Skyfall- och dagvattenhantering
I Storängen utvecklar vi det gamla industriområdet till nya kvarter med bostäder, parker, skolor och service. Vi planerar flera åtgärder för att undvika att vatten samlas vid planerad bebyggelse vid skyfall och för att säkerställa en framtida skyfall-och dagvattenhantering. De gör det även möjligt att rena dagvattnet innan utsläpp till sjön Trehörningen och ansluta ny bebyggelse till VA-nätet.
Planerade åtgärder
I grönområdet mellan Sjödalsvägen och Lännavägen planeras vatten-och avloppsledningar för dagvatten- och skyfallshantering. Det inkluderar en fördröjningsyta och ett underjordiskt magasin för att temporärt lagra vatten.
På andra sidan Lännavägen, vid Lännavikens grönområde, planerar vi en ny pumpstation för att pumpa ut vattnet till Trehörningen. Där gör vi även ett skyfallsdike i Lännavikens grönområde som leder vattnet till Trehörningen. Dessa åtgärder är avsedda att förbättra hanteringen av dagvatten och skyfall i området, vilket är viktigt för att minska risken för översvämningar och skador på egendom.
För att genomföra dessa åtgärder krävs tillstånd enligt miljöbalken, vilket innebär att en ansökan måste lämnas in till Mark- och miljödomstolen. Innan ansökan görs ska samråd hållas med olika intressenter, inklusive länsstyrelsen, berörda individer och intresseorganisationer samt andra relevanta myndigheter och allmänheten. Samrådet genomfördes 7 mars–11 april 2024.
En del av planeringen är också att ta hänsyn till miljökvalitetsnormer (MKN) enligt miljöbalken, som fastställer kvalitetskrav för ytvatten och grundvatten. Genom att följa dessa normer kan vi säkerställa att vattenförekomsterna i området bibehåller en god status eller potential.
Det finns flera andra faktorer att ta hänsyn till, såsom den befintliga grundvattennivån och risken för sättningar i jordlagren när grundvattentrycket förändras. Dessutom kan anläggningsarbeten påverka närliggande sjöar och vattendrag, vilket kräver övervakning och åtgärder för att minimera skador.
Sammanfattningsvis är det en omfattande process som kräver planering, samråd och övervakning för att säkerställa att dagvatten- och skyfallshanteringssystemet fungerar effektivt och att miljön skyddas på bästa sätt.
Uppdaterad 13 juni 2024