Skräpplockardagar

Varje vår deltar Huddinge i Skräpplockardagarna. Det är en av de största åtgärder som genomförs för att förebygga och minska nedskräpning i Sverige. Kampanjen anordnas av organisationen Håll Sverige Rent, i samarbete med andra kommuner.

Vad är Skräpplockardagarna?

Skräpplockardagarna har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor samt föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Att plocka skräp blir en pedagogisk aktivitet som lär deltagarna om nedskräpning, återvinning, konsumtion och miljö.

Håll Sverige Rent ramar också in kampanjen med roliga aktiviteter och ett digitalt pedagogiskt material. Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka vår närmiljö och skapa stolthet över platsen där vi bor. Tillsammans bidrar vi till en ren och trevlig kommun. 

Så funkar kampanjen

Håll Sverige Rent levererar skräpplockarmaterial till de deltagare i förskolor, skolor och andra barn- och ungdomsverksamheter som anmäler sig till Skräpplockardagarna.

Du anmäler din skola, förskola eller verksamhet på Håll Sverige Rents webbplats. Allra bäst blir det om ni på skolan, förskolan eller verksamheten gör en anmälan, och vid det tillfället anmäler alla deltagande barn och vuxna.

Genom att undvika dubbelanmälningar sparar vi både på miljön och Håll Sverige Rents resurser. Stäm gärna av med er rektor eller annan verksamhetsansvarig för att se om hela er skola, förskola eller verksamhet kommer att delta.

Beställ material

När du har anmält dig ser du länk och lösenord till Håll Sverige rents webbshop direkt på bekräftelsesidan. Du får också ett mejl med en bekräftelse på din anmälan där lösenordet finns med.

Med lösenordet kan alla skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar kostnadsfritt beställa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webbshop. Det tar 3-10 dagar från beställning till leverans. Övriga deltagare, som inte är barn, får använda egen påse till skräpplockningen. 

Hämtning av skräpet

Ni ställer de påsar och säckar med skräp som ni samlat upp vid närmaste papperskorg på gatumark eller parkmark. Kontakta sedan arbetsledare Staffan Löfmarck:

Anmäl er till Skräpplockardagarna

Anmäl er på Håll Sverige Rents webbplats och beställ era skräpplockarpåsar senast tio dagar innan ni planerar att plocka skräp. Det är då viktigt att ni själva ta hand om skräpet ni plockar och ser till att det slängs på rätt sätt.

Håll Sverige Rent (hsr.se)

Uppdaterad 5 oktober 2023

Var informationen till din hjälp?