Hälsosam kost
Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan.
I Huddinge hjärnhälsa jobbar vi med kost utifrån de nordiska näringsrekommendationerna. De följer samma principer som den internationellt välkända medelhavskosten. Ett stort antal studier, under många år, har visat på tydliga samband mellan medelhavskost och lägre risk för såväl kardiovaskulära som neurodegenerativa sjukdomar, såsom kognitiv svikt.
Näringsrik och varierad kost och daglig fysisk aktivitet är bra för både hjärnan och hjärtat.
Som bas bör vi äta rikligt med grönsaker, baljväxter, rotfrukter, bär, frukt, hela korn, nötter och frön. Olja är det fett vi bör äta mest av.
Lägg till fisk och skaldjur flera gånger i veckan och ät även lite kyckling, ägg och mejeriprodukter. Var sparsam med chark och rött kött samt sötsaker. Vatten är den bästa måltidsdrycken.
I Huddinge hjärnhälsa kommer du få stöd i att förändra dina matvanor. Du kommer få föreläsningar, gruppträffar, coaching och pedagogiska verktyg, allt för att du ska lyckas med de förändringar du själv ser att du vill och kan göra.
Uppdaterad 24 april 2025