Lär känna rektorn

Mona Lifwergren är rektor på Widerströmska gymnasiet. Hon har tidigare varit med och startat Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan samt Östra gymnasiet i Huddinge.

Mona_profilbild_mindre.jpg

Mona, du har varit med från start och projektlett uppbyggnaden av Widerströmska gymnasiet. Nu är du rektor. Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

Det har varit en otroligt spännande resa. Jag känner till varenda liten vrå av skolan och jag ser fram emot att få påbörja den spännande fasen med att bygga upp skolan. Möjligheten att för tredje gången få starta en gymnasieskola är en stor förmån. Energin och nybyggarandan som uppstår av att skapa något tillsammans med kollegor är fantastisk.

Vilken är din vision för skolan och hur du ser på ditt ledarskap?

Jag vill ge de bästa förutsättningarna för ett bra arbetsklimat för både elever och lärare. Lärarna ska få möjlighet att skapa så bra lektioner att alla känns viktiga och att eleverna inte vill missa någon del av undervisningen. En utgångspunkt för detta tror jag är att man känner meningsfullhet, att man deltar i ett sammanhang samt ett fokus på det som får oss att må bra.

Som ledare är det det är viktigt att vara tydlig med värderingar, mål, förväntningar och att man skapar gemensamma visioner för att frigöra handlingskraft hos medarbetarna. Det ska finnas utrymme för nyfikenhet, att ta initiativ, att vara kreativ men även att våga utmana och ifrågasätta gamla vanemönster. Tillsammans med kompetent personal och nyfikna elever kommer vi att bygga en attraktiv skola med hög kvalitet på utbildningen.

Vad är speciellt med Widerströmska gymnasiet. Varför ska man söka hit?

Vi har valt att erbjuda fyra olika program, samtliga med fokus på life science. Det är naturligt med tanke på skolans läge och närheten till sjukvård, akademier, forskning och näringsliv. För eleverna innebär det att alla program kommer att ha ett fokus på samverkan mellan hälsa, utbildning och företagande. I utbildningen vill vi stimulera till nytänkande, innovation, och entreprenörskap.

Miljön är otroligt expansiv och innovativ, och lokalerna och utrustningen är toppmodern. Närheten till högskolorna gör att man blir en del av ett sammanhang vilket vi tror kan motivera eleverna att studera vidare. Vi kommer att samverka med högskolorna i området, vilket även blir en tillgång för personalen som får större möjligheter till kollegialt lärande.

Skolan är relativt liten, vilket gör att alla blir sedda och uppmärksammade. Det ska finnas en nära kontakt med andra elever och personal. Skolan ska vara en plats där man i lugn och ro kan sitta och studera. Att vi har studenter och lärarstudenter i området är en stor fördel då de kan jobba extra på skolan med exempelvis läxhjälp.

Vilka reaktioner har du har fått från elever och vårdnadshavare inför skolstarten?

Eleverna är väldigt intresserade av att allt är nytt medan vårdnadshavare tenderar att vara lite mer avvaktande och undrar om allt kommer att fungera. Jag har ju varit med förr, så jag vet ju att allt inte kommer att fungera från dag ett. Men allt går att lösa och i många fall blir det till det bättre. Alla som är med från start är erfarna och de övergripande och viktigaste rutinerna finns i kommunen.

Uppdaterad 15 november 2019