Vad gör du om ditt betalkort slutar fungera?

24-02-21

Nyhet

Nästan varje dag betalar vi för olika varor och tjänster - och oftast digitalt. Hur förberedd är du om det skulle bli kris och din digitala betallösning inte fungerar?

Om ett betalningssätt eller kassasystem drabbas av avbrott så kan det bli svårt att köpa mat, drivmedel och medicin. Men du kan förbereda dig på olika sätt. Du kan

  • se till att din hemberedskap är god, så att du klarar dig en vecka utan att handla mat, medicin och drivmedel,
  • ha konton i olika banker, kort från olika betalkortsleverantörer och tillgång till mobil betalningslösning, exempelvis Swish,
  • ha flera alternativ för internetuppkoppling,
  • ha flera alternativ att identifiera dig elektroniskt,
  • ha en reserv av kontanter i mindre valörer hemma.

Vilka betalsätt är vanligast?

Vi betalar kontant men framför allt digitalt. Kortbetalningar är den vanligaste formen sett till antalet transaktioner, men olika former av gireringar och autogireringar för står för det största värdet av betalningarna.

När privatpersoner överför pengar mellan sig är idag Swish det vanligaste sättet. Swish är också en växande tjänst inom e-handeln, den fysiska handeln och tjänstesektorn.

Gemensamt för många av de digitala betalsätten är att de förutsätter en identifikationslösning, i många fall BankID.

Vilken typ av störningar finns och varför uppkommer de?

Störningar i betaltjänster kan orsakas av problem i till exempel elförsörjning eller elektroniska kommunikationer. Men de kan också orsakas av en störning i specifika betalsystem, till exempel kortinlösen eller e-legitimation.

Läs mer hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Uppdaterad 21 februari 2024

Var informationen till din hjälp?