpunkter som kom in under samrådet. Kompletteringar och mindre förändringar i planförslaget kan ske innan detaljplanen skickas ut på granskning.
Kommunstyrelsens tog beslut om planuppdrag för detaljplanen den 20 juni 2018.
Vi tar fram en detaljplan och prövar om det är möjligt att bygga skola, förskola, idrottshall och bollplan på fastigheterna Aspen med flera. Vår prognos är att det kommer behövas en skola för 650 elever och förskola med 10 avdelningar för totalt 200 barn.
Vy österut mot skolan på Sjödalsvägen. Illustration: Total arkitektur
Förskolan vid Apelvägen. Illustration: Total arkitektur
Till området och skolan behövs även en idrottshall och en bollplan för sju spelare. Hallen och bollplanen kommer kunna nyttjas av föreningar och allmänheten efter verksamhetstid.
Idrottshallen sedd från Sjödalsvägen. Illustration: Total arkitektur
Huddinge Samhällsfastigheter AB är med och tar fram detaljplanen.
Trafik
Det planeras en gång- och cykelväg genom detaljplanens område för att göra det enklare att ta sig mellan Sjödalsvägen och Apelvägen. Apelvägen kommer att behöva breddas och längs med Sjödalsvägen planeras för gång- och cykelbanor.
Natur
I planområdets östra del ligger en skogbeklädd kulle som är en del av en grön kil mot Lännavägen och vidare till sjön Trehörningen. Områdets naturvärden har inventerats eftersom det är viktigt att utreda vilken betydelse det har både idag och för framtidens Storängen. Det handlar både om möjligheten till natur och rekreation i närmiljö och att djur och växter ska kunna förflytta sig eller spridas mellan olika närliggande naturområden.
Ett parkstråk planeras i anslutning till kullen mellan Sjödalsvägen och Lännavägen. Stråket får en belyst gång och cykelväg. Lek- och rekreationsytor tillkommer.
Varför gör vi det?
Vi planerar för en stor utbyggnad i centrala Huddinge och Storängen de närmaste åren. Kvarter som tidigare varit industriområde blir nu attraktiva och hållbara stadskvarter. Det är en del i vårt arbete med utvecklingen av centrala Huddinge. Enligt kommunens översiktsplan ska området förtätas och byggas ut.
Storängen omvandlas från industriområde till en ny stadsdel med cirka 5 000 bostäder. I kvarteret Hängbjörken planeras bostäder och förskola. Breddningen och utförandet av Apelvägen ingår i Hängbjörkens detaljplan.
I kvarteren Fabriken, Förrådet och del av Hantverket mellan Sjödalsvägen och Storängsleden planeras cirka 1 650 bostäder, förskolor, torg och nya parker. Etapp 4 har påbörjat planarbete för cirka 1800 bostäder och områdets närpark.
Här är vanliga frågor om detaljplanearbetet för Hängbjörken. Om du inte får svar på din fråga nedan kan du mejla kontaktpersonerna längst ner på sidan.
Skolbyggnaden är två till fyra våningar hög. Mot Centralvägen är den fyra våningar hög. Mot Apelvägen är byggnaden två till tre våningar hög. Partiet närmast Centralvägen som är fyra våningar hög har dragits in från Apelvägen. Mot Sjödalsvägen är byggnaden två till fyra våningar.
I planförslaget föreslås den södra delen av naturområdet att bli parkmark och utformas som en naturlik miljö med höga lekvärden och användbara rekreativa ytor för både vuxna och barn. Samtidigt sänks ytan för att kunna översvämmas vid stora regnmängder. Den nedsänkta ytan kommer mestadels att vara en torr miljö, men periodvis kan det bli stående vatten här.
En belyst gång- och cykelväg mellan Sjödalsvägen och Lännavägen anordnas genom parkstråket. Vägen kommer att vara högre än den nedsänkta parkdelen så den går att använda året runt. Parkstråket blir på så sätt också en del i kopplingen mot grönområdet vid Trehörningen.
Naturområdet glesas ut, städas och förses med mindre målpunkter.
I det befintliga naturområdet i öster planeras ett parkstråk. Parkstråket har en naturlig karaktär snarare än tydlig park, men har stora öppna partier till skillnad från omgivande skogsmark. Befintliga kvaliteter med bland annat värdefulla träd, naturmark och bergknallar bevaras i största möjliga mån. Här gör vi ytor för lek, en utkiksplats och platser för möten och social samvaro. Stråkets lekyta är tänkt att kombinera organiserad lek och lek i naturen.
Apelvägen har låg vägstandard och delvis bristande trafiksäkerhet. Fler människor kommer att använda Apelvägen när de nya skolorna och bostäderna har byggts. Trafiksäkerheten behöver förbättras, särskilt med fokus på det stora antalet barn som kommer att röra sig i området.
Apelvägen blir enkelriktad med infart från Lännavägen. Vägen får gångbana (mellan förskolan och Lännavägen) och gång- och cykelbana (mellan Centralvägen och förskolan). Mellan förskolan och Centralvägen planteras träd längs med gatan. Den stora eken mitt emot Hörningsnäs kolonier kommer att skyddas. Ett fåtal parkeringsfickor kommer att finnas i anslutning till de nya bostäderna i kvarteret Hängbjörken och lastplatser för leveranser. De befintliga parkeringsplatserna utanför seniorboendet kommer att finnas kvar. Apelvägen detaljplaneläggs inom detaljplan för fastigheterna Hängbjörken med flera.
I dagsläget är det färre än 100 fordon på Apelvägen. Trafikflödet kommer att öka något, till cirka 300 fordon i framtiden. De flesta tillkommande fordon kommer till Apelvägen för att parkera i garaget under idrottshallen och i garaget i kvarteret Hängbjörken.
Vi måste göra vägen enkelriktad för att skolgården ska uppfylla kraven för friyta för skolgårdar. När Apelvägen blir enkelriktad finns plats för gång och cykelväg. En dubbelriktad körbana längs med den föreslagna skolfastigheten hade tagit för stor plats om den gjorts trafiksäker för både gående, cyklar och fordon. Vändplanen för den dubbelriktade trafiken hade också krävt en större yta.
Korsningen kommer att byggas om för att bli trafiksäker. I detaljplaneförslaget för Hängbjörken föreslås att korsningen får större yta och svängradie och därmed bättre sikt och framkomlighet för de olika trafikslagen.
Sjödalsvägen kommer att byggas om för att anpassas till den föreslagna boendemiljön. Längs med vägen anlägger vi nya gång- och cykelbanor och på södra sidan planterar vi träd. Avlämning till förskolan i Aspen, skolan och idrottsverksamheter ska ske längs Sjödalsvägen som får ett flertal angörings- och parkeringsfickor. Varuleveranser och sophantering ska förläggas i lastfickor.
Apelvägen blir enkelriktad med infart från Lännavägen. En vändplan ska anläggas enligt bilden nedan (gul punkt). Den södra delen av Bågvägen kommer endast vara tillgänglig för gång- och cykeltrafikanter (grön markering på kartan).
För hantera dagvatten inom Storängen behöver nya dagvattenledningar anläggas i naturområdet, där ytan även kommer att sänkas för att ta om hand stora vattenmängder vid ett skyfall.
Bilden nedan visar är ett skissförslag på ungefärlig utbredning av ytan. Nedsänkningen medför att en del skyddsvärda träd kommer att behöva avverkas. Dock kommer samtliga ekar i området att bevaras. Majoriteten av de skyddsvärda träden som tas ner är vårtbjörkar.
Växtarter som blåsippa och liljekonvalj har påträffats högre upp i naturområdet och bedöms inte direkt påverkas av det planerade parkstråket. Fladdermöss och fåglar kan komma att påverkas av att träd tas ner och skyddsåtgärder och kompensationsåtgärder kommer därför vidtas.
I den nya detaljplanen föreslår vi flera lösningar för att förbättra dagvattenhanteringen: • I naturområdet mot Lännavägen planeras ett parkstråk med nedsänkt yta som tar om hand stora regnvattenmängder. • Inom kvartersmarken föreslås en sänkning av skolgården och ett magasin under gården för att omhänderta vattenmängder som kommer norrifrån. Skolgårdens mark anpassas så att vattnet norrifrån rinner från Apelvägen vidare ned till parkstråket vid stora regn. • Kommunens dagvattennät byggs ut och förbättras inom planområdet allt eftersom Storängen utvecklas. Det medför en förbättring jämfört med dagens kapacitet.
De markföroreningar vi upptäcker inom detaljplanen kommer att tas bort så att skolgårdarna blir säkra att vistas på. Vi har inventerat vilka industrier som är verksamma inom området idag och vilka luftföroreningar som kan komma från dem. Skolan och förskolan bedöms inte påverkas av de befintliga verksamheterna. Enligt en framtagen utredning kommer skolan och förskolan att ligga utanför det generella skyddsavståndet för samtliga verksamheter som använder sig av farliga ämnen.