Trygghetsteam

Tomtbergaskolan har ett gemensamt trygghetsteam med representanter från skolledning, elevhälsa, fritids och lärare. Trygghetsteamets främsta uppdrag är att arbeta främjande och förebyggande genom att initiera olika typer av aktiviteter inom ramen för de teman som finns på skolan. De fungerar även konsultativt, som ett stöd för elever, personal och vårdnadshavare. Teamet ses kontinuerligt under läsåret.

Utifrån enkätresultaten från föregående läsår, har vi beslutat att fokusera på följande områden.

  • Arbetsro
  • Trygghet
  • Skapa förutsättningar för en tillgänglig lärmiljö

Trygghetsteamet ansvarar även för att utbilda personalen i Mini-medling som är den konflikthanteringsmetod som skolan tagit ställning för att vi ska använda oss av i vår verksamhet. Detta ger personalen på skolan ett gemensamt förhållningssätt i konflikthantering vilket skapar trygghet för både barn och vuxna. Mini-medling innebär i korthet att den vuxne har rollen som opartisk samtalsledare i ett strukturerat och tydligt samtal. Den vuxne hjälper eleverna att lära sig att hantera sina konflikter genom att kommunicera och sätta ord på sina känslor. Båda parter i konflikten får möjlighet att berätta sin version, beskriva vilka konsekvenser situationen medfört, ta ansvar för sina delar, ställa frågor till sin motpart och framförallt besluta hur de ska gå vidare. Metoden används i både större och mindre konflikter. 

Uggla och Tryggve är två karaktärer på vår skola som eleverna ofta träffar digitalt, de är också representanter för Trygghetsteamet. Uggla arbetar främst med elever i årskurs F-3 medan Tryggve arbetar med åk 4-6.

Bilden föreställer trygghetsteamets representanter Uggla och Tryggve

Nolltolerans mot kränkande behandling

I Huddinge kommuns skolor är det nolltolerans mot kränkade behandling. Alla elever ska ha en trygg skolvardag. Vår skola anmäler, utreder, åtgärdar och följer upp all kränkande behandling. 

Skolan har en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling som beskriver hur vi jobbar främjande och förebyggande med frågorna.

I Huddinge kommun finns stöd och rutiner för hur arbetet med att utreda och dokumentera kränkande behandling går till.

Huddinge kommuns arbete med nolltolerans mot kränkningar och trakasserier i skolan.

Information från förebyggarteamet

 

Uppdaterad 28 mars 2023

Var informationen till din hjälp?