Överklagan av beslut

Om du vill klaga på ett kommunalt beslut är det bra att känna till att man skiljer på om det var rätt av kommunen att fatta beslutet (laglighetsprövning) eller om man tycker att själva beslutet är felaktigt (förvaltningsbesvär).

Laglighetsprövning

Kommunalbesvär kallas även för laglighetsprövning. Det handlar om beslutet tillkommit på rätt sätt, eller om beslutet innebär att kommunen överskridit sina befogenheter. Sådana överklaganden eller besvär får bara göras av en kommunmedlem. Ett kommunalbesvär ska lämnas in till Förvaltningsrätten Stockholm inom tre veckor från det att det färdiga protokollet om beslutet anslagits på kommunens anslagstavla.

Huddinge kommuns anslagstavla

Förvaltningsrätten i Stockholm

Förvaltningsbesvär

Den som berörs av ett beslut kan överklaga genom förvaltningsbesvär. Det som prövas vid ett förvaltningsbesvär är om beslutet som kommunen tagit var rätt. Exempel på kommunala beslut som kan överklagas genom förvaltningsbesvär är beslut om godkännande och rätt till bidrag, beslut om tilläggsbelopp för extraordinära stödåtgärder och beslut om återkallelse av tillstånd.

Är du missnöjd med förskolenämndens beslut kan du skriva och överklaga det hos Förvaltningsrätten i Stockholm. Ett överklagande måste ske skriftligt. Ange tydligt att det är ett överklagande till Förvaltningsrätten, vilket beslut du överklagar, diarienummer och vilken ändring i beslutet du vill ha. OBS! Det duskriver ska du skickas till per post eller e-post till:

Huddinge kommun
Förskolenämnden
141 85 Huddinge
E-post: barn-utbildning@huddinge.se

Överklagandet ska ha kommit in till nämnden inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet, annars kan ditt överklagande inte prövas av Förvaltningsrätten. Behöver du fler upplysningar om hur man överklagar, kan du vända dig till barn- och utbildningsförvaltningen. Mer information finns även att ta del av nedan.

Överklaga myndighetsbeslut

 

 

Uppdaterad 12 mars 2025