NIU-Friidrott

Idrottsutbildning

Från och med läsåret vårterminen 24/25 kommer den nationella idrottsutbildningen i friidrott att bedrivas både på Sjödalsgymnasiet och Huddingegymnasiet.

 

Friidrott.

 

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i friidrott

Vill du kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå? Då är du välkommen att söka Huddingegymnasiets nationella idrottsutbildning NIU Friidrott. Utbildningen går att kombinera med skolans alla olika program, och din friidrottsutbildning utgör 400 p av gymnasiekursernas sammanlagda 2 500 p. Det är fördjupningskurserna i de olika programmen och det individuella valet som ersätts av kurserna i specialidrotten friidrott.

Utbildningen vänder sig till dig som tränar och tävlar i friidrott på elitnivå eller har ambitionen att nå nationell elit. I specialidrottskurserna får du en gedigen utbildning som bygger på fyra olika kurser: Tränings- och tävlingslära 1 samt idrottsspecialisering 1 + 2 + 3. Kurserna innehåller bland annat idrottspsykologi, näringsfysiologi, idrottsskador och liknande.

Din träning på skoltid planeras och leds av legitimerade specialidrottslärare och friidrottstränare, i samråd med din hemmatränare. Målet är att du ska kunna satsa på ditt friidrottande samtidigt som du genomgår en gymnasieutbildning som passar dig. Huddingegymnasiets NIU Friidrott är ett lokalt/regionalt alternativ för dig som vill bo kvar hemma och ha stöd av vänner, klubb och familj för att utvecklas både som elitfriidrottare och gymnasieelev.

På Huddingegymnasiet anser vi att närmiljön har en mycket viktig roll i din idrottssatsning. Endast ett par minuter bort har du friidrottshall, friidrottsarena, simhall och gym, allt för att kunna effektivisera din vardag.

Så här gör du

  • Första steget är en ansökan till NIU-Friidrott, senast i mitten av december direkt via Friidrottsförbundet.
  • Andra steget är en ansökan till ett av skolans nationella program som du vill kombinera med friidrotten. Denna ansökan görs på vanligt sätt via Gymnasieantagningen. Det krävs godkänd antagning i båda stegen för att få börja.
  • Uttagningar till NIU Friidrott bedöms utifrån färdighet och lämplighet och baseras på tester och intervjuer. Det innebär att du kan bli antagen till NIU Friidrott om dina tester visar på goda förutsättningar att utvecklas för nationell elit.
  • Besked om antagning till NIU Friidrott får du i mitten på januari, så att du i februari kan göra ditt första gymnasieval utifrån den antagningen.
  • Ansökan till Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) 2023/24 görs senast 1 december 2023.

Jag vill ansöka till NIU friidrottsutbildning.

Ansökan till det eller de program på skolan du är intresserad av där NIU-plats anordnas görs på vanligt sätt med ansökan på www.gyantagningen.se

Läs mer om den nationella idrottsutbildningen

Kontakt
Fotios Makrostergios
Ansvarig för NIU Friidrott
fotios.makrostergios@huddinge.se
08-535 370 44

Uppdaterad 13 november 2023

Var informationen till din hjälp?