Filmproduktion
Här finns tillämpningar av vår grafiska profil i filmproduktioner. Med hjälp av bilder och filmexempel kan du enkelt se hur grafiken ska användas i externa filmer där Huddinge kommun är avsändare.
Uppdaterad 16 mars 2023
Här finns tillämpningar av vår grafiska profil i filmproduktioner. Med hjälp av bilder och filmexempel kan du enkelt se hur grafiken ska användas i externa filmer där Huddinge kommun är avsändare.
Logotypanimation vid intro, filmens början, sker enbart i utbildningsfilmer. I informationsfilm, marknadsföringsfilm och andra typer av filmer där information ska kommuniceras snabbt, ska logotypanimation inte användas i filmens början.
Vid intro används som huvudregel logotypanimation med transparent bakgrund. Undantagsfall är när det filmade materialet, bakom logotypen, är av sådan natur att logotypens synlighet och tydlighet blir lidande. Om så är fallet ska logotyp mot solid bakgrund användas.
Logotypanimation vid outro, filmens slut, ska användas oavsett filmtyp. Logotypanimation mot solid bakgrund används alltid, förutom vid marknadsföringsfilm, då logotypanimation mot transparent bakgrund ska användas. En light-version av logotypanimation vid outro kan användas vid filmer under en minut (60 sek).
Logotypanimation med transparent bakgrund finns endast i en version. Logotypanimation mot solid bakgrund kan användas mot samtliga av Huddinges identitetsfärger. Logtypanimationen kommer även med en ljudeffekt.
Lightversion av logotypanimation vid outro. Denna version består av en enklare form av animation mot solid bakgrund. Lightversionen är utan ljudeffekt.
Utbildningsfilmer och informationsfilmer ska ha Huddinges logotyp uppe i hörnet. Loggan behöver inte synas i hörnet när logotypanimation visas i intro och outro.
Som huvudregel ska Huddinges logotyp alltid placeras i det övre högra hörnet. Det enda undantaget är vid film som är teckenspråkstolkad, då Huddinges logotyp alltid ska placeras i vänster hörn. Detta eftersom teckenspråkstolken alltid är till höger i bild.
Vid marknadsföringsfilm, film vars syfte är att profilera Huddinge kommun, ska logotypen aldrig synas i hörnet. Huddinges logotyp ska vid marknadsföringsfilm enbart synas i slutet, då logotypanimation mot transparent bakgrund ska användas (se Intro & outro).
Vid informationsfilm och utbildningsfilm ska namnskyltar alltid användas när personer pratar i bild. Namnskyltar har en fixerad storlek. För namnskyltens längd rekommenderas att använda namnskyltens fulla längd, det vill säga 5 sekunder, förutsatt att videon tillåter det.
Om personen i bild är anställd inom Huddinge kommun bör namnskylten innehålla följande textinformation:
Om personen i bild inte är anställd inom Huddinge kommun ska namnskylten minst innehålla följande textinformation:
Namnskyltar finns i Huddinges identitetsfärger. Använd den färg som skapar mest kontrast mot bakgrunden och därmed mest tydlighet och tillgänglighet för tittaren.
Namnskyltarna har en förutbestämd placering och mått i bild. Placeringen är fixerad i filerna och anpassad efter bildstorlek på 1920px x 1080px. De finns både som vänsterställda och högerställda. Välj den version som passar bäst till var personen befinner sig i bild. Om namnskylten skulle täcka något viktigt i bild, kan den flyttas manuellt.
När information ska belysas extra tydligt, används textrutor. Textrutor bör innehåll kort och koncis text kopplat till vad en berättarröst säger. Textrutor används i utbildningsfilmer och informationsfilmer.
Textrutans maximala storlek är begränsad. Den ska som störst utgöra en tredjedel av bildens höjd. Textrutans förhållande mellan bredd och höjd är 3:1. Detta innebär att textrutans totala area som mest får utgöra 18,75 procent av hela bildens area.
Textrutor finns i Huddinges identitetsfärger. Använd den färg som skapar mest kontrast mot bakgrunden och därmed mest tydlighet och tillgänglighet för tittaren.
Textrutor placeras så de skymmer bilden så lite som möjligt.
Om man vill använda en heltäckande ruta med text, till exempel när en informationsfilm inleds med en frågeställning, kan filmen innehålla en så kallad textfade. Denna textfade består av en av Huddinges identitetsfärger med 50 procent genomskinlighet. På denna halvtransparenta bakgrund skrivs frågeställningen.
Undertexter ska alltid finnas som alternativ oavsett typ av film. Som huvudregel ska en undertextfil, så kallad srt-fil, följa med filmen. Om filmen ska textas på flera olika språk behövs en srt-fil för varje språk.
Undertexten följer det utseende som den plattform har där filmen ska publiceras. Går utseendet att påverkas ska det vara vit text på svart bakgrund för bästa kontrast.
Om texten i någon sammanhang hårdkodas i filmen gäller följande utseende:
Textens typsnitt är Source Sans Pro Regular. Storleken är 55. Texten ska inte vara mer än två rader, och inramas av en svart bakgrund med en genomskinlighet på 65 procent.
Uppdaterad 16 mars 2023
Tack för att du återkopplar till oss!
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.