Vem var Karolina Widerström?

Har en kvinna som dog för över 70 år sedan något med dig och din gymnasieutbildning att göra? Ja, mer än du kanske tror.

Karolina Widerström med blå bakgrund.

Karolina Widerström föddes 1856 i Helsingborg och blev Sveriges första kvinnliga läkare. Vägen dit var långt ifrån problemfri, men Karolina hade modet, övertygelsen och drivkraften att gå sin egen väg. Under sin livstid förändrade hon både samhället och sjukvården, genom sitt engagemang i frågor som rörde kvinnlig hälsa och sexualitet.

Pionjär inom kvinnlig hälsa – mot alla odds

Vilka hinder var då Karolina tvungen att ta sig över? Ja, bara att som kvinna ta studenten var på den tiden något helt nytt – och mycket ovanligt. Efter sin studentexamen, med strålande betyg, inledde hon sina läkarstudier och blev 1888 Sveriges första kvinnliga legitimerade läkare. Hon lyckades även specialisera sig inom kvinnomedicin och gynekologi, trots att det området egentligen var stängt för kvinnor.

Som kvinna fick hon heller inte arbeta som läkare på sjukhus, trots sin examen. I stället öppnade hon en mycket populär gynekologisk mottagning i Stockholm, där kvinnor köade ända ut i trapphuset.

Verksam inom många områden

Senare var Karolina med och grundade en skola för barnavård, skrev läroböcker och såg till att sexualhygien och hälsolära hamnade på skolschemat. Hon engagerade sig också i en lång rad andra frågor – bland annat lika lön för kvinnor och män, och underhåll och arvsrätt för utomäktenskapliga barn.

Namngivare åt Widerströmska

Karolina dog 1949, vid 93 års ålder, och många år senare lät vi henne ge namn åt Widerströmska gymnasiet. För hennes långa kamp för alla människors lika värde – och som en påminnelse till dig om att ingenting är omöjligt.

Skrifter av Karolina Widerström

  • "De qvinnliga könsorganen, deras funktioner och deras vanligaste sjukdomar" (1889)
  • "Den kvinnliga klädedräkten betraktad ur hälsans synpunkt" (1893)
  • "Kvinnohygien, populärt framställd. De kvinnliga underlifsorganen, deras förrättningar och vård" (1899)
  • "De veneriska sjukdomarna och deras bekämpande" (1905)

Uppdaterad 17 oktober 2024