Östra grundskolan vann nationellt nätpris

18-02-07

Klass 8F på Östra grundskolan vann Surfa Lugnt-priset, för Sveriges bästa nätsatsning för unga och vuxna. Priset delas ut till den organisation eller person som bäst främjat kommunikation mellan unga och vuxna på nätet under det gångna året.

"Jag är så otroligt stolt ikväll efter denna händelserika dag! Världens bästa 8F vann Surfa Lugnt-priset 2018!" skriver läraren Maria Wiman på klassens blogg.

Efter omröstning och jurybedömning korades klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge till vinnare med motiveringen: 

”Klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge debatterar inte bara i klassrummet, utan i krönikor och med politiker på högsta ort, för att vuxna ska förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem. Genom att våga ta fighten mot näthat inspirerar de jämnåriga, lärare, föräldrar, politiker och allmänheten till reflektion och dialog kring hur vi alla bidrar till en trygg nättillvaro.”

Eleverna vana debattörer i kampen mot näthat

Klassen har, under ledning av läraren Maria Wiman, under det gångna året fått en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter,  debatterat med riksdagledamöter på Twitter och skrivit artiklar i lokaltidningar. Tillsammans arbetar de med näthatsproblematiken, och har nu belönats med Surfa Lugnt-priset på 25 000 kr. 

-Budskapet eleverna kämpar för att förmedla är så otroligt viktigt. Nämligen att vi vuxna inte heller beter oss särskilt bra på nätet och vi borde verkligen föregå med gott exempel, säger Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt.

Påverkade Gustav Fridolin

Genom en digital enkät har klassen tagit reda på hur utbrett näthat är, även bland vuxna. De fick utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att engagera sig i frågan. Efter att ha besökt klassen meddelade han på Instagram att han fått lära sig mycket nytt om digital källkritik.

Just nu utformar klassen broschyren ”Är det bara unga som hatar”, för att ytterligare lyfta problematiken. 

Medverkade i Morgonstudion

På morgonen innan prisutdelningen medverkade de i Morgonstudion i SVT för att berätta om sitt arbete:

8F i Morgonstudion (hoppa 24 min in i programmet för att se inslaget)

Uppdaterad 7 februari 2018

Var informationen till din hjälp?