Historisk kvinna ger namn åt nytt gymnasium i Flemingsberg

17-11-09

Huddinge kommun etablerar ett nytt gymnasium i Flemingsberg, som beräknas öppna hösten 2019. Igår kväll beslutade gymnasienämnden att skolan ska uppkallas efter Sveriges första kvinnliga läkare, Karolina Widerström.

Den nya gymnasieskolan kommer att ha fokus på life scence och ligger mitt i Campus Flemingsberg, med närhet till sjukhus och högskolor. 

Widerströmska gymnasiet

- I dessa korridorer och klassrum kommer en del av morgondagens läkare, forskare och entreprenörer att formas. Karolina Olivia Widerström är en förebild som passar perfekt med skolans inriktning och anda, säger Christina Eklund (M), gymnasienämndens ordförande

Namnet "Widerströmska gymnasiet" är resultatet av ett juryarbete där deltagarna diskuterat och arbetat igenom olika namnförslag. Man har också varit ute på gymnasieskolorna i kommunen för att diskutera olika namn med elever. Tidigt i processen dök flera historiska kvinnonamn upp som förslag. 

- Det finns så många kvinnor genom historien som förtjänar att lyftas och nu har vi ett unikt tillfälle att få hylla en kvinna som har haft stor betydelse för den medicinska världen, men också för kvinnors rättigheter, det gör mig riktigt stolt, fortsätter Christina Eklund (M), gymnasienämndens ordförande.
 

Om Karolina Widerström

 Karolina Olivia Widerström. Bild: kvinnligaakademiker.se

Bild från kvinnligaakademiker.se

 

Karolina Olivia Widerström (1856-1949) var Sveriges första kvinnliga läkare. Hon tog sin medicine examen vid Uppsala Universitet 1888 och öppnade egen mottagning för kvinnor som blev mycket framgångsrik. 1933 utsågs Karolina Widerström till medicine hedersdoktor vid Karolinska Insitutet.
Hela livet var Karolina Widerström mycket engagerad i politiska och sociala frågor som kvinnlig rösträtt och lika lön. Hon var också en tidig förkämpe för sexualupplysning. 
Karolina Widerström var under en tid ordförande i föreningen ABKF, Akademiskt Bildade Kvinnors Förening, (idag Kvinnliga Akademikers Förening) som verkade för att kvinnor skulle få samma rättigheter som män i yrkesliv och samhälle. 1916 bildade hon Kvinnliga Läkares Kommitté. 
På KI Campus Solna finns Widerströmska huset och i Fruängen finns Doktor Widerströms gata, båda uppkallade efter Karolina Widerström.

Uppdaterad 9 november 2017