Vi tar fram en detaljplan för kvarteret Tingshuset. Där planerar vi för bostäder, service och en förskola.
Hämtar kartdata...
Vad händer nu?
Detaljplanen var på samråd den 4 februari–5 mars 2021. Nu går vi igenom de synpunkter som kom in under samrådet. Kompletteringar och mindre förändringar i planförslaget kan ske innan detaljplanen skickas ut på granskning.
Den 3 april 2019 tog kommunstyrelsen beslut om planuppdrag. Det innebär att en detaljplan för fastigheterna Tingshuset 1 och 2 samt del av kommunens gatufastighet Fullersta Gård 1:170 ska tas fram.
Vad gör vi?
Vi tar fram en ny detaljplan för fastigheterna Tingshuset 1 och 2 samt del av fastigheten Fullersta Gård 1:170. Detaljplanen ska pröva möjligheten att bygga omkring 440 bostäder och en förskola på det som idag framför allt är parkering för det befintliga Tingshuset, stärka det omgivande parkområdet samt planlägga det befintliga Tingshuset för att stämma överens med den nuvarande användningen.
Vy mot kvarteret från Huddinge stationsväg. Befintliga Tingshuset till höger i bild. Bild: Arkitema
Vy mot kvarteret från Kyrkdammen och Huddingevägen. Bild: Arkitema
Planområdet som berörs ligger i centrala Huddinge, omkring 300 meter från Huddinge station. Det befintliga Tingshuset byggdes 1959 i samband med tingsrättsreformen och tillkomsten av Svartlösa tingsrätt, som senare blev Huddinge tingsrätt. På grund av byggnadens historiska betydelse har kopplingen mellan den bebyggelse som finns idag och den nya bebyggelsen varit viktig att ta hänsyn till.
Det föreslagna kvarteret ligger mellan spårområdet och riksväg 226 (Huddingevägen) och därför har risker, buller och luftkvalitet utretts särskilt noggrant. Dagvatten, skyfallshantering och grundläggningsförhållandena har också varit centrala frågor i planarbetet. I området finns det även groddjur och fladdermöss. Att påverka den omgivande naturen så lite som möjligt har varit en viktig utgångspunkt i planarbetet.
Illustrationsplan över tillkommande kvarter runt Tingshuset.
Varför gör vi det?
Detaljplanen innebär att fler bostäder byggs, i ett läge nära kollektivtrafiken och på en plats som idag framför allt används för markparkering. På så sätt kan marken användas mer effektivt, något som går i linje med kommunens övergripande mål.
Planområdet ingår i Spårväg syds influensområde där kommunen förbundit sig att planera för 18 500 bostäder fram till 2030. I samband med att en detaljplan tas fram ser vi också över området runt Kyrkdammen som förväntas få tydligare entréer, färre baksidor och att fler människor som rör sig i området, vilket förväntas öka tryggheten i området. Åtgärderna ligger också i linje med översiktsplanens mål om att knyta samman områden och göra grönytor mer tillgängliga.
Frågor och svar
Här är vanliga frågor om detaljplanearbetet i anslutning till det befintliga Tingshuset på fastigheterna Tingshuset 1 och 2 samt del av Fullersta Gård 1:170. Om du inte får svar på din fråga nedan kan du mejla kontaktpersonerna längst ner på sidan. Vi publicerar frågor som kan intressera fler fortlöpande.
Vi planerar för omkring 440 nya bostäder. Tonvikten ligger på mindre lägenheter, framförallt ett- och två rum och kök, men även ett antal större lägenheter kommer att byggas. I kvarteret föreslås flera olika typer av boendeformer.
Hur tar ni hänsyn till Tingshusets historiska betydelse?
Inom planområdet ligger det befintliga Tingshuset som uppfördes 1959 efter ritningar av arkitekten Karl J Karlström. Tingshuset är utpekat som en solitär i den kulturmiljöinventering som Stockholms läns museum tog fram för kommunen 2013. Den slutsats Stockholms läns museum kom fram till då var att exploatering i anslutning till Tingshuset inte påverkar Tingshusets värden eftersom det genom sin storlek och utformning klarar konkurrens från ny bebyggelse bredvid. Planförslaget föreslår att utformningen av de nya byggnaderna görs med stor hänsyn till det befintliga Tingshuset. I förslaget föreslås också att det nya kvarteret trappar ner i mötet Tingshuset, det vill säga byggnadernas höjd blir lägre ju närmare de kommer Tingshuset.
Sammantaget görs bedömningen att planförslaget inte riskerar att förvanska de kulturhistoriska värden som finns på platsen idag. Tingshuset kommer dock få en varsamhetsbestämmelse (k-bestämmelse) i samband med att byggrätten ändras från allmänt ändamål till centrum (C) och kontor (K) för att säkerställa att eventuella ändringar tar stor hänsyn till kulturmiljön.
Skalan i kvarteret förhåller sig till det befintliga Tingshuset och varieras mellan fem och nio våningar, med tonvikt på mellan sju och nio våningar. Det innebär ingen skuggning eller liknande för någon de befintliga bostäderna i närheten av planområdet. Den nya bebyggelsen kommer inte heller ligga närmare befintliga bostäder än vad Tingshuset gör idag.
Parkområdet runt kvarteret ska byggas ut och rustas upp i samband med exploateringen. Mot Kyrkdammen ska vi rensa bort sly, anlägga planteringar och ordna belysning runt de nya husen. Ett förslag är också att bygga en brygga precis utanför de nya husen, så att det blir enklare att ta sig ned till dammen och parkområdet. På så sätt stärker vi kopplingen till Kyrkdammen.
Kyrkdammsområdet naggas lite i kanten vid exploateringen. Det kommer att planteras nya träd och buskar för att kompensera för en del av de som försvinner vid byggnationen. För att inte störa de groddjur och fladdermöss som finns i Kyrkdammsområdet i anslutning till planområdet, kommer olika typer av skydds- och förstärkningsåtgärder att göras till exempel anpassad belysning och groddjursdammar.
Dagens infartsparkering kommer delvis byggas om i samband med exploateringen. Antalet platser kommer dock inte förändras.
Detaljplaneförslaget reglerar ytan som kvartersmark vilket gör det möjligt att nyttja den fullt ut som en infartsparkering, eftersom dagens planbestämmelser inte tillåter särbestämmelser som exempelvis fri parkering vid innehav av SL-kort. Förändringen bedöms frigöra fler platser för infartsparkering när möjlighet ges att reglera ytan på ett tydligt och bättre sätt. I det fortsatta planarbetet kommer vi att utreda om det går att öka antalet infartsparkeringsplatser.
Hur kommer framkomligheten att påverkas under byggnationen?
Vi strävar efter att framkomligheten ska påverkas i så liten utsträckning som möjligt, framförallt busstrafiken prioriteras. I dagsläget finns det två infarter mot planområdet från Huddinge stationsväg. I samband med exploateringen kommer den ena stängas av vilket vi bedömer vara positivt för framkomligheten på Huddinge stationsväg.
Cykelvägarna runt planområdet kommer att förbättras i och med exploateringen. Mellan det befintliga Tingshuset och spåret kommer cykelvägen att breddas till standard för regionalt cykelstråk. Även mot Åvägen kommer cykelvägen att breddas och delvis få en ändrad dragning.
Tingshuset har tidigare sjunkit – hur hanteras grundläggningen nu?
Det befintliga Tingshuset sjönk 1974 så pass mycket att byggnaden var tvungen att evakueras. Planområdet består av mäktiga lerlager som fortfarande sätter sig. Inom planarbetet har en geoteknisk undersökning gjorts som rekommenderar ett antal åtgärder för att hantera grundläggningen på ett säkert sätt. Bland annat måste grundläggning för den tillkommande bebyggelsen utföras med pålar.