Familjehem

Huddinge kommun behöver alltid nya familjehem till barn och ungdomar som av någon anledning inte kan bo hemma. Ett familjehem tar emot barn under en period av barnets liv, eller under hela barnets uppväxt.

Om du och din familj är intresserade av att öppna ert hem för ett barn eller ungdom, ta kontakt med oss på familjehemsenheten. 

Vem kan bli familjehem?

Familjehem kan se väldigt olika ut, precis som barn och ungdomars behov kan variera. Viktigast är att familjehemmet kan erbjuda trygghet och en stabil social situation för barnet. Om du är gift, sambo eller ensamstående är inte avgörande.

För att du ska få ta emot ett barn eller ungdom i din familj måste ni ha ett godkännande från socialnämnden. För ett godkännande görs en familjehemsutredning som omfattar flera hembesök, intervjuer och kontroll i offentliga register.

Vad innebär det att vara familjehem?

Som familjehem ansvarar du för barnets dagliga behov och omsorg. Du får stöd av handläggare i det arbetet. Våra familjehem får även extern handledning, stöd och utbildning.

Som familjehem har du oftast många samarbetspartner: handläggare på socialtjänsten, personal i skola eller barnomsorg, barnets föräldrar och släktingar. En viktig uppgift för familjehemsföräldrarna är att stödja barnets relation till sin ursprungsfamilj.

Vad innebär det att vara familjehem för ensamkommande barn?

Som familjehem till ensamkommande har du ansvar för barnets dagliga omsorgsbehov och du samarbetar med viktiga personer runt barnet. Till dessa samarbetspartners hör barnets gode man som utses att företräda barnet i stället för vårdnadshavaren.

Vill du bli familjehem?

Är du intresserad av att bli familjehem eller vill veta mer om vad det innebär? Kontakta en av våra familjehemsrekryterare eller skicka in en intresseanmälan via Familjehem Sverige så kontaktar vi dig. En intresseanmälan innebär förstås inga åtaganden.

Anmäl intresse på Familjehem Sverige

Familjehem Sverige är ett samarbete mellan ett antal kommuner i Sverige och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner). Huddinge kommun är en av de deltagande kommunerna. Familjehem Sverige är en nationell tjänst för de som vill göra en insats för ett barn eller ungdom

Uppdaterad 31 oktober 2023

Var informationen till din hjälp?