Trygghet, stöd och gemenskap

Östra gymnasiet är en trygg och familjär gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever som hjälper och stöttar varandra till goda resultat. En skola där gemenskapen och tryggheten bland elever och personal är stor. Detta skapar väldigt goda möjligheter till utveckling och lärande.

Östra gymnasiet jobbar brett med trygghet, gemenskap, säkerhet och stöd. Här är några exempel hur vi arbetar med dessa frågor på skolan, både i det stora med stödfunktioner (Elevhälsa, trygghetsteam, inpasseringssystem, elevskyddsombud m.m.) och aktiveter, men även hur gemenskap och trygghet skapas genom vardagliga aktiviteter och möten mellan elever och personal:

Trygghet/gemenskap via relationsbyggande aktiviteter

Vi har även många relationsbyggande aktiviteter som skapar gemenskap mellan alla elever på skolan.

Introdagar för elever i årskurs 1.
Till exempel välkomnar vi varje läsår våra nya årskurs 1-elever via tre introduktionsdagar (de tre första dagarna av terminen) där vi bland annat har flera relationsbyggande övningar för att skapa gemenskap i de nya klasserna. Under dessa tre dagar är dessutom inga andra elever i skolan (åk 2–3 är lediga).

Många olika aktivieter hålls varje läsår på östra gymnasiet.
Vidare händer mycket spännande varje läsår på skolan, exempelvis konserter på skolan, Danstävlingen där hela skolan är involverad, studiebesök, idrottens friluftsdagar i form av tälta och paddla kanot under ett dygn,  långfärdsskridskor på vintern och försommarvandring längs Sörmlandsleden där två olika klasser spenderar dagen tillsammans. Vi har även volleybollturneringar, föreläsningar, schackturneringar, filmvisning i Aulan, äggmålning vid påsk i café Östra, konstutställningar och andra gemensamma event som skapar samhörighet mellan alla som vistas under Östras tak.

Nyfiken på skolans event och elevföreningar:
www.huddinge.se/ostragymnasiet/om-skolan/aktiviteter-och-foreningar

Vår Instagram har bilder/videos från skolans aktiviteter:
www.instagram.com/ostragymnasiet

Elever stannar ofta kvar efter skoldagen

Elever studerar efter skoltid i östras bibliotek.

Dessutom stannar ofta elevgrupper kvar på Östra efter skoldagens slut och pluggar tillsammans, läser böcker i biblioteket, spelar spel, använder gymmet, tar en fika i vårt café eller spelar/repar i musiksalarna/replokalerna.

Miljö som inbjuder till kommunikation

Kommunikation är viktigt på Östra och bland annat så inbjuder de många stora och öppna ytorna plus stora glasrutor inomhus till kommunikation och gemenskap dels mellan elever och personal, men det bidrar även till att skapa en gemenskap som går över klass- och årskursgränser.

Bemannad reception/expedition vid huvudingången

I anslutning till huvudingången finns Östra gymnasiets bemannade reception/expedition. Här finns även skolledningen (rektor, biträdande rektor och intendent) och våra elever kan vid behov prata med någon ur skolledningen eller få hjälp av personalen vid receptionen eller inne på Expeditionen.

Inpasseringssystem med passerbrickor för elever/personal

När det gäller inpassering i skolan, så räknas skolans lokaler inte som en allmän plats och besökare får inte vistas utan tillstånd på skolan. Vi har sedan 2005 ett inpasseringssystem (låsta dörrar utifrån) där alla elever och personal har passerbrickor för att komma in i skolan.

Inspasseringssystem på Östra gymnasiet.

Receptionen/Expeditionen släpper in och registrerar besökare

Vid eventuella besök till skolan är det receptionen/expeditionen som släpper in och registrerar alla besökare (huvudsakligen förbokade besökare). Om till exempel en elev vill ta in en besökare på skolan måste eleven först få tillstånd från coach eller rektor/biträdande rektor och sedan tillsammans med besökaren skriva in besökaren på expeditionen (och få en besökslapp som sätts synligt på besökarens kläder).

Kameraövervakning
På Östra gymnasiet finns kameraövervakning dels inomhus, men även utomhus på skolans område.

Regelbundna övningar i utrymning och inrymning

På skolan genomförs regelbundet planerade övningar, bland annat brandövningar/utrymningsövningar och inrymningsövning. Vid dessa tillfällen kan även högtalarsystem och varningar testas. Dessa övningar är i vissa fall bara för personalen och i andra fall brett där både personal och elever övar. Brandskyddsutrustning, branddörrar och nödutgångar kontrolleras också regelbundet så att de fungerar och att exempelvis inte dörrar är blockerade.

Elevhälsan (EHT)

Elevhälsan består av skolsköterskor, kurator, Studie- och yrkesvägledare, skolpsykolog och specialpedagoger.

Trygghetsteam

Östra gymnasiet har en plan mot kränkande behandling och i vårt trygghetsteam ingår representanter ur EHT, lärare och skolledning. Vid problem är målet att vara igång och hantera saken inom 24 timmar. Målet är att behålla trygghetskänslan i skolan och att eleverna alltid ska känna att de har en vuxen att vända sig till.

Specialpedagog/Speciallärare/Studietek
Östra har stödverksamhet med specialpedagoger för elever i olika problematiska skolsituationer. Det kan t ex gälla elever med diagnoser som behöver speciella anpassningar eller elever som behöver extra stöd i form av anpassningar i klassrummen eller som behöver komma till en lugnare studiemiljö i studieteket. Vårt Studietek med specialpedagogerna är en trygg och mysig miljö där elever vid behov kan få stöd och hjälp i studierna.

Mattecentrum har räknestuga på Östra

En gång i veckan besöker Mattecentrums volontärer Östra gymnasiet och bjuder in alla elever som vill att få hjälp med matematik. Till exempel att få hjälp med matteuppgifter eller att plugga inför prov.

Elevskyddsombud

I början av läsåret kan skolans elever ansöka om att bli elevskyddsombud. Skyddsombuden bevakar skolans arbetsmiljö och inbjuds att delta vid skyddsronder och erbjuds utbildning i arbetsmiljöfrågor.

Likabehandlingsplan

Skolan har utarbetat en likabehandlingsplan i samarbete med övriga gymnasieskolor och Komvux i kommunen. Syftet är att förebygga och motverka alla tendenser till kränkning och särbehandling.

Elevernas utvecklingsråd

Utvecklingsrådet består av elevrepresentanter från samtliga klasser på skolan, samt rektor och ibland även annan berörd personal. De träffas ett par gånger per läsår och diskuterar utvecklingsfrågor. Syftet med utvecklingsrådet är att öka elevinflytandet via en direkt kanal från klasserna till rektorn.

Uppdaterad 11 februari 2025