Specialavdelning Sländan

Sländan är en avdelning för barn med flerfunktionsnedsättningar.

Om oss

Sländan är en av avdelningarna på den kommunala förskolan Balingsnäs. Förutom Sländan består förskolan av fyra förskoleavdelningar; Nyckelpigan 1-2 år, Biet 2-3 år, Humlan 3-4 år Fjärilen 4-5 år samt resursavdelningarna Myggan och Tordyveln för barn i behov av ett särskilt riktat stöd.

Förskolan är nybyggd och slog upp dörrarna i augusti 2022. Den finns i det natursköna Balingsnäsområdet med nära till sjö och djurhagar. Förskolan har en fin gård som till viss del består av skog och ger barnen möjlighet till rörelse och lek.

Balingsnäs ingår i Sjödalens förskoleområde tillsammans med förskolorna Albatrossen, Draken, Elden, Guldfisken, Sagoskogen, Sörskogen, Ängen och Äpplet.

Vi strävar efter att utgå från barnens vardag och erfarenheter och att alla barn ska erbjudas en mångfald av möjligheter till undersökande under hela dagen. I vår enhet ska alla individers lika värde återspeglas i våra handlingar och i vårt förhållningssätt.

Miljön är utformad så att den blir utvecklande och tillgänglig för barn som behöver stöd av annan person för att utforska.

Vår vision är en förskola med helhetssyn på barnet. En förskola där lek, kommunikation, gruppgemenskap och socialt samspel främjar barnets hela utveckling.

Sländan har plats för åtta barn, i åldrarna ett till sex år. Förskolan tar emot barn från hela kommunen och i mån av plats kan även barn från andra kommuner tas emot.

På Sländan arbetar utbildade förskollärare och barnskötare med erfarenhet och kunskap om barn med funktionsnedsättningar. Vi har ett nära samarbete med barnens habiliteringscenter, vilka regelbundet kommer till förskolan. Vid dessa tillfällen utformar vi tillsammans de åtgärder som barnen behöver för sin hälsa och utveckling.

Maten på förskolan 

Förskolan har en egen kock, som lagar mat från grunden. En hög andel livsmedel är ekologiska och kravmärkta.  Barnen får den mat/specialkost de behöver utifrån sina behov.

Så här arbetar vi

Sjödalens förskoleområde kännetecknas av hållbarhet på alla nivåer och för alla. Våra förskolor ska vara barnens arena för lärande och lek, utforskande och glädje. Vi gör detta genom att integrera alla läroplanens mål i ett utforskande och projekterande arbetssätt.

Verksamheten och miljön är utformad utifrån barnens olika behov med fokus på lek och social samvaro. Lek och lärande sker individuellt och i samspel med andra barn. Verksamheten har fasta rutiner för att ge barnen en ökad trygghet och möjlighet att förstå sin vardag.

På Sländan arbetar vi med att utveckla barnens möjligheter till kommunikation. Vi arbetar nära barnen för att få en bra relation och kunna tolka deras signaler. Vi anpassar kommunikationssätten utifrån varje barns behov, vi använder till exempel tecken som stöd, symboler, bilder eller lärplatta.

Miljön på Sländan strävar efter att vara stimulerande och så utvecklande som möjligt. Vi planerar och bygger miljöer som stimulerar till självständighet hos alla barn. Det finns till exempel en "akkaplatta", så att barnen med hjälp av touchkontroll kan förflytta sig själva.

Avdelningen har ett sinnesrum som vi kallar för "Vita rummet". Här finns bland annat en vattensäng och musikfåtölj. Syftet med aktiviteterna i rummet är att förstärka sinnesupplevelser, uppmuntra till rörelse och ge möjlighet till avslappning. Det kan användas enskilt eller av flera barn samtidigt för att öka gruppkänslan.

Föräldrasamverkan

Grunden för ett gott samarbete mellan hem och förskola läggs redan vid introduktionen. När ditt barn får plats på Sländan inbjuder vi till ett introduktionssamtal där du som förälder berättar om ditt barn och vi presenterar vår verksamhet.

Introduktionen bygger på ett aktivt deltagande av vårdnadshavaren, som tillsammans med barnet är med i förskolans verksamhet mellan 09.00-15.00.

Introduktionsperiodens längd avgörs av det enskilda barnets behov, men räkna med två veckor. Efter introduktionen har vi ett uppföljningssamtal, där vi går igenom hur introduktionen upplevts.

Vi värnar den dagliga dialogen, men är också öppna för behov av olika former av samtal under terminen, som till exempel samtal tillsammans med habiliteringen. Förutom det erbjuder vi utvecklingssamtal en gång per läsår.

Vi vill ge föräldrar god insyn och möjlighet till delaktighet och inflytande i verksamheten. Varje barn har en kontaktbok som vi skriver och sätter in bilder i om barnets dag. Förutom att vi synliggör vår verksamhet genom dokumentation på förskolan får vårdnadshavaren genom Unikum en kontinuerlig information om den verksamhet barnet varit delaktiga i samt övrig aktuell information. Varje höst har vi föräldramöte, och två gånger per läsår bjuder rektor in alla vårdnadshavare till ett samrådsmöte.

Kontakta oss

Avdelning  
Sländan 08-535 304 92, 070-198 43 78

Besöksadress

Mörtsjövägen 3

Uppdaterad 11 mars 2024

Var informationen till din hjälp?