Nu är den nya byggnaden vid Glömstaskolan färdig

20-08-25

Nyhet

Elever och personal flyttade in i den nya flygeln på Glömstaskolan i samband med skolstarten den 20 augusti. "Vi märker att barnen är stolta över att gå i en så fin skola," säger skolans rektor Jan Ferm.

husf_glomstaskolan_luft_v42-0267.jpg

Glömstaskolan är Huddinge kommuns nyaste skola. Den första och större byggnaden (vit) stod färdig 2016 och nu har skolan utökats med ytterligare en byggnad, den mindre roströda byggnaden intill.  

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu flyttar in våra F-3 klasser med fritids till vårt nya hus. Det skapar nya möjligheter för oss att anpassa vår verksamhet efter eleverna, säger rektorn Jan Ferm.

Han tycker att byggprojektet har flutit på bra

– Vi är glada över den goda dialog som funnits med ansvariga på plats. Barnens säkerhet har legat i fokus tillsammans med en god arbetsmiljö för såväl elever som pedagoger.

Samtidigt är alla på skolan förstås glad över möjligheten att nu nyttja skolgården till fullo, utan störningar från buller eller maskiner.

Grundskolenämndens ordförande, Jelena Drenjanin (M), är också nöjd över bygget:
– Glömstaskolan är unik och har uppmärksammats världen över för sitt nytänkande. Här är den pedagogiska lärmiljön är i centrum, både arkitektoniskt såväl som organisatoriskt. Det är med glädje vi nu utökar kapaciteten så att fler elever och lärare får ta del av den, säger hon.

I den nya delen av skolan ska eleverna från förskoleklass till och med årskurs tre gå.
–  Omkring det nya huset finns skolgårdsmiljö som lämpar sig för barn i yngre skolålder. Skolgården har utformats för att erbjuda såväl mer utmanande lek som lugnare miljöer för eleverna, berättar Linda Gebauer, ansvarig lokalstrateg, kommunstyrelsens förvaltning i Huddinge kommun.
– Den nya byggnaden harmoniserar i sitt uttryck med den tidigare befintliga skolbyggnaden, fortsätter Linda Gebauer.

Glömstaskolans undervisning bedrivs i så kallade hemvister för cirka 90 elever där det finns tre basrum och ytterligare grupprum och däremellan öppna ytor för studier. Den nya byggnaden är utformad med personalutrymmen på bottenplan och de två övre våningsplanen för hemvisterna.

–  Vi har haft en fin uppstart där hänsyn givetvis tagits till den rådande pandemin. Vårdnadshavare och elever förstod att vi inte kan samla alla på en gång men likväl så har uppstarten medfört glada tillrop från såväl personal som föräldrar och barn, säger Jan Ferm.

–  Det märks att alla med tillförsikt ser fram emot att få ännu bättre möjligheter att främja trygghet och struktur nu när Glömstaskolan är helt färdigbyggd. Det är också uppenbart att många reagerar positivt på den satsning som Huddinge kommun visar upp genom att bygga så påkostade lokaler och skolgårdar för våra yngsta medborgare, fortsätter han.

Längre fram planeras en liten invigning på skolan då bland andra grundskolenämndens ordförande, Jelena Drenjanin (M), kommer att vara på plats.

Läs mer om byggprojektet Glömstaskolan

Uppdaterad 25 augusti 2020

Var informationen till din hjälp?