Kontakta Språkcentrum
-
Kommunalvägen 31 C, 141 48 Huddinge
Elever som talar ett annat språk än svenska hemma, är adopterade eller talar något av minoritetsspråken kan få läsa modersmål.
Elever som önskar studera ett nationellt minoritetsspråk än svenska hemma eller är adopterade har rätt till modersmålsundervisning. Alla elever som önskar undervisning i något av de nationella minoritetsspråken (finska, samiska, romani, jiddisch och meänkieli) har dock rätt till undervisning även om de saknar grundläggande kunskaper eller om språken inte talas i hemmet.
Modersmål kan läsas från förskoleklass till och med gymnasiet. Elever i gymnasiet ansöker om modersmål på gymnasieskolan. Eleverna får betyg i ämnet från årskurs 6.
Ansök om modersmål för elev i grundskolan
Ansök om modersmål för elev i gymnasieskolan
Minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
Undervisningen i modersmål hålls en gång i veckan efter skoldagens slut:
1. Du ansöker på webben.
Ansök om modersmål för elev i grundskolan
2. Du får ett besked 12–15 dagar efter att du har ansökt. Om alla krav är uppfyllda kommer du att bli uppringd av en lärare i språket.
Sista ansökningsdag för dig som börjar åk 1 är den 25 augusti.
1. Du ansöker på webben.
Ansök om modersmål för elev i gymnasieskolan
2. Du får besked om dag och tid för när undervisningen startar, eller om undervisningen inte kan starta på grund av för få elever.
Kurserna i gymnasiet bygger vidare på grundskolans kunskaper och hjälper dig som elev att utveckla dina färdigheter i modersmålet och i språkets litteratur.
Du kan läsa kurser i ditt modersmål oavsett vilken gymnasieutbildning eller årskurs du går i.
Du läser först modersmål 1 som bygger på grundskolans kunskaper eller motsvarande. Du kan sedan gå vidare och läsa modersmål 2 eller aktiv tvåspråkighet.
Om du går på ett introduktionsprogram läser du modersmål för grundskolan innan du kan läsa kurser på gymnasienivå.
På Skolverkets webbplats hittar du ämnesplanen och kan läsa mer om kursinnehåll och kunskapskrav för de olika kurserna.
Undervisningen i modersmål är CSN-grundande och obligatorisk närvaro gäller.
Om du är elev i grundskolan med ett annat modersmål än svenska har du rätt till studiehandledning. Syftet är att ge stöd i olika ämnen där språkkunskaperna i svenska inte är tillräckliga för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen.
Studiehandledningen kan ske individuellt eller i grupp, och det är skolans rektor som beslutar och ansöker hos Språkcentrum.
Det finns 79 lärare som undervisat i 46 språk på alla grundskolor i Huddinge, både kommunala- och friskolor samt gymnasieelever på de kommunala gymnasierna.
Kommunalvägen 31 C, 141 48 Huddinge
Uppdaterad 10 oktober 2024
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.