"Jag överraskas på jobbet varje dag"

Oväntade situationer och varierande uppgifter. Att jobba i hemtjänsten blir aldrig trist. Majken Pettersson berättar om en spännande vardag som aldrig blir slentrian.

Två personer, en äldre och en yngre, ler mot varandra.

Ingen dag är den andra lik. Det kanske låter som en klyscha, men för min del är det verkligen sant. Varje dag när jag går på ett nytt pass har jag inte en aning om vad som väntar.

För vissa kanske den ovissheten är stressande, men för mig är det tjusningen med att jobba i hemtjänsten. Att inte veta vad som ska hända. Att knacka på dörrar utan att veta vad som väntar bakom dem.

Respekt och ödmjukhet

Att jobba i hemtjänsten innebär att ständigt vara gäst och jag måste visa respekt inför att jag befinner mig i någon annans hem. Jag kan inte vifta bort mina kunders önskemål om hur saker och ting ska vara bara för att jag är av en annan åsikt.

För många innebär min närvaro nämligen en obekväm insikt om att livet inte är vad det brukade vara. Att föreslå att en byrå ska tas bort för att kunden ska kunna ta sig fram obehindrat kan vara en jobbig omställning för någon som bara vill fortsätta leva ett självständigt liv.

Jag måste därför visa mig ödmjuk inför att den hjälp jag ger är den hjälp de flesta önskar att de slapp be om, och jag kan inte förvänta mig att alltid välkomnas med öppna armar, åtminstone inte inledningsvis.

Tid och tålamod ger fina relationer

För som i alla förhållanden handlar det om att skapa förtroende. Tillit kommer inte över en natt, utan det krävs tålamod, både från min och från kundernas sida, för att allt ska fungera.

Men inte sällan resulterar tid och tålamod i fina relationer med människor som inte bara får min hjälp utan som också ger mig massor tillbaka. Varje dag har jag äran att få ta del av otroliga historier, gripande öden, inspirerande berättelser och, inte minst, ändlös tacksamhet som berikar mitt liv.

Att byta en glödlampa i farten, ägna ett par extra minuter åt någon som vill prata av sig, krama någon som verkligen behöver det – det krävs så lite av mig för att göra någon annans dag lite bättre, och den uppskattning jag får varje dag kompenserar de tuffa situationerna många gånger om.

Utvecklande, inspirerande och givande arbete

Det må finnas jobb där jag kan tjäna mer pengar, där arbetstiderna är bättre och där jag är förskonad från tunga lyft och svåra situationer. Men jag kan i ärlighetens namn inte tänka mig ett arbete som är mer utvecklande, inspirerande och givande.

Så, om du funderar på att söka dig till ett arbete i hemtjänsten – tveka inte att glänta på den dörren! Jag kan inte berätta exakt vad som väntar där bakom, men jag kan garantera att du inte kommer att ångra dig!

Uppdaterad 16 augusti 2023

Var informationen till din hjälp?