Arbeta på valdagen 2022

Du får medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du ska gilla att ha kontakt med människor, vara hjälpsam och serviceinriktad och självklart mycket noggrann.

Röstmottagare

I vallokalen på valdagen tjänstgör åtta personer: sex röstmottagare och en ordförande och en vice ordförande som leder arbetet.

Det är myndighetsutövning att jobba som röstmottagare och det är röstmottagarna som ansvarar för ordning i och i anslutning till vallokalen.

Arbetet som röstmottagare ställer höga krav på noggrannhet, kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt och att du är serviceinriktad. Du som röstmottagare ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.

På valdagen tjänstgör du från ca kl. 07.30 fram tills dess att rösterna är räknade, vilket ofta är sent på natten. Arbetsdagen som röstmottagare fortsätter alltså även efter att vallokalen stängt klockan 20.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden och att efter vallokalens stängning både granska och räkna rösterna.

För att jobba som röstmottagare måste du ha fyllt 18 år innan valdagen och ha goda kunskaper i svenska språket. Övriga språkkunskaper är meriterande.

Som ersättning får du som röstmottagare ett skattepliktigt arvode på 2800 kr, förutsatt att du närvarar på utbildningen.

Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val.

Ordförande/ vice ordförande

Uppdraget som ordförande och vice ordförande innebär att:

  • Någon av er ska alltid vara på plats i vallokalen
  • Ni är ansvariga för att röstmottagningen går korrekt till
  • Ni leder arbetet i vallokalen

Särskilda arbetsuppgifter

  • Förberedande arbete: kontakta röstmottagare, möblera lokalen, kolla material
  • Under valdagen: vara arbetsledare, vara valkansliets kontaktperson, hantera svåra situationer
  • Ringa in resultatet till Länsstyrelsen, se till att lokalen återställs, åka in till resultatmottagningen (i kommunhuset i Huddinge)

Ordförande är ytterst ansvarig. Vice ordförande är ansvarig, ifall ordförande inte är närvarande.

Arvode för ordförande är 4200 kr och för vice ordförande 3 500 kr inklusive utbildning.

Rösträknare

Uppdraget som rösträknare innebär att du underlättar rösträkningen efter det att vallokalen stängt och stötta ordföranden i rösträkningen.

Du bör uppfylla samma kriterier som röstmottagare samt att du bör vara bra på att räkna och arbetsleda. Du tjänstgör från kl. 20.00 fram tills dess att rösterna är räknade. Ersättningen är 1300 kronor inklusive utbildning.

Reserver

Vi söker också reserver för att kunna ersätta röstmottagare som fått oförutsedda förhinder att jobba på valdagen. Som reserv förbinder du dig till att vara beredd på att bli kontaktad före eller under valdagen 11 september mellan kl. 7.00-10.00 och hoppa in som röstmottagare i aktuell lokal i kommunen.

För det får du ersättning på 1000 kronor inklusive utbildning. Om du som reserv blir erbjuden placering i vallokal får du istället ett arvode som röstmottagare på 2800 kronor.

Utbildning

Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning på några timmar, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val. Utbildningstillfällen hålls under perioden 15 augusti till 1 september. Det är separat utbildningar för respektive uppdrag.

Gör en intresseanmälan  om du är intresserad av att arbeta på valdagen i Huddinge kommun.

Har du frågor? 

Kontakta valnämndens kansli  epost: val@huddinge.se

Läs en artikel om hur det är att arbeta som röstmottagare

Uppdaterad 23 maj 2022