Västergårdens växelvård för personer med demenssjukdom

Västergårdens äldreboende ligger i villakvarteret Rosenhill nära Huddinge centrum. Boendet har 90 lägenheter fördelade på två enheter med totalt tio avdelningar, varav en avdelning är växelvård med demensinriktning.

Genomtänkt planlösning

Huset har stora ljusa ytor, naturmaterial som sten och trä och stora fönster som sitter på låg höjd så att man kan titta ut på omgivningarna även om man ligger i sin säng. Lägenheterna är rymliga och har kokvrå, dusch, toalett och egen tvättmaskin. De är möblerade med säng, sängbord och bord med stolar.

Växelvårdsavdelning har ett gemensamt kök, vardagsrum med TV och en matplats där du kan äta och umgås med andra gäster. Avdelningen har två balkonger och det finns en skyddad uteplats på baksidan av huset.

God och näringsriktig mat

Måltiderna är en viktig stund på dagen och därför är det viktigt för oss att maten smakar bra. Västergården har ett eget tillagningskök, vi lagar så mycket som möjligt av färska råvaror. Maträtterna består till stor del av husmanskost och är anpassade efter äldres behov. Vi firar årets högtider och lagar de traditionella maträtter som hör högtiderna till.

Aktiviteter och samvaro

Alla våra aktiviteter utgår från gästernas individuella behov och önskemål. 
Vi ordnar olika aktiviteter för de som vill och kan delta, som till exempel:

  • gymnastik
  • lyssna på musik
  • läsa
  • titta på film
  • lägga pussel
  • spela sällskapspel
  • promenader

Engagerad och kunnig personal

Västergårdens växelvård bemannas dygnet runt med undersköterskor och vårdbiträden. Enhetschef, administrativ assistent och sjuksköterska finns på plats alla vardagar under kontorstid.

På kvällar, nätter och helger kan vi konsultera sjuksköterskejouren som kan tillkallas med kort varsel. Ordinarie husläkare är ansvarig även under växelvårdsperioden.

God och säker vård och omsorg

Vi jobbar med personcentrerad vård och det betyder att vi anpassar vården efter dina behov och förutsättningar. Vi arbetar med vardagsrehabilitering vilket innebär att vi tränar vardagliga aktiviteter för att behålla eller förbättra egna resurser.

All personal har genomgått webbutbildningen ”Demens ABC” och många har gått kortare kurser inom demens. På växelvårdsenheten har en undersköterska specialistutbildning i demens och är Silviasyster, och två undersköterskor har pågående specialistutbildning i demens.

Vi arbetar efter äldreomsorgens gemensamma värdegrund som bygger på respekt och gott bemötande samt att få de boende att känna trygghet och mening med tillvaron. All personal har ett gemensamt ansvar för alla som bor hos oss.

Kontakta oss

Besöksadress:
Midsommarvägen 2
141 44 Huddinge

Enhetschef: 
Mary Babok
08-535 353 50
mary.babok@huddinge.se

Växelvårdsavdelning:
08-535 353 52

Sjuksköterska:
08-535 353 51

Uppdaterad 6 juli 2017

Var informationen till din hjälp?