Radonuppmaning – till dig som fastighetsägare

Varje år skickar vi ut en uppmaning att mäta radon till fastighetsägare för flerbostadshus som inte redovisat mätningar de senaste tio åren. Här hittar du information om vad det innebär att mäta och rapportera och hur du ska göra beroende på hur långt ni kommit i ert radonarbete.

Varför skickar vi ut en uppmaning?

Du får en uppmaning om du har minst en fastighet där vi saknar uppgifter att en radonmätning har gjorts de senaste tio åren. Du kan självklart mäta även om det gått mindre än tio år. 

Målet är att alla flerbostadshus i Huddinge kommun ska ha radonhalter på under 200 becquerel per kubikmeter. En referensnivå beslutad av Boverket i samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det här behöver du göra

1. Kom igång och börja mäta

  • planera för mätning
  • beställ mätdosor
  • gör en långtidsmätning.

Du beställer mätdosor hos ett ackrediterat företag som gör radonmätningar.

Se ackrediterade företag

Det är viktigt att du följer Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivningen för hur du ska mäta. Tänk på att du ska mäta:

  • någongång mellan 1 oktober – 30 april
  • under en period av minst två månader. Korttidsmätningar är för osäkra för att kunna bedöma om radonhalterna är en hälsorisk.

Läs metodbeskrivningen

2. Kontrollera resultatet

Om fastigheten(erna) har en radonhalt högre än 200 becquerel per kubikmeter behöver du se till att halterna sänks.

Då ska du kontakta en radonkonsult eller entreprenör som kan sanera radon. 

Så gör du för att sanera radon

3. Redovisa resultatet

I radonuppmaningen får du ett datum när du senast ska redovisa resultatet av radonmätningen. Det gör du enkelt via vår e-tjänst. Har du gjort en mätning innan uppmaningen skickades? Då redovisar du på samma sätt i e-tjänsten.

Redovisa resultatet i vår e-tjänst

Du som äger fler fastigheter

Vi kontrollerar att radonmätningar har gjorts i alla flerbostadshus. Äger du fler fastigheter i Huddinge kommun än de som står i uppmaningen behöver du mäta radon även i de fastigheterna. 

Du redovisar resultatet för alla fastigheter tillsammans via e-tjänsten. 

Då behöver du också mäta radon

Mät även radon:

  • om du har bostäder i suterräng.
  • om du har övernattningslägenheter.
  • vid all form av renovering, till exempel vid fönsterbyte.
  • om du är en bostadsrättförening, även utan ansvar för bostädernas inre. Radon hänger samman med byggnadens grundläggande egenskaper och är därför fastighetsägarens ansvar. 

Därför behöver du mäta radon

Höga radonhalter i inomhusluften är en allvarlig hälsorisk. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att ungefär 500 personer får lungcancer av radon varje år i Sverige.

Vägledningen för hur du ska mäta grundar sig i Strålskyddsmyndighetens metodbeskrivning. 

  • Som fastighetsägare är du skyldig att se till att optimera strålskyddet genom att se till att radonhalten är så låg som möjligt, allt enligt 3 kap. 6 § Strålskyddslagen (2018:396).
  • Som fastighetsägare omfattas du av miljöbalkens regler och är skyldig att se till att dina bostäder inte är en hälsorisk. 

Det här händer om du inte följer uppmaningen

Om du inte följer uppmaningen och redovisar resultatet i tid får du ett överklagningsbart beslut om att mäta radon och redovisa resultatet. Det medför mer tillsynstid och en högre kostnad för dig. 

Avgifter

Bygglovs- och tillsynsnämndens verksamhet finansieras via avgifter som beslutas av kommunfullmäktige. Det innebär att vi tar ut en avgift för den tid vi lägger på ditt ärende och tillsyn. 

Läs mer om vår miljötaxa och vad du betalar för

Vanliga frågor och svar

Uppdaterad 21 september 2023

Var informationen till din hjälp?