Generativ artificiell intelligens

AI-tekniker kan göra det möjligt att analysera stora mängder data, fatta bättre beslut och automatisera olika processer. Detta har potential att leda till förbättrade digitala invånarupplevelser, utveckling av nya tjänster och ökad intern effektivitet, men enbart om en organisation kan ta ett samlat grepp kring sina datakällor och dataflöden, vilket är en komplex och kostnadsdrivande fråga.

Från potential till tillämpning

Generativ AI, som bygger på avancerade språkmodeller, fortsätter att förändra hur vi arbetar, lär oss och lever. Tekniken, som kan generera text, bild, ljud och video baserat på enorma mängder data, har snabbt blivit ett kraftfullt verktyg inom en rad områden, från offentlig förvaltning till sjukvård och kreativa industrier.

Så använder flera yrkesroller AI idag – och i framtiden

Inom näringslivet används generativ AI för att automatisera dokumentation, skapa presentationer och designa prototyper. Integrering i produktivitetsverktyg som Microsoft Office och Google Workspace har gjort tekniken mer tillgänglig för företag i alla storlekar. Tidigare tekniker som robotisk processautomation (RPA), kombineras i allt högre utsträckning med maskininlärning och avancerade algoritmer i så kallad hyperautomatisering. I hyperautomatiserade arbetsflöden integreras flera avancerade teknologier för att skapa självförbättrande och intelligentare processer, så att allt fler repetitiva och tidskrävande arbetsuppgifter framgångsrikt kan automatiseras.

För offentlig sektor och näringsliv innebär detta möjligheter att öka effektiviteten, minska kostnader och omfördela resurser till värdeskapande arbete. Samtidigt ställer det krav på organisationsförändringar och kompetensutveckling för att fullt ut kunna dra nytta av teknologins potential.

Två lärare som pratar med varandra. Den ena har en iPad i handen.

Inom offentlig sektor används generativ AI för att automatisera repetitiva arbetsuppgifter, men också för att skapa nya arenor för medborgardialog. AI-assistenter hjälper kommuner att svara på invånarnas frågor snabbare och mer nyanserat, vilket frigör tid för personalen att fokusera på mer kvalificerade uppgifter. Ett framväxande användningsområde är AI-driven stadsplanering, där simuleringar av trafikflöden och energianvändning ger kommuner bättre beslutsunderlag och främjar hållbar stadsutveckling.

Generativ AI som hjälper lärare att planera och genomföra undervisning, samt ge elever individuellt anpassat stöd, integreras alltmer i lärplattformar, vilket gör AI-tjänster tillgängliga för både lärare och elever. AI-drivna skrivstödsverktyg kan idag analysera texter och ge förslag på förbättringar, vilket hjälper elever att utveckla sin förmåga.

Inom sjukvård och diagnostik används AI för att analysera radiologiska bilder och flagga potentiella hälsoproblem snabbare än traditionella metoder. Generativa modeller som AlphaFold har också revolutionerat medicinsk forskning genom att förutspå proteinstrukturer, vilket påskyndar utvecklingen av nya läkemedel.

Inom jordbruk och miljö optimerar generativ AI odlingsmönster genom att analysera data om jordförhållanden och väder. Tekniken används också för att simulera effekterna av klimatförändringar och föreslå hållbara åtgärder.

Huddinges möjligheter

För Huddinge kommun innebär generativ AI stora möjligheter att skapa innovativa och hållbara lösningar som gynnar invånarna. Samtidigt krävs en strategisk hantering av etiska och säkerhetsmässiga risker. Ett centralt krav är att säkerställa högkvalitativ och tillgänglig data, eftersom data fungerar som det bränsle som driver AI-systemen. Aktivt ägarskap av data stärker inte bara självständigheten utan minskar även beroendet av externa leverantörer.

Generativ AI har också förändrat hotbilden inom cybersäkerhet, där tekniken kan användas för att skapa mer sofistikerade cyberattacker. Kommuner måste därför prioritera robusta säkerhetsåtgärder för att skydda sina system och data.

Med rätt strategi kan Huddinge utnyttja generativ AI för att möta framtidens behov, samtidigt som man tar tillvara på teknikens potential för innovation och hållbarhet.

Två medarbetare på Serviceenter sitter på arbetet framför datorn.

Uppdaterad 18 februari 2025